hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

     Çocuklara “Sağlıklı Beslenmenin Gizemli İpuçları” öğretiliyor

    27.05.2021 Perşembe | 13:46Son Güncelleme:

    Pandemi nedeniyle çocuklar evde ekran başında derse katılıp, olabildiğinde dışarı çıkmadılar. Bu süreçte de T.C. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından farklı projeler yapıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öğretmenler tarafından eTwinning projesi kapsamında 8 farklı şehirden öğrenciler “Yaptığımı Yiyorum Sağlıklı Büyüyorum” dediler. Bu çalışmayla öğrenciler ve ebevenyler “Dedektif Duru Gerçeğin Peşinde” serisinin ilk kitabı olan “Sağlıklı Beslenmenin Gizemli İpuçları”nı okudu. Projenin kurucuları olan Firuzağa ilkokulu öğretmeni Gülcan Öner ve Toki Şehit Abdulselam Özatak İlkokulu öğretmeni Başak Seymen öncülüğünde, çocuklara evde sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini dijital platformlar aracılığıyla uygulamalı şekilde anlattılar.

    Türkiye’de ilk defa, uzmanların eşliğinde sağlıklı beslenme ve medya okuryazarlığı bilinci oluşturmayı amaçlayan Dedektif Duru karakteri, bilinçli çocuklar yetiştirmek isteyenlere rehber niteliği taşıyor.

    Kitapta yer alan uzmanlar Cold Spring Harbor Laboratuvarı’ndan Dr. Semir Beyaz, Yale Üniversitesi’nde çocuklarda obezite ve diyabet konularında çalışan Dr. Eda Cengiz, Diyetisyen Dr. Banu Salman, Klinik Psikolog Efsun Tatar ve Uzman Psikolog Handan Odaman Uşaklıgil hem karakter oldular hem de geri bildirimleri ile kitabın şekillenmesinde katkı sağladılar.

    Çocuklara “Sağlıklı Beslenmenin Gizemli İpuçları” öğretiliyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kitapta çocuklar, sağlıklı beslenmenin yollarını öğrenmenin dışında, medya ile ilişkilerinde, sadece kullanıcı olmanın dışında gözlem, araştırma, öğrenme ve üretmeyi gerçekleştirdiğinde ve bunu kişisel özellikleriyle hayata geçirdiklerinde mutlu, başarılı ve üreten nesiller yetişeceği de anlatılıyor. Bilgi kirliliğinden kurtulmak için sorgulayan, eleştiren ve çözüm üreten topluma dönüşmenin neleri değiştireceği üzerinde duruluyor.

    “COVID-19 salgını döneminin getirdiği hareketsizliğe karşı kolektif bilinç oluşturabildiğimize inanıyorum”

    T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) ve Türkiye Diyabet Vakfı iş birliğiyle 13 ildeki farklı okullarda gerçekleştirildi. Sağlıklı yaşam bilinci için 12 bin genç “harekete geçti”

    Pandemi döneminde de dijital ortama taşınan proje hakkında TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun proje hakkında şunları söylüyor: “Gençlerin hayatında sağlıklı beslenme bilinci yarattığımız, fiziksel aktivite ve egzersizin önemini vurguladığımız ve yaratıcılık becerilerini ortaya çıkartarak okullar arasında bir sinerjiye dönüştürdüğümüz dört yıllık bu heyecanlı yolculuğun sonuna geldik. Projemiz kapsamında düzenlediğimiz eğitim ve testlerde gençlerimizin beslenme ve egzersiz alışkanlıklarına dair önemli veriler elde ettik. Geride bıraktığımız dört eğitim-öğretim yılının bizlere öğrettiği en önemli ders, öğrencilerimizin fiziksel aktivite düzeylerini artırmamızın fiziksel ve kişisel gelişimleri açısından ne kadar önemli olduğuydu. Yarattığımız farkındalıkla hem öğrencilerimiz hem de aileleri nezdinde özellikle COVID-19 salgını döneminin getirdiği hareketsizliğe karşı kolektif bilinç oluşturabildiğimize inanıyorum.”