hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Çocuklara özel sosyal medya adresleri neden önemli?

    10.05.2021 Pazartesi | 13:13Son Güncelleme:

    Çocukların dijital platformları kullanması konusunda aileler çok dikkatli olmalılar. Pandemi sürecinde aileler kadar, bu platformlar da hassasiyet göstermeye başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Google Türkiye, 2006 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve STK'larla işbirlikleri çerçevesinde dijital vatandaşlık, çocukların internette güvenliği, dijital ebeveynlik konularında birçok proje ve program yürütüyor. YouTube Kids çocuklara merak duydukları konuları daha güvenli ve zengin içeriklerle keşfetme imkanı sunuyor.

    Google’ın çocukların ve ailelerin dijital dünyadaki yolcuklarını desteklemeye yönelik çalışmalarını anlatan Google Türkiye Kamu İlişkileri Direktörü Pelin Kuzey, konuyla ilgili olarak şunları dile getiriyor:

    “YouTube Kids uygulamasının, her yaştan çocuğun tüketebileceği çocuk içeriklerinin yanı sıra çeşitli ebeveyn denetimleri ile Türkiye'deki ebeveynlere ve çocuklara uzun süredir bekledikleri daha güvenli aile eğlencesini sunacağına inanıyoruz. Dijital platformlarda çocuk güvenliğini iyileştirmek, internet erişimi kısıtlı çocukların bilinçli, güvenli ve etkili internet kullanımı konusunda farkındalıklarını artırmak üzere yeni bir eğitim programını hayata geçiriyoruz. Türkiye'nin 20 şehrine düzenlenecek olan bir roadshow ile Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği’nin (BTİDER) Güvenli İnternet Tırları’nın 200 bin çocuğa ve 2 bin öğretmene ve ebeveyne ulaşması hedefleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplam 24 ay sürecek program kapsamında, çocuklarımız, ebeveynler ve öğretmenler çevrimiçi güvenlik ipuçları, dijital platformlardaki riskler ve fırsatlar konularında eğitim alacaklar. Söz konusu eğitim programı çerçevesinde Google.org tarafından BTIDER’e 250 bin dolar tutarında bir bağış desteği sağlanıyor. Bu programın çıktıları ile ilgili olumlu sonuçları da ilerleyen süreçte sizlerle paylaşabilmeyi umuyoruz.”

    “Küresel ölçekte her üç internet kullanıcısından biri 18 yaşından küçük”

    Yapılan araştırmaların, küresel ölçekte her üç internet kullanıcısından birinin 18 yaşından küçük olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Çocuklarımızı gerçek hayattaki tehlikelerden korumaya yönelik nasıl çaba harcıyor ve kurallar koyuyorsak, interneti de güvenli ve bilinçli kullanmayı öğrenerek, çocuklarımıza öğreterek sanal dünyanın risklerini minimize edebiliriz. Ebeveynlerin çocuklara interneti doğru kullanma bilincini vermeleri ve çocuklarına dijital rehberlik etmeleri büyük önem taşıyor. Çocukların internette ziyaret edeceği web siteleri, izleyeceği video kanalları ebeveynlerin denetiminde olmalı. YouTube Kids buna çok güzel bir örnek” diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Ülkemizde yaşayan herkes için çevrimiçi ortamın gerek sunulan içerik gerekse güvenlik açısından daha iyi hale gelmesi hedefimiz”

    “Salgın süreci ile birlikte çocuklarımız ve gençlerimiz artan oranda ekran karşısında vakit geçirirken, bu durum ebeveynlerin çocuklarının internette nelerle karşılaşabileceklerini öngörerek doğru tedbirleri almalarını ve nasıl korunabilecekleri hakkında bilgi sahibi olmalarını gerekli kılıyor” diyen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Abdullah Karagözoğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor:

    “Diğer taraftan bu konuda teknoloji şirketleri, sosyal medya platformları video paylaşım siteleri ve oyun sitelerinin de güncel duruma göre çocukları koruyucu ve eğitici yeni tedbirler geliştirmesi ve çocukların maruz kaldıkları olumsuz içeriklerle ilgili kolaylıkla bildirimde bulunmalarını sağlamaları icap ediyor. Kurum olarak ülkemizde yaşayan herkes için çevrimiçi ortamın gerek sunulan içerik gerekse güvenlik açısından daha iyi hale gelmesi hedeflerimiz arasında yer alıyor. Ülkemiz çocuklarının interneti daha iyi deneyimlemeleri adına YouTube Kids ile atılan bu adımı desteklediğimizin bilinmesi isterim.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dijital medya okuryazarlığı öğretilmeli

    Çocuklar kadar ebeveynler ve öğretmenlerin de dijital platformları doğru kullanması önem taşıyor. Kimi zaman sırf takipçi sayısı nedeniyle ilgi gören adreslerden çocuklardan önce yetişkinler kendilerini korumayı öğrenmeli. Dijital medya okuryazarlığı bu nedenle önem taşıyor.

    Dünyada dijital medyayı en çok kullanan ülkeler arasında yer alıyoruz ancak nasıl kullanacağımızı bilmiyoruz. Güvenilir adreslerin gün geçtikçe artması ve doğru bilgiye erişimin kolaylaştığı adreslere ulaşmayı bekliyoruz.