hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Doktorlar ne istiyor?

    14.03.2018 Çarşamba | 18:29Son Güncelleme:

    Hastalandığımızda aklımıza gelen hastanelerde hayatlarını geçiren doktorlar, her yıl 14 Mart Tıp Bayramı kutlamalarıyla hatırlanıyor. Bu özel günde hatırlanmalarının dışında doktorların bazı istekleri var. Peki doktorlar ne istiyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doktorlar, geçmiş yıllarda hastalarından sevgiyle teşekkür edildiği günleri özlüyor. Çünkü, şiddet olayları ile sık sık karşılaşır oldular. 14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları yaklaşırken, doktorların istekleri gündeme gelmeye başlıyor.

    14 Mart Tıp Bayramı nasıl ortaya çıktı?

    II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart 1827’de "Tıp Bayramı" olarak ilan edildi.  

    İlk kutlama, 1919 yılında İstanbul’un işgali ve Tıbbiyenin İngiliz askerleri tarafından işgali altında iken tıbbiyenin içinde yaşadığı zor şartların bir göstergesi, işgalin protestosu olarak düzenlendi.  14 Mart 1919 günü Beyazıt’taki Darülfünun binasının toplantı salonunda yapıldı. Tüm tıbbiyeliler, işgali protesto için toplandı.

    Tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başladı.  İşgal kuvvetleri, toplantıyı engellemek istediyse de başaramadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün kutladığımız 14 Mart Tıp Bayramı’nın çıkış noktası işte bu olay oldu.

    Peki doktorlar ne istiyor?

    Doktorlar öncelikle mesleki itibarlarını kazanmak istiyorlar. 14 Mart Tıp Bayramı kutlamalarının başlama amaçlarının hatırlatıldığı bu günde, saygı görmek istiyorlar.

    Hastaları ve hasta yakınları ile güven duygusu temelinde, şiddet korkusu olmadan sevildikleri işi yapmak istiyorlar.

    Günde sadece doğru teşhis edebilecekleri ve sağlıklı iletişim kurabilecekleri kadar hasta bakmak istiyorlar. Böylece, gereksiz tetkiklerden kurtulmak ve angaryalar arasında kaybolmadan gönül verdikleri işlerini yapmak istiyorlar.

    Hastanede sürekli üstleri tarafından psikolojik şiddete uğramadan, yapılması gereken görevleri meslek aşklarını katarak yapmak istiyorlar.

    Yıllarını verdikleri eğitim hayatları boyunca mesleklerini yaparken, maaş ve gelecek kaygısı yaşamadan sürdürmek istiyorlar. Bilimsel çalışmaları takip etmek için harcadıkları zamanın dışında, bilimsel araştırmalara imza atmak için destek istiyorlar.

    Medyada çıkan her konuda konuşan uzmanların yerine, konunun uzmanlarının konuşmasını istiyorlar.

    Maaş kaygısından özel sektörde çalışmak zorunda kalmak yerine, iş güvencesinin olduğu etik çalışma koşulları istiyorlar. Sosyal medyada hastalarını paylaşan kimi özel sektör doktorlarının yaptığının yerine, hasta mahremiyetini koruyucu imkanlar sunulmasını istiyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hayatlarını derslere ve sınavlara göre yaşarken, daha iyi eğitimle daha nitelikli hekimler yetişmesini istiyorlar.  

    Hekimin hekime mobbing uygulamasından yorulmak yerine, üstlerinin yol gösterici olup yollarının aydınlatmasını istiyorlar.

    Özel hayatlarını sürekli erteleyerek geçen yıllarının telafisi olarak, önce saygı, sonra da mesleklerini hakkıyla yapabilmek için imkan sunulmasını bekliyorlar. 

    İyi ki varlar, bilimin aydınlattığı yolda hep daha güzel çalışmalarıyla hayatımızı güzelleştirmeye devam etmeleri dileğiyle.

    Tüm doktorların 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun.