hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Dijital dünyanın tehlikelerinden nasıl korunmalı?

    09.10.2019 Çarşamba | 13:29Son Güncelleme:

    Son dönemlerde yine Mavi Balina gibi oyunların tehlikesi gündeme geliyor. Farklı iddialarla bu gibi oyunların 50 günlük bir süre sonunda intihara neden olabiliyor. Bu tür tehlikelerden korunmak için en önemli korunma yöntemi bilinçlenmek için dijital medya okuryazarlığı.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dijital dünyada yaşadığımız için farklı tehlikelerle de karşı karşıya kalıyoruz. İşte bu noktada Bankalararası Kart Merkezi, Demet Evgar ile gerçekleştirdiği farklı kampanyalarla dolandırıcılara karşı uyarıyor.  “Palavra” ve “Sana ne” şarkılarıyla dikkatli olunması gereken noktalara dikkat çekiyor. Zorlu süreç yaşamamak için kredi kartınızın numarasını vermeyin. Özellikle online alışverişler konusunda çok dikkatli olun.

    Proofpoint’in 2019 İnsan Faktörü raporuna göre; 2018’deki en etkili kimlik avı tuzağı, diyet ve zihin geliştirme aldatmacalarından “Brainfood” oltalaması. Bu oltalama yöntemiyle kredi kartı bilgileri toplanmış.  Mesaj başına 1.6 tıklamadan fazla tıklama oranına sahip olan ve saldırganların aynı zamanda insan güvensizliğinden yararlandığı gösteriliyor.

    Dijital medya okuryazarlığı önemli

    Dijital medya okuryazarlığı, medya okuryazarlığının bir parçası ve bilgileri etkin bir şekilde bulma, tanımlama, değerlendirme ve kullanma yeteneği.  Dijital medya okuryazarı olmak için, dijital ortamda eleştirel bakış açısı ve muhakeme özelliği kazanmak önemli. Dijital okur yazarlık, dijital vatandaşlığın dokuz temel öğesinden biri. Dijital vatandaşlığın 9 boyutu Dr. Mike Ribble tarafından şu şekilde belirlenmiş :

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    · Dijital Erişim

    · Dijital Ticaret

    · Dijital İletişim

    · Dijital Okuryazarlık

    · Dijital Etik

    · Dijital Güvenlik

    · Dijital Haklar ve Sorumluluklar

    · Dijital Sağlık

    · Dijital Hukuk  

    Amerika’da yeni moda dijital detoks

    Amerika’da uzun saatler dijital kullanımının oluşturduğu beyindeki beğenilme hissinin alışkanlıktan bağımlılığa geçmesinin önüne geçmek için bir çeşit dijital detoks başladı. Sosyal medya yerine kitap okuma alışkanlığının kazanılması, sürekli uyarılan beyin için de faydalı olacağı konuşuluyor. Dijital dünyaya karşı daha temkinli yaklaşmak ve beynin dinlenmesi için dijital oruç da denilen bu yöntem, gittikçe yayılacağa benziyor.

    Kaynaklar

    ·    www.bilgiguvende.com

    ·   https://www.youtube.com/watch?v=CUjV72JGLFo

    ·    https://www.youtube.com/watch?v=CcRH4xhtC8w

    ·  https://www.globenewswire.com/news-release/2019/09/09/1912717/0/en/Proofpoint-s-Annual-Human-Factor-Report-Details-Top-Cybercriminal-Trends-More-than-99-Percent-of-Cyberattacks-Need-Humans-to-Click.html

    https://www.proofpoint.com/us/newsroom/press-releases/proofpoints-annual-human-factor-report-details-top-cybercriminal-trends-more