hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Bilimin yükselen yıldızları geleceği aydınlatıyor

    27.05.2021 Perşembe | 13:03Son Güncelleme:

    Bilim insanları yaptıkları araştırmalarla birçok gelişmeyi sağlamaya çalışıyor. Harvard Üniversitesi bünyesinde genetik ve kompleks hastalıklar üzerine araştırmalar yapan Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi ile iki yılda bir gerçekleştirdiği Metabolizma ve Yaşam Sempozyumunun başkanlığını Prof. Gökhan Hotamışlıgil yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sempozyumun konuşmacıları arasında kromozomlardaki DNA sarmalının temel birimi olan nükleozomu keşfeden ve çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi olan Roger Kornberg’ın yanı sıra alanında uzman ve prestijli bilim insanlarını bu sene “Yükselen Yıldızlar” adıyla ağırladı. Dr. Semir Beyaz, Dr. Betül Kaçar, Dr. Gülçin Pekkurnaz ve Dr. Nilay Yapıcı yaptıkları araştırmalar hakkında bilgi verdiler.

    Bilim dünyasında yaşanan gelişmelere yer verilen sempozyumda metabolik hastalıkların moleküler ayrıntılarının çözümü ve bu bulguların metabolik hastalıkların tedavisi ve önlenmesinde kullanılması konuları bilim insanlarınca tartışıldı.

    Toplum sağlığının geleceğine katkı sağlama, toplumun her kesimine beslenme, gıda, sağlıklı yaşam konularında güvenilir kaynaklardan elde edilmiş doğru ve güncel bilgiyi ulaştırmak hedefiyle sürdürülebilir projeleriyle adından söz ettiren Sabri Ülker Vakfı bilim dünyasının en prestijli ödülleri arasında yer alan Bilim Ödülü töreninin 7.sini düzenledi. Bu yılın bilim ödülü, Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden öğretim üyesi Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar’a verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Geleceğimizin güvencesi ve insanlığın refahı için en önemli yapı taşlarından biri bilimsel yetkinlik”

    “Geleceğimizin güvencesi ve insanlığın refahı için en önemli yapı taşlarından biri bilimsel yetkinlik “ diyen Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, “Genç Türk bilim insanlarının birbirleri ve ülkemizle bağlarını güçlendirme amacıyla çalışıyoruz. Bilim Ödülü kazanan genç bilim insanları şimdiden müthiş başarılara imza attılar. Elif Nur Fırat Karalar’ın örnek bir bilim kadını ve rol model olarak bu seçkin gruba katılmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum ve kendisinin de katılımı ile güçlenerek, ortak düşlerimize bir adım daha yaklaştığımıza inanıyorum” diyor.

    Hücre yapılarının nasıl oluştuğuna ve görev yaptığına cevap arıyor

    Bu yılın Bilim Ödülü kazanan ismi Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar, yaptığı çalışmalarla hücre bölünmesi ve iletişiminde kritik rol oynayan sentrozom ve silyum olarak bilinen hücre yapılarının nasıl oluştuğuna ve görev yaptığına cevap arıyor. Karalar ve ekibi, ulaşacakları tüm cevapların bu yapılarda oluşan bozuklukların tanı ve tedavileri için yeni metotlar geliştirilmesine imkan sağlayacağına inanıyorlar.