hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Dedektif Duru hayata bakışınızı değiştirecek

    16.05.2018 Çarşamba | 15:28Son Güncelleme:

    Obezite yetişkinleri etkilediği kadar çocukları da etkilemeye başladı. Bilinçsizce ve yanlış beslenme nedeniyle küçük yaşta alınan kilolar çocukların hayatını etkiliyor. Aşırı kilo kadar çok zayıf olmak isteyen çocuklarda da beslenme yetersizliği sorunu görülüyor. Tüm bunlar, medyada gördükleri rol modellerinden etkilenmeleriyle oluyor. Çocukların bu tehlikelerden kendilerini korumaları ve bilinçli bir birey olarak yetişmeleri için Dedektif Duru karakterini oluşturdum. Dedektif Duru daha önce fark etmediğiniz birçok yenilikle birlikte hayata bakışınızı değiştirecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlıklı beslenen, bilinçli yetişen, bilimsel ve eleştirel düşünebilen çocuklar geleceği aydınlatacak. Bunun için Dedektif Duru, onlara eşlik edip aslında sorunlar karşısında ne gibi çözüm yolları olduğunu gösterecek. Çocuklar kadar yetişkinler de medyada sürekli gösterilen uydurularak moda olan diyetlerden kendilerini nasıl koruyacaklarını bilecekler. Çünkü, kendilerinin diğer insanlardan farklı olduğunu ve bunu önce doktorlarına giderek yapılan tetkikler sonucunda nasıl beslenmeleri gerektiği bilincine sahip olacaklar.

    Dedektif Duru'yla sağlıklı beslenmenin gizemli ipuçları

    Dikkat eksikliği olan çocuklar için ipuçları

    Diyetisyenlere, gittiklerinde de kendilerine özel beslenme düzeni verilmesi gerektiğini bilecekler. Kendilerine özel beslenme düzenini uygulayacaklar, bunu yaparken de yemek yapmayı öğrenecekler. Evde yemek yapmanın aslında ne kadar eğlenceli olduğunu fark edecekler. Bir şeyler üretmenin keyfini sevdikleriyle paylaşarak yaşayacaklar.

    Her uzman denilen kişiye güvenmemeyi çocuk yaşta öğrenecekler. Gözlemleyip, sorgulayıp, şüphe edip, araştırmayı ve çözüm üretmeyi eğlenceli şekilde yapabileceklerini fark edecekler. Doğrulara karşı çıkanlar olabileceğini ve onlarla nasıl mücadele edeceklerini de görecekler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnsan vücudu müzesinde gezerken, aslında kendi içlerinde neler olduğunu eğlenerek öğrenmenin mümkün olduğunu görecekler. Keşfeden çocuklar merkezinde minik şefler olarak yemek yapmayı deneyimlemekle kalmayıp minik bahçıvanlara dönüşüp bitkilerle haşır neşir olmalarının güzelliğini fark edecekler. Dijitali yerinde ve zamanında ihtiyaçları olduğunda kullanıp, onun dışında defterleri ve kalemlerini yanlarından ayırmayacaklar. Çünkü, Dedektif Duru onlara yeni alışkanlar kazandıracak.

    Dedektif Duru hayata bakışınızı değiştirecek

    Kendilerine rol model olarak sadece ünlü olan kişileri değil, gerçekten üreten değerli isimleri örnekler alacak ve sevecekler. Kaliteli ve nitelikli kişilerin, gerçek bilim yapmasının önemini ve farkını görecekler.

    “Dedektif Duru Gerçeğin Peşinde” serisinin birinci kitabını işte bu nedenlerden dolayı “Sağlıklı Beslenmenin Gizemli İpuçları” olarak hazırladım. Bunu hazırlarken de beslenme konusunda araştırmaları Nature gibi dünyaca ünlü bilimsel dergilerde yayımlanan Harvard Üniversitesi’nden Dr. Semir Beyaz, çocukların dilinden konuşmam için en tepkili eleştirileri yaptı ve kitap onun önerileriyle şekillendi. Çocuk sağlığı ve diyabet konusunda çalışmalarıyla tanınan Yale Üniversitesi’nden Dr. Eda Cengiz, çocuklar için hassasiyetle yaklaşarak, gelecek nesillerin sağlıklı yaşaması ve obezite ile gelen hastalıklardan korunması için olması gerekenlere dikkat çekti. Sağlıklı beslenmenin bir ekip işi olduğunu sürekli vurgulayan

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyetisyen Dr. Banu Salman, kitaptaki tüm beslenme önerilerini ve detaylarını bilimsel çerçevede belirlememde destek oldu. Klinik Psikolog Efsun Tatar, çocuk psikolojisi açısından değerlendirdi.

    Bilimsel düşünce ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları konularında doğru yönlendirmek için her kelimeyi dikkatle okuyup seçmeme yardım eden Uzman Psikolog Handan Odaman Uşaklıgil, hem kurgu hem de psikolojik çerçeveden incelikle yaklaştı. Kitabın çizimlerini Duru’ya benim kadar inanan ve seven Burcu Yıldız hazırladı.

    Kitabın dili konusunda düzenlemeler yapan Anadolu Üniversitesi’nden Dr. Asuman Kaya ve çocukların dünyasından bakmam konusunda hatırlatmalar yapan gazeteci Serap Torun, görüşleriyle yolumu aydınlattılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meslek hayatım boyunca inandığım işlere imza atmam ve dik durmam için her daim yanımda olan canım annem ve babam, bu kitap süresince de desteklerini esirgemediler. 

    Dedektif Duru, bu güzel ekip ve daha sayamadığım birçok arkadaşımın desteğiyle ortaya çıktı. Bundan sonra, farklı konular ve maceralarla Dedektif Duru gerçeğin peşinde koşmaya devam edecek.

    Dedektif Duru hayata bakışınızı değiştirecek