hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Dijital itibar yönetimi sizin için neden önemli?

    15.01.2019 Salı | 10:34Son Güncelleme:

    Dijital dünya hayatımızın merkezine yerleşti. Bu değişimle birlikte dijital itibar yönetimi de önem kazanmaya başladı. İnsanlar günlük hayatta birileriyle iletişim kurmadan önce, dijital ayak izlerini inceliyor. Bu sayede daha tanışmadan kişiler ya da kurumlar hakkında fikir oluşturulabiliyor. Dijital itibar yönetiminin öneminin farkında olanlar strateji belirleme konusunda akıllıca hamleler yapıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk Dil Kurumu’na göre itibar kelimesi “saygınlık ve güvenilir olma” şeklinde tanımlanıyor. Buna kalite, nitelik gibi sıfatları ekleyebiliriz. İtibar edilen bir kişi ya da kurum olmanız insanlara güven duygusunu da yaşatıyor. Tabii bu söylediklerim olumlu itibar oluşturmakla ilgili bir durum için geçerli. Genellikle kriz dönemlerinde yaşanan zorlu süreci yönetme durumlarında itibar akla gelse de her zaman akıllıca hareket etmekte fayda var.

    İyi bir itibarı “davetiyeye” benzeten Prof. Dr. Charles Fombrun, yüksek bir itibarın kapıları açtığını, başkalarını davet ettiğini, müşterileri ve yatırımcıları beraberinde getirdiğini söylüyor.

    Dijital itibar yönetimi neden gerekli?

    Türkiye İstatistik Kurumu 2018 yılı internet kullanım oranlarına göre Türkiye'de internet kullanan bireylerin oranı yüzde 72,9'a ulaştı. Her 10 hanenin sekizi internet erişim imkânına sahip. Durum böyle olunca insanlar en ufak tercihleri konusunda karar vermeden önce sorularının yanıtını internette arıyor. En önemli nokta ise, dijital ortamda bilgiye erişimin kolay ve hızlı olması etki gücünü artırıyor.

    Sosyal medya kullanımı konusunda da dünya ile yarışır şekilde hızla ilerliyoruz. We are social ve Hootsuit tarafından her yıl hazırlanan sosyal medya istatistikleri “Digital in 2018 in Western Asia” sonuçlarına göre, ülkemizde nüfusun yüzde 51’ini oluşturan 51 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı var. İnsanlar sosyal medyadan belli bir kanaat oluşturup kanı oluşturduktan sonra tercihlerini yapıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnsanlar bir konuda karar vermeden önce dijital dünyada bir seyahate çıkıyor ve topladıkları bilgilerle birlikte tercihlerinin yönünü belirleyebiliyorlar. Bu nedenle dijital itibar yönetimi için öncelikler sosyal medyadaki paylaşımlarınızı mercek altına almanızda büyük fayda olacak. İnsanların sizin ürün, marka, hizmet ve faaliyetlerinizi nasıl algıladığı büyük önem taşıyor. Bu nedenle iletişimin en önemli adımlarından olan dinlemek ile başlayacağız. Hakkınızda söylenenleri gözlemlemek strateji belirlemenizi kolaylaştıracak.

    Dijital itibar yönetiminde neler yapabilirsiniz?

    Eylemlerinizin, söylemlerinizle tutarlı olması gerekiyor. Güvenilir olmanız için dijital ortamda şunlara dikkat etmenizde fayda var:

    • Kişisel ya da kurumsal markanızın amacını belirleyin ve kendinizi tanıtın. Web siteniz olsun.
    • Sosyal medyada yerinizi alın.
    • Hedef kitlenize uygun içerikler ve etkileşimler sağlayın.
    • Fotoğraf ve görsellerinizi profesyonel şekilde hazırlayın.
    • Dijital imajınızı oluştururken, arama sonuçlarına dikkat edin.
    • Blog yazmak sizinle iletişime geçmek isteyenler için etkili olacaktır.
    • İçerik pazarlama stratejisi geliştirin.
    • Tutarlı davranın.
    • Reklamın iyisi de kötüsü de olur. Güvenilir olmak istiyorsanız, iyi dijital ayak izleri bırakın.

    Dijital dünyayı geleneksel medya ile destekleyin. Televizyon, gazete gibi geleneksel medyada yer alan haberler dijital dünyada da itibar yönetiminde de etkili olabiliyor.

    İnternetin durumu raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

    Ayrıca TÜİK'in "Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması"nı buradan inceleyebilirsiniz.