hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Meşgul olan dünya mı, yoksa benim zihnim mi?

    18.07.2019 Perşembe | 18:58Son Güncelleme:

    Hızına yetişemediğimiz zamanı, daha yavaş yaşamak için neler yapabiliriz?  Sakin kalıp tüm olanlara bakış açımızı değiştirdiğimizde, aslında hayat daha yaşanası hale gelebiliyor. “Yalnızca yavaşladığında görebileceğin şeyler” isimli kitabı okuduğumda, hayata bakış açım ve algılayış biçimimdeki bazı noktaları değiştirmemde yardımcı oldu.   

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kitap, hayata karşı farkındalık oluşturmak, daha huzurlu olmak, kendimize ayırdığımız zaman ve verdiğimiz değeri anlamamızla ilgili bir dostumuzun vereceği tavsiyelerde bulunuyor. Aslında yoğunluk içinde kaybolurken, kimi zaman gerçeklerin fark edilmediği için üzülmemizin boşa olduğunu hatırlıyoruz. Sakin kalıp, derin bir nefes alırken gerçeklerin ortaya çıktığını aklımızda bulundurmakta fayda olduğunu söylüyor.

    Motive olmak istediğimizde elimize alıp, kısa cümlelerden oluşan öneriler  güzelliklerin farkına varmamızı, zamanın yavaşladığını ve içimizi rahatlattığını hissettiriyor. Kitaptan sevdiğim bazı cümleleri sizlerle de paylaşmak istedim. Hepimizin hayatı güzelleşsin, sakinleşsin.

    Ev ya da piyano gibi uzun süre kullanacağım bir şey satın alırken şimdilik idare edecek olanı değil, imkânların dâhilinde en iyisini seç. Yeterince iyi olduğunu düşünebilirsin ama bir süre sonra pişman olursun.

    Ne kadar çok şey bilirsen o kadar bilmediğini düşünürsün. Ne kadar az şey bilirsen o kadar bildiğini düşünürsün.

    Nereye gidersen git sahiplenme ruhunu besle. Kütüphanede ya da parkta çöp görürsen onu yerden al. Sahiplendiğin zaman hayatın amaç kazanır ve insanlar teşkil ettiğin iyi örneği fark ederler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nefret ettiğin insan kalbinde her yere taşınmayı hak ediyor mu? Kalbinde sadece seni sevenleri barındır. Nefret ettiğin insanları da yanında taşıman sadece sıkıntıya ve depresyona neden olur.

    Yedi ya da sekiz kişilik bir toplantıda bizden çok hoşlanan bir ya da iki kişinin ve bizden pek hoşlanmayan bir ya da iki kişinin olması mümkündür. Üstüne alınma, dünyanın işleyişi böyle.

    Bir soru sorduğunda cevap alamıyorsan cevap budur.

    Mutlu olmak mı istiyorsun, yoksa mutlu görünmek mi? Dünyanın mutlu olmak için yapmanı söylediklerini boş ver kendine karşı dürüst ol ve gerçekten ne istediğini keşfet.

    Güçlü insanların çevresi genelde sadece her şeye evet diyen, patronlarının kendini önemli ve sıra dışı hissetmesine yardım eden insanlarla çevrilidir. Etrafındaki insanlar seninle sürekli aynı fikirdeyseler muhtemelen kendilerini o yola adamış insanlar değil, fırsatçılardır.

    Bir çanın sesi sadece çana çok sert vurulduğu zaman çok uzaklardan duyulur. Çok çalışma fedakârlığını göstermezsen etkin çok uzaklara yayılamaz. Dünya çabanı, aklının alamayacağı kadar hızlı fark eder.

    Dünya değişti diye yas tutma. İnsanlar değişti diye yas tutma. Şimdiki zamanı geçmişin anıları üzerinden değerlendirmek hüzne neden olabilir. Sen istesen de istemesen de değişim kaçınılmazdır. Bunu benimse ve kabullen.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meşgul olan dünya mı, yoksa benim zihnim mi