hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Organ Bağışı konusunda en istekli beş ülkeden biriyiz

    14.08.2018 Salı | 12:30Son Güncelleme:

    28 ülkeden katılımcıların olduğu araştırma sonucuna göre; “ani ölümüm durumunda ihtiyacı olan başkalarına organlarımın verilmesine izin veririm” diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ipsos’un Türkiye dahil 28 ülkede 20 binin üzerinde kişiyle gerçekleştirdiği araştırma, bireylerin sağlıklarıyla ilgili algılarını ve pratiklerini ortaya koydu.

    Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin yüzde 72’si “ani ölümüm durumunda ihtiyacı olan başkalarına organlarımın verilmesine izin veririm” diyor. Organ bağışı konusunda en istekli ülke ise yüzde 75 ile Kolombiya, onu yüzde 74 ile Hindistan takip ediyor.

    Kan bağışı konusunda ise bireylerin yüzde 54’ü sıklıkla kan bağışında bulunduğunu belirtiyor. Global ortalama ise sadece yüzde 29 olarak görülüyor. Buna göre en az kan bağışı yapanlar ise Japonlar (%11)

     Organ Bağışı konusunda en istekli beş ülkeden biriyiz

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En çok doktora giden ülke Belçika

    Sağlık algısı araştırmasında aynı zamanda aile hekimi gibi temel sağlık hizmeti veren hekimleri ne sıklıkla ziyaret ettikleri de soruluyor. Buna göre global ortalamaya göre yüzde 89’luk bir kesim yılda bir kez veya daha fazla kez hekim ziyaret etmiş gözüküyor. En sık doktora giden ülke ise Belçika olarak öne çıkıyor. Araştırmaya Belçika’dan katılan bireylerin yüzde 48’i yılda üç kez veya daha fazla temel sağlık hizmetleri için aile hekimi veya doktora gittiklerini belirtiyorlar.

     Organ Bağışı konusunda en istekli beş ülkeden biriyiz

    Türkiye’deki sonuçlar da global ortalamayla paralellik gösteriyor. Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin yüzde 89’u en az yılda bir veya daha fazla kez doktora gittiklerini belirtiyor. Yılda üç veya daha fazla kez doktora gidenlerin oranı ise yüzde 31.

    Türkiye’nin yüzde 57’si “sağlığım iyi” diyor

    Bireylerin kendi sağlık durumlarını nasıl gördükleri sorulduğunda, global olarak yüzde 56’lık bir kesim sağlığının iyi olduğunu belirtti. Sağlık durumunun iyi olduğunu en fazla belirten ülke ise Hindistan oldu. Araştırmaya Hindistan’dan katılan bireylerin yüzde 70’i sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi. Bu konuda olumlu görüş bildiren diğer ülkeler ise sırasıyla Sırbistan (%68) ve Suudi Arabistan oldu. Türkiye’den katılan bireylerin yüzde 57’si sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtirken, yüzde 17’si sağlıklarının ne iyi ne de kötü olduğunu, yüzde 16’sı ise sağlık durumlarının iyi olmadığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Organ Bağışı konusunda en istekli beş ülkeden biriyiz

    Yüzde 54 “hayatımda hiç psikolog veya psikiyatriste gitmedim” diyor.

    Sağlıklı beslenip beslenmedikleri de sorulduğunda, sağlıklı beslendiklerini en çok düşünen ülkeler sırasıyla Hindistan (%68) ve Çin (%65) oldu. Türkiye’den katılan bireylerin yüzde 49’u sağlıklı beslendiğini belirtti. Yeterli egzersiz yapıp yapmadıkları da sorulduğunda ise, ülkemizden katılanların yüzde 44’ü yeterli egzersiz yaptıklarını iletti. Bu konudaki global ortalama yüzde 40 olurken, yeterli egzersiz yaptıkları konusunda en çok hem fikir olan ülke ise yüzde 62 ile Hindistan oldu. Araştırmanın ilginç bir yanı ise, Japonya’dan katılan bireylerin yüzde 83’ü hayatımda hiç psikolog veya psikiyatriste gitmedim diyor. Türkiye’den katılan bireylerin de yüzde 54’ü de aynı şekilde bilgi veriyor.