hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    “Bilim Sohbetleri” bilim iletişiminde öncü olmaya devam ediyor

    28.04.2021 Çarşamba | 14:04Son Güncelleme:

    Yaklaşık bir yıl önce başladığım “Bilim Sohbetleri” video röportajlarım, bilim iletişimi alanında yapılan çalışmalara örnek olacak. Bu süreçte kimlerle konuşacağımı araştırmak, bulmak ve zaman farkına göre yurt dışındaki bilim insanları ile iletişimi sürdürmek uzun ve zorlu bir süreç olsa da ortaya çıkan çalışmalar buna değdiğini gösteriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilim iletişimi alanında Türkiye’de çok fazla çalışma yapılmıyor. Yapılan çalışmalar da gerçekten bilim iletişimini kapsamıyor, daha çok günü kurtarıp reyting için hedefleniyor. Bilim iletişimi, bilimsel çalışmaların toplum ile buluşturulması ve doğru şekilde aktarılıp yayılması sağlıyor. İnsanların bilimi anlaması, bu alandaki çalışmalara geri bildirimde bulunabilmesini sağlamak amaçlardan biri olmalı.

    Bilim iletişimcisi olmak, her konuyu sanki çalışmış gibi anlatmak değil. Bilim iletişimi yapmak için de bilim, sağlık ve teknoloji alanında çalışan gazeteci ya da iletişimci olmanız gerekir. Ne alanda çalışırsa çalışsın, kendini iletişimci ilan eden kişilerle karşılaşıyoruz. Bu kişiler, reyting uğruna sadece bilgi kirliliğine yol açıyorlar.

    Güvenilir bilgi ve nitelikli bilim insanı ile bilim iletişimi yapılır

    Bilim Sohbetleri’nin en temel özelliği, alanında uzman isimlerin bilgi vermesi oluyor. Sadece çalıştıkları alanlarda konuşuyoruz. Sadece bu işi yapanların bildiği incelikleri ve hayatlarını yaptıkları işe nasıl adadıklarını öğreniyoruz. Kendi alanlarının dışındaki konulara yorum yapmaktan kaçındıklarını ve o alanda çalışanlara gösterdikleri saygıyı gözlemliyoruz. Bilim yapmanın ne kadar emek gerektiğini, geceleri ve gündüzlerinin laboratuvarda geçtiği süreci anlıyoruz. Birbirinden değerli bilim insanlarının amacı, çalıştıkları alanda geçmişten gelen bilgilerin üzerine bir taş eklemek ve gerçeklerin peşinden gitmek. O nedenle her çalışmayı yapanın kendisinden bilimi dinlemenin ne kadar güzel olduğunun tadını aldıktan sonra vazgeçemiyorsunuz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her konuyu uzmanı gibi anlatanları görünce kaçın!

    Bilim iletişimi demek, alanında uzman olmayan ancak reytingi var diye birilerini konuşturmak değil. Dijital medyanın en sevdiğim yönlerinden biri, insanlar bir zaman sonra bu boş kişilere doyuyorlar ve yönlerini değiştirebiliyorlar. Her konuyu uzmanı gibi anlatanları görünce, her şeyin sahtesi ve kalitesizi satılan yerler aklıma geliyor. Buna bilim iletişimi ya da sağlık iletişimi demeyin, çünkü değil! Nitelikli ve güvenilir bilgi için, işi hakkıyla güvenilir şekilde yapanlardan öğrenmelisiniz.

    Kadınların bilim, sağlık ve teknoloji konuşmasına alışacaklar

    “Bilim Sohbetleri” röportaj serime başladığımdan bu yana, kadınların bilim, sağlık ve teknoloji konuşmasını istemeyenler oluyor. Kadınların iş hayatında yaşadığı zorlukların bir başka şekliyle karşılaşıyorsunuz. Ancak, işini hakkıyla yapan ve gerektiğinde lafını esirgemeyen kadın bilim, sağlık ve teknoloji habercilerini de kabul edecekler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazetecilik bir meslek, hobi değil

    Her canı isteyenin kendini iletişimci ilan ettiği, işinde liyakat sahibi olmayanların sosyal medyada kendilerini ön plana çıkartma isteklerini görüyoruz. Bu alanda bir nokta var ki, gazetecilik bir meslek ve iletişim de bir uzmanlık alanı. Ülkemizdeki iletişim fakültelerindeki eğitimin kalitesini akademisyenlerle dönem dönem tartışıyoruz. Ancak bu kişilere, bir uzmanlık alanını yok sayıp, hobi olarak iletişimci olma hakkını vermiyor. Gazetecilik bir meslek, iletişim de bir uzmanlık alanı.

    Teknoloji iletişimi diye bir şey yok!

    İletişimci olmanın yanında “uydurma” uzmanlıklara yenileri de eklenebiliyor. Teknoloji iletişimi diye bir alan yok. Silikon Vadisi’nden mühendis ve uzmanlara sorduğumda, “Bilmedikleri işleri, bizden daha iyi anlatamazlar” dediler. Algoritma yazmasını bilmeden, temel mühendislik bilgisi olmadan, isminizin önüne eklediğiniz unvanlarla iletişimde bir alan uyduramazsınız. Her canı isteyen de kendine “iletişimci” diyemez. Belli bir süre sonra bu kişiler piyasadan silinecek, ancak bir süre sadece bilgi kirliliğine neden olacaklar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşi bilenden öğrenmeye devam edin

    Bilim, sağlık ve teknoloji dünyasının kapılarını aralamaktan çekinmeyin. Birbirinden değerli bilim insanları ve uzmanla tanıştığınızda, vizyonunuzun genişlediğini ve dünyaya bakışınızın değiştiğini fark edeceksiniz. Eğer sürekli aynı isimlerin, her konuda farklı mecralarda boş konuşmalarından sıkıldıysanız, Bilim Sohbetleri’ne beklerim. Daha önce görmediğiniz ve duymadığınız konuların detaylarını öğreneceksiniz.