hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Bilimin doğru anlaşılması için bilim insanları Bilim Sohbetleri’nde anlatıyor

    08.05.2021 Cumartesi | 12:37Son Güncelleme:

    Bilim iletişiminde, bilimdeki hype dediğimiz yutturmaca araştırma sonuçları haberlerde karşımıza çıkabiliyor. Bilimsel keşiflerin abartılması ve sansasyonel olmasından kendimizi korumalıyız. Bilim iletişimi bu nokta önem kazanırken, bilimsel araştırmaları yapanların kendilerinden öğrenmemiz de vizyonumuzu geliştiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dijital platformların aktif kullanımı arttıkça, bilim insanları halkla daha fazla iletişim kurmaya başladı.  Araştırmaları abartmak veya sansasyonel hale getirmek isteyenler de bilim dünyasında endişe konusu haline geldi.

    Youtube’daki kanalımda Bilim Sohbetleri adındaki video röportajlarımda bilimsel çalışmaları olduğu gibi aktarmaya çalışıyorum. Kimi zaman anlaşılmaz olan konuları daha sade bir dille ele alarak, anlaşılır olması için görsellerle destekliyorum. Bilim insanlarının yaptığı çalışmaları dinlerken, sorular yöneltip olabildiğince konunun anlaşılmasını istiyorum. Görüştüğüm birçok bilim insanı ve uzmanın özellikle hassas olduğu noktalardan bir tanesi, yaptıkları çalışmaların abartılmaması ve yanlış anlaşılmaması oluyor.

    Sosyal medyada bilim anlatanlara karşı dikkatli olun

    Sosyal medyada maalesef bazı kişiler yanlış anlatımı bazen bilerek bazen de bilmeyerek yapabiliyor. Birbirini güçlendiren pek çok aldatmaca içeriği sunarak, insanları yanıltabiliyorlar.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kamuoyunun dikkatini çekmek için rekabet eden ve bu nedenle ortaya çıkan yutturmaca içerikler halkın algısını baltaladığında bilimi de etkiliyor. Keşif iddialarının dayanaksız olduğu ortaya çıktığında iddiaların abartılı olduğu ve insanların kaldırılmaya çalışıldığı anlaşılır.   

    Bilim iletişiminde bilginin doğru aktarımı önem taşır

    Bilimin halka doğru aktarımı, insanların anlayışını ve beklentilerini etkileyebilir.  Yeni teknolojilerin uygulanmasını ve kullanımını değiştirebilir. Örneğin, araştırmanın yanlış temsilleri, bir teknolojinin klinik uygulama için hazır olup olmadığı konusunda kamuoyunda kafa karışıklığına yol açabilir. Bilim iletişiminin önemli bu noktada bir kez daha ortaya çıkar.

    Abartılı başlıklar insanların umutlarını söndürebilir

    Haberler başlıkları, insanların umutla haberleri okumasını sağlayabilir. Ancak, haberi okurken hayal kırıklığı yaşamalarına neden olabilir. Mesela, başlıkta haber “Yeni tedavi mucizesi” diye verilebilir. Haberin içinde ise, “Yeni tedavinin sadece laboratuvardaki hücrelerde işe yaradığı gösterildi, insanlarda değil” şeklindeki bir cümle aslında başlığın bir aldatmaca olduğunu ortaya çıkartabilir.

    Zor tedavilerle başa çıkmaya çalışan ve bir çare bulmayı ümit eden biri için, abartılı manşetler tekrar tekrar hayal kırıklığı olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kimi zaman araştırmayı yapanlar kimi zaman gazeteciler, çalışmaların etkisini abartabilirler. Gerçekte, çoğu araştırma gibi, bitmiş bir şaheser üretmekten çok, devasa bir yapbozun küçük parçası bulunmuş olur. Oysa haber başlığında ya da sosyal medyadaki içerikte, "çığır açan" veya "oyunun kurallarını değiştiren" araştırma diye karşımıza çıkabilir.

    Haberler yapılırken, sonuçları abartmadan iletebilmeliyiz. Yayınlanmış makaleler bir “önem” paragrafı içerebilir.  Makale yine de harika bir araştırma olabilir, ancak bulguların abartılması sadece hayal kırıklığına uğratabilir ve aksi takdirde ilginç bir çalışma ağızda ekşi bir tat bırakabilir.

    Empati kurabilmek önemli

    Kendinizi bu hastaların yerine koyun. Aşırı abartılmış bir başlık, umutlarını gerçekte var olmayan dönüştürücü bir muameleye yatırmalarına neden olabilir. Aşırı abartılmış araştırmalar tehlikelidir. Bilime ve bilim insanlarının kamuoyundaki itibarına zarar verir.

    Halkın bilime olan güvenine değer verilmeli

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Günümüzde post-truth yani hakikat sonrası dönemi yaşıyoruz, bilim yoğun bir incelemeyle karşı karşıya ve halkın bilime olan güvenine değer verilmeli. Araştırmanın nüanslarını ileterek ve bulgular konusunda açık ve dürüst olarak bu güveni karşılamalıyız. Güncel bilimsel tartışmalar tarihsel bağlamlarına yerleştirilebilir.  Halkın bilimsel araştırmaya olan güvenini sürdürmenin en iyi yolu dürüst, açık ve net olmakla ilişkilidir.