hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    “İngiltere’de online muayenelerde büyük artış var”

    06.11.2020 Cuma | 11:57Son Güncelleme:

    İngiltere’de bir süredir yapılan online muayeneler, ülkemizde de yaygınlaşıyor. “Covid pandemisi ortamında uzaktan çevrimiçi görüşmeler hemen her branşta çok arttı, psikiyatride bilhassa arttı” diyen Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Muzaffer Kaşer ile çevrimiçi görüşmeler hakkında konuştuk.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NHS Dijital verilerine göre; pandemi dönemindeki aile hekimi muayenelerinin yaklaşık yarısı telefon veya video yoluyla gerçekleşiyor[1]. Bir araştırmaya göre; çevrimiçi muayeneler geçen yıl aynı zamana göre 50 kat artmış[2] gözüküyor.

    Eylül ayı itibariyle Cambridge'de sağlık çalışanlarına yönelik bir psikiyatri kliniği kurduklarını belirten Kaşer, “Klinik psikologlar, uzman hemşireler ve psikiyatristlerden oluşan ekibimizle bölgemizdeki sağlık çalışanlarına hızlı erişebilecekleri bir tedavi imkânı sağlıyoruz. Hem çalışanların bölgesel dağılımı hem de Covid riski dolayısıyla istisnai durumlar dışında çevrimiçi görüşme yapıyoruz.” diye konuştu.

    “Kliniklerde hastaların randevusuna gelmemeleri az görülmeyen bir durumken, çevrimiçi görüşmelerde hemen hiç kimse randevusunu kaçırmadı”

    Kaşer, Ulusal Sağlık Sistemi'nin (NHS) yazılımını kullandıklarını söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti: “Kişisel güvenlik açısından şifrelenmiş bir yazılım ve kullanım açısından da çok kolay. Hasta isterse bilgisayardan isterse akıllı telefonundan bağlanabiliyor. Şimdiye dek yaptığım görüşmeler hastalarla iletişim açısından, ses ve görüntü kalitesi açısından olumlu. Sağlık çalışanlarıyla görüştüğümüz için gizlilik konusuna ekstra özen gösteriyoruz; güvenilir bir yazılım kullanmak çok önemli. Bariz bir avantaj da hastaların istediği yerden görüşme yapabiliyor olması. Daha önce çalıştığım kliniklerde hastaların randevusuna gelmemeleri az görülmeyen bir durumken, çevrimiçi görüşmelerde hemen hiç kimse randevusunu kaçırmadı.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Psikiyatri kliniği ve aile hekimindeki elektronik hasta kayıtları da birbiriyle entegre hale gelecek”

    “NHS işleyişi basamaklı bir sağlık hizmeti sağlıyor, dolayısıyla genel tıbbi durumlarla ilgili bir isteğimiz olduğunda bunu aile hekimiyle iletişime geçerek değerlendiriyoruz” şeklinde konuşan Kaşer, şu bilgileri verdi:  “İlaç reçete edilmesi de yine aile hekimiyle eşgüdüm halinde. Yakın zamanda psikiyatri kliniği ve aile hekimindeki elektronik hasta kayıtları da birbiriyle entegre hale gelecek, o zaman işlemlerin daha da hızlı olacağını düşünüyoruz. Psikiyatriye özel noktalardan biri, travma geçmişi olan hastaların görüşmeler sırasında yaşayabilecekleri güçlükler. Disosiasyon dediğimiz dönemler geçiren veya yoğun anksiyetesi olan hastaları yüz yüze görebileceğimiz kliniğe çağırıyoruz.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Online görüşmeler hekim için daha yorucu olabiliyor”

    Addenbrooke’s Hastanesi’nde hemen hemen tüm branşların ayaktan hasta takiplerinin büyük bölümünün online olarak yapıldığını belirten Kaşer, “Aile hekimliği ve psikiyatri online sistemi en çok kullanan klinikler oldu. Kan testi veya fizik muayenenin mutlak gerekli olduğu durumlarda hastalar hastaneye çağrılıyor. Bu görüşmelerde gizlilik ve verilerin korunması çok önemli. Bu konuda Dünya Tele Tıp Derneği’nin ve Amerikan Telepsikiyatri Birliği’nin uygulama kılavuzları var. Online görüşmeler hekim için daha yorucu olabiliyor. Yapılabiliyorsa aralarda ekrandan uzak kalacak şekilde günü planlamakta fayda var.” şeklinde konuştu.