hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    2020 Nobel Tıp Ödülü'nü Hepatit C çalışması kazandı

    05.10.2020 Pazartesi | 17:16Son Güncelleme:

    Nobel Komitesi Başkanı Thomas Perlmann, Stockholm'de yaptığı açıklamada, Harvey J. Alter, Charles M. Rice ve Michael Houghton’un "Hepatit C virüsünün keşfinden ötürü" 2020 Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldüğünü duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; dünyada 70 milyonun üzerinde hepatit vakası bulunuyor ve her yıl bu virüs nedeniyle 400 bin kişi hayatını kaybediyor.

    Hepatitin, karaciğer enflamasyonu ve kanserinin başlıca nedeni olduğu belirtiliyor.

    2020 Nobel Tıp Ödülünü Hepatit C çalışması kazandı

    Hepatit C nedir?

    Hepatit c virüsünün neden olduğu bir karaciğer hastalığı ve bu virüs özellikle kan yoluyla bulaşıyor. Doğumda anneden bebeğe geçebiliyor.

    Hastalığın kuluçka dönemi ortalama 2 hafta ile 6 ay arasında ve hastalığın büyük çoğunluğu belirtisiz seyrediyor. Belirtileri arasında, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı nadir olarak da sarılık gelişebilir. Hastaların çoğunda, siroza veya karaciğer kanserine neden olabilecek uzun süreli kronik karaciğer enfeksiyonu gelişebiliyor.

    Nobel Ödülü nedir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk kez 1901 yılında verilen Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi ve Norveç Nobel Komitesi tarafından barış, fizik, kimya, edebiyat ve fizyoloji veya tıp alanlarındaki olağanüstü başarılara veriliyor.

    2020 Nobel Tıp Ödülünü Hepatit C çalışması kazandı

    Alfred Bernhard Nobel kimdir?

    21 Ekim 1833'te İsveç'in Stockholm kentinde dünyaya gelen Alfred Bernhard Nobel, Paris'te ünlü bir kimyager olan Profesör TJ Pelouze'nin özel laboratuvarında çalıştı.

    Alfred, nitrogliserinle ve inşaat işlerinde nasıl kullanılabileceğiyle çok ilgilenmeye başladı. Patlayıcı olarak nitrogliserin geliştirmeye odaklanan Alfred, bu deneyler küçük erkek kardeşi Emil de dahil olmak üzere birçok kişinin ölümüne neden olan kazalarla sonuçlandı.

    Deneylerinde, nitrogliserini kieselguhr adı verilen ince bir kumla karıştırmanın sıvıyı çubuklara dönüştürülebilecek macun haline getireceğini keşfeden Nobel, buna "dinamit" adını verdi. 1896'da öldüğünde 355 patenti vardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ölümünden sonra açıla vasiyeti herkesi şaşırttı çünkü, Nobel Ödülü için servetinin çoğunu bırakmıştı. Her yıl verilen ödüllerin detayları çok bilinmese de aslında çocuklar için çizgi filmleri de yapılmış.