hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Bilim iletişiminin doğru adresi: Esra Öz ile Bilim Sohbetleri

    28.08.2021 Cumartesi | 12:10Son Güncelleme:

    Dünya çapında büyük ses getiren bilimsel çalışmaların sahibi olan bilim insanlarını tanımak ister misiniz? İşte sizlere güzel bir haberim var. Youtube kanalımda bir buçuk yıldır her cumartesi günü yayınlanan “Esra Öz ile Bilim Sohbetleri” röportaj serimi takip etmenizi öneririm.Bu hafta 67. röportajımı yayınladığım kanalımda, bilimin eğlenceli dünyasında yolculuk yapabilirsiniz. Her durakta farklı bir kapıyı açacak ve hiç bilmediğiniz bilgileri öğreneceksiniz. Bir videoda uzayın derinliklerinde yolculuk yapıp galaksi kümelerini, diğer videoda okyanusun derinliklerinde ahtapotlara eşlik edip suyun renginin yok edilmesini öğrenebilirsiniz. Yangınların doğa için önemini ya da ağaç dikerken bilmeniz gerekenler konusunda doğru bilinen yanlışları izleyince şaşıracaksınız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nitelikli, doğru ve güvenilir bilgileri alanında uzman bilim insanlarından öğrenmenizi sağlıyorum. Uluslararası alanda büyük bilimsel çalışmalara imza atan bilim insanları ve uzmanlar, ülkemizde tanınmıyor. İşte burada bir köprü olan kanalım, sizlere bilmediğiniz gizemlerin kapılarını aralıyor.
    Bilimi üretenlerden çalışmalarının detaylarını öğrenmek, yeni vizyonlar kazanmak ve dünyada neler olduğunu bilmenizi sağlıyorum.

    Bilim iletişimi neden önemli?

    Bilimsel gelişmeleri ne kadar topluma aktarmayı başarırsak, insanların bilime olan ilgisi artacaktır. Bilim insanlarının yaptığı nitelikli araştırmaları gündeme taşıyarak, uzmanlık alanı dışında her konuda konuşanların aslında hata yaptığını da fark ederiz.
    Ülkemizde bilmediği konuda konuşma salgını var. Bu salgında maalesef bilmedikleri konularda İngilizce sitelerden okuyup, işin uzmanı gibi anlatma hastalığı var.

    Son dönemlerde karşılaştığım bir durum ise, Covid-19 ile ilgili herhangi bir çalışması olmayanlar, bu durumu ünlü olma aracı olarak kullanıyor.
    Lütfen konuşan kişinin, özgeçmişine bakın. Konu bir virüs ise ve konuşan kişinin bu konuda çalışması yoksa, bir cerrah ya da hematoloji uzmanından önce, söz hakkı bu alanda çalışanlara verilmeli. İşte bilim iletişimi bu noktada önem kazanıyor. Üretmediğiniz bilimin iletişimini anlatmayı bırakın, üreten bilim insanlarının iletişimini de gazeteciler çok güzel yapar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilgi kirliliğiyle dolu bir dünyada, bilimin gerçek ışığı

    Bilim dışı iddialarla insanları, yanlış haber ya da gerçeği yansıtmayan bilgilere karşı uyarıyorum. Gazeteci çalıştığı alanda insanlara ışık tutabilmeli. Bilgi kirliliğiyle dolu bir dünyada, bilimin gerçek ışığını yaymaya çalışıyorum.

    Dünya çapında bilim, sağlık ve teknolojiyle ilgili güvenilir, objektif ve kanıta dayalı yayıncılık yaptığım Youtube kanalımda, bilimsel okuryazarlık ve sağlık okuryazarlığı konusunda bilinç oluşturmayı hedefliyorum.

    Günümüz insanları okumaktan öte, izlemeyi seviyorlar. Bu nedenle de videoları hazırlarken, kısa ve sade anlatıma ek olarak montaj yapıyorum. Konunun net şekilde anlaşılmasını hedefliyorum.

    Bilim camiasında büyük işler yapan ancak, ülkemizde çok tanınmayan isimler

    Bilim iletişimi alanında yüksek lisans yaparken, bu ihtiyacın ne kadar fazla olduğunu anladım. Böylece bilim, sağlık ve teknoloji alanında bilim insanları ve uzmanlardan yaptıkları çalışmaları insanların duymasını hedefledim.

    Konuştuğum isimler, bilim camiasında büyük işler yapan ancak, ülkemizde çok tanınmayan isimler oluyor. Birçoğunun ilk röportajı olduğu için bazen iki ya da üç kez çekim yapıyoruz. Bu çalışmalar sayesinde insanlar bilimi üretenleri hem tanıyor hem de son gelişmelerden haberdar oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrıca Youtube’da da bilim, sağlık ve teknoloji haberciliğinin daha kaliteli sunulabileceğini gösteriyorum. Bilim, sağlık ve teknoloji haberciliği uzmanlık alanı olarak görülmediği için, medya kuruluşlarında gündemdeki ilgi durumuna göre farklı alandaki gazeteciler ki genellikle de gazeteciliğe ilk başlayanlar yapıyor.

    Komplo teorileriyle, bilim haberciliği yapılamaz

    Kanalımda bilim insanları ve uzmanların, sadece uzmanlık alanlarını ele alarak, araştırmalarını sade ve eğlenceli bir dille anlatmalarını sağlıyorum. Böylece farklı konularda insanlara doğru bilgiyi ulaştırıyorum.

    Gazetecilerin objektif olması çok sık konuşuluyor. Uzman gazeteci tarafsız olduğu kadar, toplumun yararını daha öncelikli tutmak durumundadır. Şarlatanların, seslerinin bilim insanlarından daha yüksek çıktığı bir ortamda, insanlara doğru yolu göstermek görevimiz. Komplo teorileriyle, bilim haberciliği yapılamaz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sizler de kaliteli, güvenilir ve kimsenin bilmediği konulardan haberdar olma ayrıcalığını edinmek istiyorsanız, kanalıma beklerim. Bu serüvene eşlik etmeye hazırsanız, her hafta farklı bir maceraya adım atmak için abone olmayı ve bilim severleri aramıza katılmaları için davet etmeyi unutmayın. Yorumlarınızla merak ettiğiniz konuları iletin ve yeni videolarda sizlerin de katkısı olsun.