hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Dünyaca ünlü şarkıcı, böbrek nakli oldu

    15.09.2017 Cuma | 15:56Son Güncelleme:

    Dünyaca ünlü şarkıcı Selena Gomez, böbrek nakli oldu. Sosyal medya hesabından paylaştığı bir fotoğraf ile böbrek naklini duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyaca ünlü şarkıcı Selena Gomez, böbrek nakli oldu. Sosyal medya hesabından paylaştığı bir fotoğraf ile nakli duyuran 25 yaşındaki şarkıcı, böbreklerinin çalışmaz hale geldiğini ve böbrek nakline gereksinim duyduğunu söyledi. 

    Kendisine böbreği bağışlayan en yakın arkadaşıyla birlikte hastane odasında çektirdikleri fotoğrafı yayınlayan Selena Gomez’in bu paylaşımı ile organ nakli konusu gündemdeki yerini aldı.  Dünyaca ünlü şarkıcı, böbrek nakli oldu

    Uzun süredir Lupus hastalığı nedeniyle tedavi göre şarkıcı, paylaşımında: "Yakalanmış olduğum Lupus hastalığı nedeniyle böbrek nakli yaptırmam gerekiyordu. Genel anlamda sağlığımın düzelmesi için ihtiyacım vardı. Aileme ve harika doktorlarıma ameliyat öncesi ve sonrasında benim için yaptıkları her şey için teşekkür ederim. Ve son olarak, arkadaşım Francia Raisa'ya minnetimi ifade edebilmek için uygun kelimeleri bulamıyorum. O bana hayatımın hediyesini verdi ve böbreğini bana bağışlayarak büyük bir fedakarlık yaptı" açıklamasında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Organ nakli bekleyen günde ortalama 6-7 kişi hayata gözlerini yumuyor

    Türkiye'de yaklaşık 30 bin hastanın organ ve doku nakli beklediğini belirten Türkiye Organ Nakli Vakfı (TONV) Başkanı Eyüp Kahveci, bir önceki yılın rakamlarına dayanılarak elde edilen veriye göre, günde ortalama 6-7 kişinin uygun bir organ bulunamadığı için hayata gözlerini yumduğunu söyledi. Kahveci, ayrıca şu bilgileri verdi: “Organ bağışı konusunda Sağlık Bakanlığının ve ilgili diğer kurum ve kuruluşların tüm çabalarına rağmen istediğimiz seviyeye henüz ulaşamadık. 2017 Ocak ayında Fransa’da organ nakli yasasında değişiklik yapılarak “bilgilendirilmiş onam” uygulamasından, “varsayılmış onam” uygulamasına geçildi. Yani herkes doğuştan organ bağışçısı olmuş oldu. Bu değişiklik sayesinde yılın ilk 6 ayında Fransa genelinde organ bağışında olumlu değişiklikler olduğu gözlendi” dedi.

    Gençler organ bağışı konusunda ne yapması gerektiğini bilmiyor

    Gençlerin bu konudaki farkındalığını araştıran "Organ Bağışı Hakkında Üniversite Öğrencilerinin Düşünceleri"ni inceleyen bir çalışmada ilginç bir veri tespit edildi: "Üniversite öğrencilerinin organ bağışı konusunda görüşlerini almak amacıyla erkek ve kız öğrenci yurtlarında basit rastgele örnekleme ile seçilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden 360 öğrenci ile gerçekleştirildi. Öğrencilerin yüzde 59.5’inin organ bağışı konusunda bilgilerinin olduğu, yüzde 59.6’sının organ  bağışında bulunmak istediği, yüzde 78.9’unun organ bağışının gerekliliğine inandığı, yüzde 69.1’inin ise organ bağışı için ne yapması gerektiğini bilmediği saptandı." Yani bu araştırma sonucuna göre; gençler organ bağışının gerekliliğine inanıyor, ancak ne yapması gerektiğini bilmiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Medyada organ bağışı konusunda toplumu bilgilendirmek amacıyla Sağlık Bakanlığı ve AB'nin ortaklaşa yürüttüğü "Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım Projesi" çerçevesinde, medya iletişim koordinatörü olarak görev aldığım projede, farklı medya kuruluşları için çalıştaylar düzenledik. Yetkililer tarafında, medyada yer alan olumlu haberin, bağışların artmasına büyük katkısı olduğu konusunda basın mensuplarına bilgi verildi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Basında “Organ Nakli” Haberlerinin Sunumu” araştırmasında da özellikle alıcı ve donörün isimlerinin açıklanmasının, bu kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği sonucuna ulaşıldı.

    Organ nakli haberleri yapılırken, çok hassas bir şekilde yaklaşılmalı. Bu noktada sağlık okuryazarlığı bilinci ile hastaların ve hasta yakınlarının mahremiyetine saygı gösterilmeli. Bağış oranlarının artması için, daha fazla farkındalık çalışması yapılmalı. Çünkü, “Organ bağışı hayat kurtarır” dedi.