hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ersoy Soyer Ersoy Soyer

    Aile şirketlerinin Startup ekosistemine ilgisi neden artıyor?

    25.10.2022 Salı | 10:12Son Güncelleme:

    Son yıllarda hızlı büyüyen ve milyarlarca dolar değerler oluşturan Türk Startup Ekosistemi; geleneksel iş modellerine yatırım yapan müteşebbislerin iştahını fazlaca kabartıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ticaret hayatına 1970 ve 1980’li yıllardan sonra başlayan kuşağın ikinci nesil temsilcileri, yurtiçinde ve dışında iyi eğitimler aldılar ve aile şirketlerine yön vermeye başladılar. Bir önceki nesillerine göre farklı düşünüyorlar ve yeni iş modelleriyle şirketlerini dönüştürmeye odaklılar.

    Günümüzde; makineleşme ile başlayan ağır sanayi devrimi artık eski popülerliğini yitirdi diyebiliriz. Artık teknoloji odaklı inovatif, çevik ve hızlı dönüşen Startup çağındayız. Eğitimli ikinci nesil kuşaklar, aile büyüklerinin kurduğu sanayii tabanlı yapılardan uzak durarak, yeni iş modelleri oluşturmaya ve hızlı büyüme odaklı iş modellerinin daha başarılı olacağına inanıyorlar.
    Şirketlerdeki bu durum 2000 li yılların başında iki kuşak arasında bazen fikri çatışmalara yer açarken, 2015 yılından sonra tüm dünyadaki büyük değişime tanık oldular ve bu iki kuşak yeni treni kaçırmadan yerleri almak ve atağa geçmek istiyorlar. Bu hızlı dönüşüm Türk startup ekosisteminde de başarı hikayeleriyle taçlanmaya başlayınca, bir önceki neslin temsilcileri de bu konudaki fikirlerini değiştirmeye başladılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün birçok köklü aile şirketi; yatırım ekosisteminde yer almak için kendi fonlarını oluşturarak, iyi fikirlerin peşine düşmeye başladılar bile. Yemek sepeti, Peak Games, Trendyol, Getir gibi iş modellerinin yabancı yatırımcılar tarafından fonlanması ve neredeyse ilk beş yılları bile dolmadan, elli yıllık şirketlerden bile daha değerli konuma ulaşmaları artık onlar içinde şaşırtıcı değil. Bu başarı hikayeleri ikinci kuşağın eğitimli gençlerinin ellerine güçlü kozlar veriyor. Türkiye’nin en zenginleri listesinde artık yeni isimler var. Teknoloji tabanlı iş modelleri kuran girişimciler bu listeye adlarını yazmaya başladılar ve en değerli şirket sıralamalarında artık teknoloji şirketlerini görüyoruz. Bu verilerin de etkisiyle kurumsal şirketler ve aile şirketleri, ilk yıllarda teknoloji girişimlerine küçük yatırımlar yaparken, bugün daha büyük fonları ve rakamları ekosisteme dahil etme planları yapıyorlar.

    Şirket içi inovasyon ekipleri kuranlar, kurumsal dönüşüm için hackathon ve ideathonlar düzenleyen kurumlar, Venture Capital ve Melek yatırım ağlarına dahil olanlar… Her birinin önünde farklı seçenekler var ve şirketler kendi vizyonlarına göre bu seçimlerden birini tercih ederek dönüşümlerine katkıda bulunmaya başlıyorlar.

    Ege İş adamları tarafından oluşturulan EGİAD Melekleri, Kayseri’de kurulmuş olan Kültepe Yatırım , Istanbul’da üst düzey yöneticilerin ve iş insanlarının yer aldığı Galata Business Angels bunlardan bazıları. Tüm bu yapılarda bahsettiğim eğitimli ikinci kuşağın izlerini görmek mümkün. Hatta bu oluşumlarda yer alan iş insanlarının neredeyse ondan fazla yeni nesil şirkete yatırım yaptıklarını biliyor ve takip ediyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sektörde dönüşüm kelimesini uzun yıllardır; varlıklarda dönüşüm, şirketlerde dönüşüm veya teknolojik dönüşüm olarak değerlendiririz. Bence şu anda hızla dönüşen bir şey daha varsa, o da yatırım ekosistemi adına “Fikri Dönüşüm” diyebiliriz. Yeni nesil iş insanları artık bunu bir iş kolu olarak gördükleri için kendilerini artık “yatırımcı” olarak tanımlıyorlar. Teknoloji içeren şirketlere doğru hızlı bir yatırım dönüşümü içerisine girdiler ve birçoğu bunu meslek olarak edindiler bile. Uluslararası ticareti izleyen, global dönüşümü her an takip eden “early adaptor” yani ilk deneyimleyenler veya öncüler, ülke ekosisteminde on yıl önce güzel bir dönüşüm başlattılar, işlenen bu topraklar artık verimli bir dönemin başlangıcını bizlere işaret ediyor. Bugün yeni neslin iyi eğitimler almış aile yönetimleriyle ekosisteme dahil olmaları, önümüzdeki on yılın çok daha verimli ve güzel hikayelerle dolu olacağının habercileri olduğunu şimdiden söyleyebiliriz.