hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ersoy Soyer Ersoy Soyer

    Teknoloji ve zaman

    08.05.2023 Pazartesi | 15:10Son Güncelleme:

    Teknoloji’de büyük değişim öncesi son virajdayız, bunu hissedebilenler bir düşünelim, sizce bunun farkında olan kaç kişiyiz? Dünya üzerinde sanayi devrimiyle hızlandığımızı düşündüğümüz günlerle, bugünü kıyaslarsak sanırım şu an ki hız baş döndürücü bir hal almış durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her çağda insan, ihtiyaçları doğrultusunda bir şeyler geliştirdi ve hayatı olabildiğince kendine göre dönüştürdü. Bugün dedelerimiz ve yakın tarihteki atalarımıza danışsak; 1800 ve 1900’lü yılların çok fazla yenilik getirdiğini, kesinlikle söylerlerdi. Bugün muhteşem şeylerin bizi gelecekte beklediğine dair düşünceler taşıyorsak, o gün de eminim bunlar düşünülmülerdi. Fakat artık arada derin bir fark var, o da gelişimin ve dönüşümün beklenenden çok daha önde olduğudur. Tabiki bir diğer etken ise zamanın bizler için çok daha hızlı akıyor oluşu.

    Bilmem farkında mısınız ama artık ortaya çıkan yenilikler, ürünler ve içerikler bir insanın ömründe deneyimleyebileceğinden çok daha fazla bir zaman gerektiriyor. Ortalama 80 yıllık sağlıklı bir ömür yaşasak dahi, bu deneyimleri tamamlamaya artık yetişemeyeceğimizin farkına varmalıyız sanırım.

    Bugün dünyadaki en hızlı taşıta da sahip olsanız 80 yıllık bir ömürde her yeri görmeniz mümkün değil. Tüm ömrünüzü sadece Twitter, Spotify veya YouTube içeriklerine ayırsanız dahi o içeriklerin tamamını tüketmeyi başaramayacaksınız.
    Dünyada çıkan birçok ürüne sahip olup, kullanmayı ve bu teknolojilerden yararlanmayı isteseniz dahi 80 yıllık ömrünüz yine yeterli olmayacak. Ömrü uzatalım diye düşünüyorsanız uzatsanız dahi yine verimliliğe yüzünüzü döneceksiniz. Bu zamanı oluşturmayı başarsak dahi çoğumuzun zamanı doğru kullanamadığı aşikar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eskiden bu basit bir soruydu, ama artık bir adaya düşsek yanımıza alacağımız üç şey daha da büyük bir probleme dönüştü. Artık üç şey kimseye yetmiyor. Kısacası ihtiyaç ve beklentilerimiz teknolojik ilerlemeler ile çok daha başka bir boyuta ulaştı.

    Bugün kendinize bir ömür tasarlayın desek, birçok şeyin yanınızda olmasını kesin isteriz. Bir adaya düşsek dahi yanınıza alacağımız şeylerin ilki şu an internet . Ardından internete bağlı beş teknolojik ürün, sonra üç kişi ve mutlaka yemek siparişi ve kargo hizmeti ve diğerleri ardı ardına sıralanacaktır. 1950 yılındaki yaşamış birine o güne dönüp sorsak; adaya düşme ihtimali konusunda eminim aileden birleri veya yakın arkadaşları ve sınırsız yemek isterdi. Bugün 2023 te yoldan geçen birine bunu sorsak, şu an tablo bambaşka olacaktır.

    Teknoloji bugün interneti ve yapay zekayı hayatımıza katarak harika şeyleri dönüştürüyor, işin sosyolojik ve psikolojik yanları ise bize başka şeyler söylüyor, bu iç sesi iyi dinlememiz gerekiyor.

    Sayıların, uygulamaların ve rakamların çokluğu değil, bu hayat deneyimimde teknoloji bana nerede hizmet edecek bunu bilmemiz bence daha da değerli oldu. Dönüşen sadece teknoloji değil dönüşen isteklere yetişememe kaygımızı yönetmek, bu beceriyi edinmek çok daha değerli bir olguya dönüştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hangi araçlar, cihazlar ve içerikler benim hayatıma uygun? Neyi tüketmeli neyden uzak durmalıyım. Hayat konforumu arttıran ama bir yandan da zamanımı boşa geçirmediğim ve beni geliştiren şeylere ihtiyaç duyuyorum. Neyi ayıklamalıyım veya neye gerçekten ihtiyacım var.

    Verileri hatırlatıp ufak bir gülümseyelim; İnsan ömründe kaç yıl uyku, yemek, banyo yapmak ve ile giderken tükeniyordu? Şimdi ise emin olun bir yılını daha on sekiz yaşına gelmeden TikTok’da Youtube ve Instagram’da tüketenler yeni kuşaklar aramızdalar. 4 gün çalışma modelleri, hibrit çalışma ve uzaktan çalışma metotları da devreye girince belki daha çok zaman bulacağız ama bunu ne ile doldurduğumuz hepsinden daha değerli. İşte bu sebeple Teknolojinin bize sunduğu bu virajı erken fark edip hızımızı ayarlamazsak daha mutsuz bir tablo ile karşılaşma olasılığımız bizi bekliyor.
    Şimdi teknolojiyi ve hayatı bir gözden geçirin, sizin neye ihtiyacınız var.