hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Dijital çağda diş hekimliği nasıl şekilleniyor?

    27.04.2018 Cuma | 12:17Son Güncelleme:

    Diş hekimliğinde son 25 yılda çok farklı şekilde değişiyor, dönüşüyor. Beyaz dolguların çok ilkel olduğu, genellikle amalgam dolguların yapıldığı, metal ve altın kaplamaların plastikle kullanıldığı günlerden, henüz implant ve tam estetik tedavilerin çok nadir yapıldığı, bilgisayarların yaygın kullanıldığı döneme doğru ilerliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilgi çağında pek çok meslek alanında teknolojik olarak çok hızlı değişim ve gelişim yaşandı. Teknolojik olarak meydana gelen değişim ve gelişimler, tıp ve diş hekimliği alanlarını da derinden etkiledi ve gelişimini arttırdı.

    Bu değişimlerin gerek doktorların gerekse hastaların hayatlarını çok daha kolaylaştırmayı ve zamanlarını daha iyi kullanmalarını sağladığını söyleyen Diş Hekimi Zerrin Işık Tüfekçi, “Eskiden hastalara sunulan tedavi planları ve yapılacak protezlerin görüntüsü, sözel olarak konuşulurken, bugün kliniğe gelen hastalardan alınan fotoğraflar ile hastanın beklentileri üzerinde konuşup, isteklerini onlara farklı programlar kullanarak, gülüş tasarımları yapılabiliyor ve sonra bu tasarımları mümkün olduğu kadar gerçek hale dönüştürebiliyoruz. Bu tarz çalışma hasta ile hekim arasında ki iletişimi daha da güçlendiriyor, tedavi sürecinde hastanın beklentilerini hekimin en iyi şekilde anlamasını sağlarken, iletişim hatalarının önüne geçmeyi amaçlıyor” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tansiyon problemi olanlarda dişlere dikkat

    İmplant yöntemi nedir, avantajları nelerdir?

    Hasta ve hekim tercih ederse, çürüğü temizlenen bir dişin içindeki boşluktan dijital bir ağız içi tarayıcısı ile dijital ölçü alındığını belirten Tüfekçi, “Cad-Cam sistemleri kullanılarak, alınan bu ölçüye tam tamına uyan bir dolguyu üretilip, dişe yapıştırılıyor. Hekime indirek çalışma imkanı sağlayan teknolojiye bu gün ulaşılmış durumda” diye konuştu.

    İmplant yapılmadan takılacak porselen diş önceden üretilebiliyor

    Radyoloji alanının en fazla gelişmenin yaşandığı alanlardan biri olduğuna dikkat çeken Tüfekçi, şunları söyledi: “Bu gün dijital olarak çekilebilen filmler sayesinde, veriler kısa zamanda bilgisayarlara aktarılabiliyor. Uygun programların kullanılması ile çekilen film üzerinde hesaplamalar ve planlamalar yapılabiliyor. Bu filmlerin saklanması için öyle büyük arşivlere de ihtiyacımız yok. Yüksek kapasiteli bir hard disk işimizi rahatça görebiliyor. İmplant yapılacak hastalardan alınan 3 boyutlu görüntüleme teknikleri sayesinde, implant yapılacak kemiğin 3 boyutlu durumu, nereye kaç cm, kaç adet implant konulacağı planlanabiliyor.

    Hekim isterse bu görüntüye uygun 3D model yaptırarak implantların geleceği bölgeye yönlendirilmiş cerrahi adı verilen teknikle neredeyse sıfır hataya yakın, istenilen ebatta, açıda ve derinlikte implantları yerleştirebiliyor. Yine istenirse dijital olarak alınan ölçü ve yapılacak implant çakıştırılarak, hastaya daha implant yapılmadan önce, ameliyat sonrası takılacak porselen diş önceden üretilebiliyor. Yani hastanın eksik dişinin olduğu bölgeye hem dijital olarak implant yerleştiriliyor hem de ölçü taranıp, diş üretiliyor. Ameliyat sonrası bir hafta beklemeden hemen hazırlanan diş takılabiliyor.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dijital çağda diş hekimliği nasıl şekilleniyor

    İnsan eli değmeden ilk defa bir robot hastaya implant yerleştirdiği

    Kısa bir süre önce Çin’de insan eli değmeden ilk defa bir robotun, hastaya implant yerleştirdiğini belirten Tüfekçi, “Fuarlarda ve kongrelerde dental robotların diş hekimliği eğitimlerinde kullanılmaya başlayacak olduğunun ip uçlarının verilmeye başlanması, daha bu alanda yapılacak çok şeyin olduğunu göstermekle beraber, teknolojik gelişmelerin de dışında kalınamayacağının da sinyallerini veriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu gelişme diş hekimlerine, giderek daha az hataya neden olacak, daha hızlı çözümlerin sektörde yerini almaya başlayacağının da müjdecisi. Yine dijital veya klasik olarak alınan ölçülerin taranıp, 3D model elde edilmesi ile, uygun yazılımlar kullanılarak, çapraşık ve düzensiz dişlerin düzeltilmesi amacıyla üretilen şeffaf plakların kullanımı ile hastaların bir kısmının ortodontik tedavileri yapılabiliyor.

    Özellikle iş adamı ve iş kadınları, medya önünde olan kişiler, ileri yaşta “Ben tel takamam” diyen bir grup hasta için, şeffaf plaklar bir tedavi seçeneği oluşturabiliyor” şeklinde konuştu.

    Dijital çağda diş hekimliği nasıl şekilleniyor