hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Geleceğin sürücüsüz tırlarını Türk mühendisler üretiyor

    02.12.2020 Çarşamba | 12:10Son Güncelleme:

    ABD’de Carnegie Mellon Üniversitesi’ne bağlı National Robotics Engineering Center’daki görevi sırasında otonom helikopter, inşaat kamyonu, askeri kamyon, binek otomobili ve askeri konvoylar gibi değişik ortamlarda çalışan değişik otonom araç projelerinde yer alan Dr. Çetin Meriçli, Amerika’da şirket kurarak geleceğin sürücüsüz tırlarını üretmeye başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk aşamada bir insan tarafından sürülen lider ile onu otonom şekilde takip eden bir tırdan oluşan bir konvoy sistemi geliştirdiklerini ve teknoloji olgunlaştıkça bunu tamamen sürücüsüz bir hale getireceklerini belirten Meriçli, otonom sürüşe bu şekilde kademeli yaklaşmanın dünyada bir ilk olduğunu söyledi.

    2022 yılı ortasında ticari bir ürün olarak yollarda olacak olan tırların özellikleri ile ilgili Meriçli şunları söyledi: “Otonom sürüş teknolojimizi, uyumlu kamyonlara monte edilebilecek bir kit olarak geliştiriyoruz. Kameralar, radarlar, lazer mesafe ölçücüleri ve atalet seyir sistemleri (INS) kullanarak dünyayı algılayan otonom sürüş sistemimiz daha sonra fikri mülkiyeti bize ait özel planlama algoritmaları ile iki tırın yüksek hızlarda bile birbirlerine yakın bir şekilde seyredebilmelerini mümkün kılan bir kontrol hassasiyeti sağlıyor. Tırlar özel bir kablosuz iletişim metodu ile birbirleri ile de haberleşerek acil durumlarda aynı anda fren yapabiliyorlar. Otonom sürüş teknolojimizin hem donanım hem yazılım bileşenleri üzerinde 6 patent başvurumuz, 100’e yakın da ticari sırrımız var.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden sonra yüksek lisans ve doktora dereceleriyle Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden mezun olan Meriçli, 2009 yılından itibaren kariyerine Carnegie Mellon Üniversitesi’nde önce School of Computer Science, sonra da Robotics Institute altındaki National Robotics Engineering Center’da doktora sonrası araştırmacı ve öğretim görevlisi olarak devam etti. Meriçli, 2018 yılında birlikte çalıştığı ekibiyle beraber üniversiteden ayrılıp otonom tır teknolojisi geliştiren Locomation adlı şirketi kurdu.

    “Hedefimiz kargo dahil yolcu taşımacılığında da taşıma sektörünün Amazonu olmak”

    Tırların tüm dünyada, ama özellikle ABD’de karayolu taşımacılığının önemli bir kısmını oluşturduğunu söyleyen Meriçli, “Özellikle kalifiye tır sürücüsü eksikliği yüzünden nakliyat sektörü ciddi problemler yaşıyor. Bizde daha önceki deneyimlerimizde hep iri yarı büyük araçlar, kamyonlar, tanklar üzerinde çalıştığımız için zaten tırlara bir yatkınlığımız vardı. Locomation’daki hedefimiz, kargo dahil ileride yolcu taşımacılığında da taşıma sektörünün Amazonu olmak.” dedi.

    “Teknoloji cevval Türk şoförü ile aynı yolda çalışabilecek seviyeye geldikten sonra Türkiye’de kullanılacak”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Otonom araçların gerçek dünyada yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamasının uzun süreceğini ve bunun yavaş yavaş gerçekleştirilecek bir süreç olduğunu kaydeden Meriçli, “Bu süreçte kargo nakliyatı ve özellikle tır taşımacılığı ilk aşamada otonom araçların kullanılacağı alanlar olacak. Uygun altyapı ve yasal denetleme mekanizmaları oluştuktan ve teknoloji cevval Türk şoförü ile aynı yolda çalışabilecek seviyeye geldikten sonra kullanılacak.” şeklinde konuştu.