hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Organ naklini aşkla yapıyorlar

    07.11.2018 Çarşamba | 14:44Son Güncelleme:

    Sanem ve Sertaç Çimen, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde ihtisas yaparken tanışırlar. Yıl 2006’da henüz ikisi de asistan doktordur. Sanem Hanım genel cerrahi bölümünde, Sertaç Bey ise üroloji bölümünde çalışır. Farklı branşlarda olsalar da ortak idealleri onları bir araya getirir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    O günlerde uzmanlık eğitimlerini tamamlamak için bitirmeleri gereken tezleriyle uğraşırlar. Yaşadıklarını şöyle tarif ederler: “Tıpta en zor tezlerden biri hayvan deneyi içeren tezdir. Proje aşaması ayrı zor, etik kurul ve deney aşamaları ayrı zordur.”

    Tavşanlar, fareler ve birbirine yardım ederek yapılan deneylerle geçen yıllar sonunda, emeklerinin karşılığını alırlar ve tezler başarıyla tamamlanır, sonra uzmanlık sınavlarına çalışırlar. Sanem Hanım genel cerrahi, Sertaç Bey de üroloji uzmanlığını alır.

    Zorunlu hizmet için gittikleri ve üç yıla yakın hizmet verecekleri Yozgat’ta evlenirler. Gündüzleri Yozgat Devlet Hastanesi’nde hasta bakarlar, ameliyatlar yapıp, akşamları ise evde, ortak idealleri için birlikte girecekleri sınavlara hazırlanırlar.  Ortak idealleri ise, yurtdışında aynı kurumda organ nakil cerrahisi üzerine üst ihtisas yapıp uluslararası geçerli sertifika alıp, birer organ nakli cerrahı olmaktır. Sonrasında Türkiye’de organ nakli yapılmayan bir hastanede kendi nakil programlarını kurmayı hedeflerler. Burada hem organ nakli yapacaklar hem de eğitim vererek organ nakli cerrahları yetiştireceklerdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ama bu ideal için öncelikle Amerika ve Kanada gibi gelişmiş ülkelerin tıpta denklik sınavlarını geçmeleri gerekir. Bu sınavlar dört basamaklı olduğu için, ilk iki basamağına Türkiye’de girerler ama son iki basamağı için Amerika ve Kanada’ya giderek orada Amerikalı ve Kanadalı hastaları, jüri karşısında muayene ederek, onlara doğru teşhisi koyup, doğru tedaviyi planlamaları gerekir.

    2010 yılında her ikisi de hem Amerika hem de Kanada’dan denklik alır. Ve o yıl kızları Duru dünyaya gelir.

    Artık tek yapmaları gereken oralara ailece gitmek için en uygun zamanı belirlemek ve ona göre başvuru yapmak olur. Mülakatlar için ABD ve Kanada’ya giderler. Hem ABD hem de Kanada tarafından organ nakil cerrahisi üst ihtisasına ikisi de 2011 yılında kabul alırlar.   

    Organ naklini aşkla yapıyorlar

    2012 yılında Kuzey Amerika yılları, çalışma vizesi ve tıp lisansı işlemleri tamamlanıp ABD’deki ünlü Cleveland Clinic’te çalışmaya başlarlar. Burada altı ay süreyle böbrek ve pankreas cerrahisi üzerine çalışırlar. Nakil hastalarının hazırlığı, ameliyatları ve onların taburcu olana kadarki takiplerini yaparlar. Taburcu olduktan sonraki poliklinik kontrol süreçleri de devam eder. Sonra da kendilerini dört yıllığına kabul eden Kanada’nın Nova Scotia eyaletinin başkenti Halifax’taki Kraliçe Elizabeth Üniversite Hastanesi’ne geçerler. Burada dört yıl süreyle her ikisi de hem böbrek ve pankreas nakli ameliyatlarına girerler hem de organ nakli alanında temel ve klinik araştırma projeleri yürütürler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ortak idealleri kendi ülkelerine hizmet etmek ve öğrendiklerini kendi ülkelerinde uygulamak için hem hastalarına faydalı olmak hem de organ nakli cerrahı yetiştirmek için 2016 yılında Türkiye’ye dönüş kararı alırlar.

    Dört buçuk yıllık yurt dışı serüveni sonrasında Ankara’ya döndüklerinde Sağlık Bakanlığına başvuru yaparlar.  2017 yılının Ocak ayında Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde böbrek nakli programı kurulur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    O tarihten bugüne kadar geçen zaman diliminde hastalarının deyimiyle örnek çift olarak birlikte 15 böbrek nakli gerçekleştirdiler. Ameliyatlara birlikte giriyorlar, aynı kurumda aynı cerrahlardan eğitim almış olmanın sağladığı uyumla çok iyi bir ekip oluşturuyorlar. 15 naklin, beş tanesi kadavradan organ bağışı sonucu gerçekleşir, 10 tanesi ise canlı vericilerden alınır. Canlı vericiden böbreği tamamen kapalı olan ‘pür laparoskopik’ yöntemle alıyorlar. Böylece vericiler hastanede en fazla iki gün yatıyor, çok kısa sürede normal hayatlarına geri dönüyorlar.

    Ekim 2017’de yine hastalarının deyimiyle ‘örnek çift doçent’ oldular. Doç. Dr. Sanem Çimen ve Doç. Dr. Sertaç Çimen olarak hem organ nakli yapmaya hem de organ bağışı konusundaki bilinci arttırma çalışmalarına devam ediyorlar. Ve ortak ideallerinde geçtiği gibi asistan ve uzman yetiştiriyorlar. Birlikte örnek çift olarak, organ naklini aşkla yapmaya devam ediyorlar.