hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Görünmez olan goril mi merakımız mı?

    04.08.2020 Salı | 14:03Son Güncelleme:

    Bilim insanları uzun yıllardır merakın psikolojisi üzerine çalışıyor. Merak duygumuzu ateşlememizin bir yolunun da neşeli olmamıza bağlı olduğunu söylüyor, Richard Wiseman. Aslında şanslı olmanın ilk şartının da neşeli olmamızla bağlantılı olduğunu da ekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merak duygumuz çevremizi daha iyi görmemizi sağlıyor, böylece şansımızın artmasını sağlıyoruz. Bu konuda yıllar önce Daniel Simons ve Christopher Chabris tarafından yapılan, Görünmez Goril Deneyi var.

    Deneye katılanlara, siyah ve beyaz tişört giyen iki grup insanın basketbol topu ile paslaşmalarını içeren kısa bir video izletiliyor. Bu kişilere, takımlardan birinin yaptığı pasları saymaları veya yerden sektirilerek verilen paslara karşılık havadan yapılan pasları saymaları isteniyor.

    Video içerisinde goril kostümü girmiş biri geliyor, selam veriyor ve gidiyor.

    Katılımcıların yarısından fazlası, sıra dışı bir şey fark edip etmedikleri sorulduğunda, gorili fark etmiyor.

    Gorili Fark Ettiniz mi?
    Gözümüzün önünde olsa da bizler farklı şeylere odaklanırsak, goril bile geçse görmeyiz. Richard Wiseman’ın yeni kitabı “Gorili Fark Ettiniz mi?” de de bu konu ele alınıyor. Aslında gorili nasıl görebilir ve hayatımızı nasıl güzel hale getirebiliriz?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Wiseman, kitapta birçok öneride bulunurken, kısa oyunlar oynatarak ve diyor ki:

    “Meraklı olun. “Neden” sorusunu sorun. Beklenmedik olanı inceleyin. Her bir anınızı, kendi türünün ilki gibi görerek otomatik pilottan manuel duruma geçin. Uyanık ve meraklı olun.”

    Cırt cırt nasıl bulunuyor?

    Bakış açımızı değiştirdiğimizde aslında hayatımızın nasıl değişebileceğine dair güzel örneklerin yer aldığı kitapta cırt cırt örneğini veriyor. Bu örneği biraz daha detaylandırmak istiyorum.

    Doğa ile baş başa olduğumuzda farklı bir ruh haline gireriz. Huzurlu, sakin ve dingin bir psikolojiye bürünürüz. Bu süreçte de etrafımızı inceleriz. Hayatımıza giren birçok yenilik doğadaki canlıları taklit edilmesiyle kazanılır.

    George De Mestral ismini daha önce hiç duydunuz mu? Kendisi 1948 yılında İsviçre’de yaşamış bir elektrik mühendisi. Bir gün köpeğiyle birlikte ormanda yürüyüşe çıkar. Eve döndüğünde kıyafetlerinin ve köpeğinin tüylerinin Arctium lappa (pıtrak) ile kaplı olduğunu fark eder. Bitkilerin kıyafetine nasıl yapıştığı üzerine incelemelerde bulunur. Bu otun ufak kancalarla kaplı olduğunu ve bunlar sayesinde kumaşa tutunduğunu görür. Bu fikre o kadar inanır ki, Velcro (cırt cırt bant) icat eder. Fransızca bir kelime olan Velcro, velours (kadife) ve Crochet (kanca) birleşimi ile oluşturulur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki, cırt cırtı icat ettikten sonra hayatında neler olur?

    İcat etmesi ve bunu sektöre kabul ettirmesi yaklaşık 10 yılını alır. Bu süreçte de birçok firma sahibi ile görüşür ve hepsinden ret cevabını alır. Uzun yıllar uğraşmasının sonunda Japon bir firma teklifte bulunur. Cırt cırt böylece hayatımıza girer.

    Devamında George De Mestral ile yapılan bir röportaj sayesinde NASA yetkilileri bu icadı öğrenirler ve çok beğenirler. Böylece NASA’da dahil olmak üzere cırt cırtlar birçok alanda kullanılmak için kendisiyle görüşülür.

    Daha öncesinde iplerle bağlanan ayakkabılar ve fermuarların yerini cırt cırtlar alır.

    Belki bu mucidin adını daha önce hiç duymadınız, belki cırt cırtı hayatınızda kullanıp nasıl icat edildiğini hiç düşünmediniz. Ancak her icadın bir hikayesi var.

    İşte bu icatların keşfi merak duygusunun ateşlenip, gorilleri görmekle başlıyor. Bakış açınızı değiştirmek için yeni bir adım atmaya ne dersiniz?