hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    MS hastaları COVID-19 aşısı olabilir mi?

    28.05.2021 Cuma | 17:24Son Güncelleme:

    Tüm dünyayı etkileyen COVID-19 pandemisinin Multipl Skleroz (MS) hastaları için de önemli risk oluşturduğunu kaydeden İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aksel Siva, “MS hastaları da BioNTech-Pfizer ya da Sinovac aşısı olabilir. Bunun için hiçbir sakınca yok. Öte yandan MS hastalarındaki ileri yaş ve hastalığa bağlı olarak oluşan engeller, COVID-19’un olumsuz etkileri bakımından risk oluşturabilir” diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MS hastalığının beyin ve omuriliği etkilediği için çok farklı nörolojik belirtilere yol açabildiğine dikkat çeken Siva, “MS hastalığını sıklıkla genç erişkinlerde görülen, merkezi sinir sistemini yani beyin ve omuriliği etkileyen bulgularla seyreden, myelin denilen sinir hücresi kılıfı ve sinir hücrelerinde hasar oluşturan bir hastalık olarak tanımlanabiliriz. MS hastalarının çoğunda ataklar ve düzelmelerle, küçük bir grupta ise sürekli olarak ilerleyici belirtilerle seyreder. Ataklar sonrası belirtiler özellikle başlangıç döneminde büyük ölçüde düzelme gösterse de ilerleyen yıllarda bazı belirtiler kalıcı hale gelebilir. Ataklar genellikle saatler içinde ortaya çıkan, 24 saatten uzun süren, ateşin ve enfeksiyonun eşlik etmediği yeni nörolojik belirtilerdir” şeklinde konuşuyor.

    “MS birçok hastalığı taklit edebilir”

    “MS’e bağlı yakınmalar “MS atağı” sırasında ortaya çıkıp daha sonra iyileşebileceği gibi bir kısmı uzun dönemde kalıcı olabilir” diyen Siva, şunları söylüyor: “MS, görme bulanıklığı, çift görme, görüntünün kayması gibi görme bozuklukları, bir kolda bacakta ya da her iki bacakta güçsüzlük, yürümede dengesizlik, bir veya iki elde titreme, uyuşma, idrar kaçırma ya da yapamama gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Sıklıkla 20-40 yaş arasında başlayan ve kadınlarda daha sık görülen bir hastalık. MS birçok hastalığı taklit edebilir ve bu nedenle ayırıcı tanı birçok farklı incelemeyi gerektirebilir. Tanıda ve ayırıcı tanıda MRG (manyetik rezonans görüntüleme) ve beyin omurilik sıvısının (BOS) incelenmesi yararlı yöntemler.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “MS tedavi edilebilir bir hastalık”

    MS hastalığı ile ilgili yaygın bilinen yanlışlar hasta ve hasta yakınlarının hayat konforlarını etkilediğini kaydeden Türkiye MS Derneği Başkanı Dr. Melih Tütüncü, “Bu sebeple bunları düzeltmekte fayda var: Multipl Skleroz bulaşıcı bir hastalık değildir. Ailesel yatkınlık bazı hastalarda tanımlansa da yalnızca genetik geçişli bir hastalık olduğunu söyleyemeyiz. MS çocuk sahibi olmayı engellemez. Multipl Skleroz öldürücü bir hastalık değildir. Hastalığın ortaya çıkış teorileri arasında çevresel faktörler başlığında psikolojik stres var. MS tedavisi olmayan bir hastalık değildir. Gelişen yeni yöntemlerle MS hastalığının ilerlemesini yavaşlatan tedaviler mevcut. MS hastaları toplumun diğer bireyleri gibi çalışıp, üreterek, aile kurarak olağan hayatlarına devam edebilir” diye konuşuyor.

    “İlaçların yazılması, uygulanması ve takibinin MS konusunda deneyimli nörologlar tarafından MS merkezlerince yapılması önemli”

    MS hastalığının tedavisinin hastadan hastaya farklılık gösterebildiğine dikkat çeken Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Efendi, “Hastalığın tedavisindeki en önemli unsur erken tanı ve tedaviye en erken dönemde başlanmasıdır. MS ataklarla seyreden bir hastalık. Bu atakların ve atakların sayısının azaltılması için de farklı tedavi yöntemleri bulunuyor. MS’te yaşanan ataklar günlük yaşamı ciddi derecede olumsuz etkileyebilir. Hafif ataklarda mutlaka tedavi uygulamak gibi bir zorunluluk yok. Fakat yürürken dengesizlik, görme problemi, bir gözün yoğun bulanık görmesi, bir elin basit aktiviteleri yapamaması gibi günlük hayatı ciddi etkileyen ataklarda, atak tedavisi gündeme gelebilir. MS ilerleyici bir hastalık, bu sebeple MS tanısı alan hastanın yeni bir atak geçirme olasılığı olduğundan atak sayısını azaltabilmek ve hastalığın ilerlemesine bağlı engelliliği önlemek için uzun dönem tedavi uygulanır. Bugün birçok uzun dönem tedavi ilacı mevcut. Çoğu zaman MS’li hastalar ilaç tedavilerinin birine uygun oluyor ve hastalık ilaca yanıt veriyor. İlaçlarla hastadan hastaya değişmekle birlikte yan etkiler de görülebiliyor. Bu ilaçların yazılması, uygulanması ve takibinin MS konusunda deneyimli nörologlar tarafından MS merkezlerince yapılması önemli” şeklinde uyarıda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “MS Okulum sosyal medya hesaplarından güncel bilgi ve paylaşımlara ulaşabilirler”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Biz bu hastalığın tedavisi için sadece yeni araştırmalar ve tedavi yöntemlerini geliştirmenin yeterli olmadığını düşündük ve gördük” diyen Türkiye MS Derneği Başkanı Dr. Melih Tütüncü, şunları söylüyor: “Hastalarımızın tedavi olmanın yanı sıra anlaşılmak, güven içinde hissetmek, öz yeterliliğini korumak ve bunun gibi pek çok insani ihtiyacının olduğunun farkındalığı ile MS Okulum ve buna benzer sosyal projeler geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz. Koronavirüs salgını nedeniyle evde kalınan bu süreçte, hastalara ve hasta yakınlarına destek olmak amacıyla online MS Okulu projesini başlattık. Hastalarımız ve hasta yakınları MS Okulum projesini sosyal medya hesaplarından takip ederek güncel bilgi ve paylaşımlara ulaşabilirler.”