hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Diyet haberlerine sağlık okuryazarlığı bilinciyle yaklaşın

    30.08.2018 Perşembe | 12:24Son Güncelleme:

    Her gün farklı diyet haberleriyle karşılaşıyoruz. Bu haberlerde verilen genel geçer reçeteler çok tehlikeli olabiliyor. Çünkü, birçok farklı hastalığı olanlar bilinçsizce bunları uygulayabiliyor. Bilimsel dayanağı olmayan diyet önerileri sağlığınızdan olmanıza neden olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyal medyada da sıklıkla karşılaştığımız diyet tavsiyeleri gün geçmiyor ki, geleneksel medyada da karşımıza çıkmasın. Bu tür haberleri gördüğünüzde neler yapmanız gerektiğini sağlık okuryazarlığı çerçevesinde birlikte bakalım.

    Yine mi mucize!

    Yeni bir beslenme yöntemi keşfedildi! Beslenme trendinde bitkisel diyet. Mucize diyetle zayıflamak çok kolay. Fit olmak için bunları yapın! Doğal ürünlerle zayıflayın! Bunlar gibi başlıklarla karşılaşabilirsiniz. Bu sloganlar bir ürünü satmak için kullanılır, bilimsel bir yöntemi anlatmak için değil. Bu tür haberler gördüğünüzde sağlık okuryazarlığı bilinciyle hareket ederek, bu vaatlere kanmamak gerekir.

    Bu kişilerden kaçarak uzaklaşın

    Konuşan uzmanın diplomasına bakın. Bu kişi gerçekten konuştuğu konunun eğitimini almış mı? Sağlıklı yaşam anlatan bu kişiler arasında sık sık mankenler, oyuncular, sunucular, iktisat ve işletme mezunlarıyla karşılaşabiliyoruz. Bu nedenle diploma ilk şart. İkinci şart ise, bu alanı sırf ilgi çekiyor diye düşünen doktorlar, diyetisyenler ya da sağlıkla ilgili diploma sahibi olup, bilgi ve araştırma sahibi olmayanlardır. Bu grup da diğer grup kadar tehlikelidir. Size beslenmenizle ilgili genel geçer reçeteler veriyorlarsa arkanıza bakmadan kaçın! Ayrıca tartışmalı diplomalara sahip olanlara da güvenmeyin, yarım bilgi sizi sağlığınızdan eder.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilimi bilmeyen, “tamamen bilimsel” der!

    Diyet haberlerinde hep şaşırtıcı ve önceden bilinmeyen bir yöntem anlatılır. Sonra da reçete verilir. Şunları yiyeceksiniz ya da yemeyeceksiniz diye devam eder. Bilimsel kanıtı olmayan testler ya da bazı ürünleri tavsiye ediyorlarsa, bu haberler de bir ürün reklamı olabilir. Tamamen bilimsel diye bir cümle kuruluyorsa, sahte bilim olma ihtimali de yüksektir.  

    İçine doğru karışmış yalanlar

    Birileri çok bilimsel yöntem deyip Latince kelimelerle süslüyorsa, öncelikle şüpheyle yaklaşıp bu kişinin bilimsel çalışması olup olmadığını araştırın. Bu kişilerin en tehlikeli yanları ise, doğrularla yanlışları karıştırıp önünüze sanki mucize bir spesiyal sunmuş gibi davranmalarıdır. En can alıcı yönü ise, yaşlılık karşıtı olmalarıdır. Bu ürünleri yediğinizde yaşlanmayacağınızı iddia ederler.

    Bitkisel karışım ve vitaminlerin de zararı olabilir

    Konu, damardan verilen mucize ürünler, bitkisel karışımlar ya da vitaminler olduğunda dikkatli yaklaşmanız gerekir. Ancak size damardan verilen karışımlarla gençleşeceğiniz, güzelleşeceğiniz ve zayıflayacağınız vaade diliyorsa, sakın yaptırmayın. Bitkisel karışımlar ise, iyice ticari hal aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vitamin ya da mineralleri de arkadaşınız önerdi diye içmeyin. Bunları uzmanlar tahlil sonuçlarınıza göre vermelidir. Bu iyisi, bu kötüsü yerine doktorunuzun önerdiğini alın.  Akılcı ilaç kullanımı, bu tür ürünleri de kapsar. Sizi, sizden başkası koruyamaz. Kendinizi bu kişilere karşı koruyun. “Hiçbir zararı yok, iç” deniliyorsa aklınıza şu gelsin: İlaçla zehri ayıran tek fark dozdur.

    Peki ne yapacaksınız?

    İşte yapmanız gerekenler, öncelikle aile hekiminize gideceksiniz. Kilonuzla ilgili sorununuz varsa, iç hastalıkları uzmanı ya da endokrinoloji bölümüne yönlendirilirsiniz. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra da tedavi gerektiren ya da dikkat etmeniz gerekenleri öğreneceksiniz. Sonra da size özel beslenme düzeninizi güvenebileceğiniz trend diyetlerden söz etmeyen ve ürün pazarlamayan diyetisyeninize danışabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyetisyenlerle ilgili bazı tartışmalı konular da sık sık gündeme geliyor. Diyetisyeninizin popüler ya da ünlü olması gerekmiyor. Sizi sağlıklı kilonuza ulaşmanızı sağlayacak diyetisyeni seçmeniz önemli. Sizin metabolizmanıza özel diyet yazılması gerekir. Beslenme konusunda yapmanız gerekenler işte bunlar! Ekstra mucize beklemek yerine kendinize dikkat etmeniz yeterli.