hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    İngilizce kariyerinize engel olmasın!

    06.11.2018 Salı | 12:55Son Güncelleme:

    Dünya İngilizce Yeterlilik verilerine göre, Türkiye Avrupa’da sondan ikinci sırada yer alıyor. Sayısız ayrı ülkenin en çok konuşulan dili olan İngilizcenin ana arterleri İngiltere, ABD, Kanada ve Avusturalya'da atıyor. 359 milyon insanın anadili olan İngilizceyi, tahmini olarak öğrenmiş insan sayısı 1 milyar civarında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gramer tabanlı ezberci eğitim nedeniyle Türk öğrencilerin yaklaşık bin saatten fazla sınıf içi ders aldıklarını söyleyen İngilizce Öğretmeni Suat Gürcan, buna rağmen öğrencilerin liseden mezun olurken İngilizceyi konuşup anlamakta başarısız olmalarının temel nedeninin bu ezberci eğitim olduğuna dikkat çekti.

    Akademik dünyaya adım atmak için, İngilizce yeterlilik sınavlarını geçmek, bilimsel çalışmaları anlamak ve makale yazabilmek için yeterli seviyede İngilizce bilmek şart. Günlük hayatta pratik yapılmadığında kolayca unutulan İngilizceyi hem öğrenmek hem de geliştirmek için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini İngilizce eğitiminde farklı teknikler geliştiren Suat Gürcan ile konuştum.

    Taksicilere İngilizce şartı

    Akademik alanda girilen İngilizce sınavlarında başarılı olmak için neler önerirsiniz?

    Dil, dinleme, okuma, konuşma ve yazma olarak dört temel beceriden oluşuyor. Bu dört ana beceri düşünüldüğünde YDS, YÖKDİL, TIPDİL gibi ulusal sınavlar sadece okuma becerisini ölçüyor diyebiliriz. Bir ana beceri olarak değerlendirdiğimiz okuma becerisi altında da çeviri, dil bilgisi ve kelime bilgisi de test ediliyor. Ancak bu sınavlarda diğer önemli beceriler maalesef ölçülmüyor. Haklı olarak “Sınav neyi ölçüyorsa ben de o beceriye yönelik kendimi geliştiririm” mantığında olan adaylar dinleme, konuşma ve yazma becerilerine doğrudan çalışmadıkları için dil gelişimleri bütünsel olarak ilerleyemiyor.
    Öncelikle doğru bir seviye tespit sınavı yaparak sınav hazırlık sürecine nereden başlayacağımıza karar vermeliyiz. Sonrasında ise kendimiz için en uygun çalışma yöntemini seçmeliyiz; bunu yaparken de daha sonra pişman olmamak adına bilinçli ve detaylı bir araştırma yapmalıyız. Sağlam bir hazırlık süreci sonunda deneme sınavlarına odaklanarak sınavı bol bol prova etmeliyiz ve rakibi iyi tanımalıyız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngilizce kariyerinize engel olmasın

    Bu sınavlarda başarılı olmak dil yeterliliğini gösterir mi?

    YDS’den 70 alan bir aday için okuma becerisi, kelime ve dil bilgisi gibi alt beceriler ile birlikte seviyesi yeterlidir yorumu yapılabilir. Ancak YÖKDİL ya da TIPDİL’den 70 alan bir aday için bu yorum gerçekçi olmayacaktır. Ayrıca, bu sınavlara hazırlanırken edinilen bilgiler, yazma, dinleme ve konuşma becerilerine dolaylı yoldan katkı sağlar diyebiliriz, ancak YDS’den 90 alan bir aday konuşma ya da dinleme gibi becerilerde de okuma becerisi kadar kendini geliştirmiştir yorumunu yapmak kesinlikle yanlış olur. Nitekim bu sınavlarda çok yüksek notlar alıp konuşamayan aday sayısı da oldukça fazladır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TOEFL, IELTS, USMLE gibi sınavlarda başarılı olmak için nasıl çalışılmalı?

    TOEFL, IELTS, PTE gibi sınavlar dört beceriyi ölçen uluslararası sınavlar ve bu sınavlar ulusal sınavlarımız olarak sayabileceğimiz YDS, YÖKDİL, TIPDİL gibi sınavlardan oldukça farklı. Bu sınavlar dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerilerinin tümünü ölçtüğü için gerçekten iyi bir altyapı ve ciddi bir hazırlık süreci istemektedir. Bu sınavlar tüm dil becerilerinizi ayrı ayrı ölçmenin yanı sıra bazı bölümlerde bazı becerileri entegre bir şekilde de test etmektedir. Örneğin TOEFL sınavında konuşma beceriniz test edilirken önce bir paragrafı okumanız, daha sonra aynı konuya dair bir dinleme yapmanız ve sonrasında okuduğunuz ve dinlediğiniz metinlere dair bir kıyaslama yaparak konuşmanız istenmektedir. Diğer bir deyişle, sadece herhangi bir konuya dair konuşabilmeniz değil, okuduğunuzu ve dinlediğinizi anladıktan sonra bir bütün içerisinde konuşabilme beceriniz de ölçülmektedir. Aslında bu tür sınavlar dil becerilerini geliştirmemiz adına kesinlikle daha mantıklı ve faydalıdır; çünkü bu sınavlarda tüm beceriler ölçüldüğü için biz de kendimizi her beceri adına geliştirmeye odaklıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    USMLE (United States Medical Licensing Examination) sınavına gelecek olursak, bu sınav ABD'de doktorluk yapmak isteyen herkesin girmekle yükümlü olduğu bir sınavdır ve bu sınav hem klinik yeteneğinizi hem de İngilizcenizi ölçmektedir. Tıp bilginiz çok iyi olsa bile eğer İngilizce seviyeniz klinik bilginiz kadar iyi değilse maalesef bu sınavda başarılı olamıyorsunuz. USMLE sınavının 3.aşamasında adayın konuşma ve muayene yetenekleri inceleniyor. Bu aşamaya gelenlerin yüzde 80’i sınavı geçmiş olarak yorumlanırken, sınavı geçemeyenlerin çoğunluğu ise dil problemi nedeniyle başarısız oluyor. Bu sınav için de aynen TOEFL, IELTS sınavlarında olduğu gibi yoğun bir şekilde çalışmak gerekiyor. Tüm becerilere odaklanmayı her zaman tavsiye ediyoruz, ama USMLE için konuşma becerisine ve alana ait terminolojiye odaklanmak gerçekten çok önemli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Okullarda iki yabancı dil daha öğretilecek

    Öğrenilen dil, nasıl korunur?

    Dili aktif bir şekilde kullanmakla olur. Kısaca o dile olabildiği kadar maruz kalmalısınız, aksi halde ilk fırsatta o sizi terk edecektir.
    • Bu işi bir hobi olarak benimseyip, öğrendiğimiz dil ile ilgili mutlaka dinleme yapmalısınız.
    • Hedef dilde diziler izleyebilir, şarkılar dinleyebilirsiniz.
    • O dilde yazılan gazeteler, kitaplar ya da makaleler okuyabilirsiniz.
    • Pratik yapma amacıyla çevrenizde öğrenmeye çalıştığınız dili konuşan kişiler varsa onların peşini asla bırakmamalısınız.
    • Öğrendiğiniz tüm kelimeleri ve kalıpları yazacağınız bir defter tutmalısınız.
    • Günlükler tutarak ya da e-postalar yazarak yazma becerinizi de mutlaka geliştirmelisiniz.