hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Türk Radyoloji Derneği: Bilimsel Danışma Kurulunda Radyolog Üye Olmaması Büyük Eksiklik

    06.04.2020 Pazartesi | 12:32Son Güncelleme:

    Covid-19 hastalığı bulguları ile hastanelere başvurunun çok fazla olması ve viral tanı testi sonuçlarının hızlı olarak elde edilememesi nedeniyle toraks Bilgisayarlı Tomografi (BT) tetkikinin bu hastalığın akciğer bulgularının gösterilmesinde en sık kullanılan yöntem haline geldiğini belirten Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Hazırolan, “Bu uygulamanın çok önemli avantajları bulunmakla beraber hasta seçimi ve çekim planlanması konusunda bilimsel kriterlere sıkı biçimde uyulmazsa kısa ve uzun vadede çok büyük sorunlar ortaya çıkaracak. Büyük oranda radyolojik görüntülemeler üzerine oluşmuş tedavi planlaması olan Covid-19 salgını sürecinde bilimsel danışma kurulunda radyolog üye olmaması çok büyük eksiklik” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Salgının yaşandığı bugünlerde hastaneye öksürük, nefes darlığı gibi alt solunum yolu enfeksiyonu bulguları ile başvuran Covid-19 enfeksiyonu şüphesi olan hastalara öncelikle akciğer grafisi çekilmesinin önerildiğini söyleyen Hazırolan, “Akciğer grafisinin yetersiz kaldığı ya da grafide şüpheli bulguları olan hastalarda Toraks BT ile değerlendirilmesi öneriliyor. Ancak akciğer grafisi basamağı ya çok sık tercih edilmiyor ya da akciğer grafisi çekilse bile kriterlere bakılmadan toraks tomografisi de çekiliyor. Ülkemizin tüm bölgelerinde Covid-19 görüntülemesi yapan radyoloji üniteleri çekimlerin raporlarını 7 gün 24 saat çalışarak, 30 dakika içerisinde yapacak şekilde organize oldu. Ancak unutulmamalı ki, birçok hastalık benzer akciğer bulgularına yol açıyor. Bize gelen çok sayıda örnekte akciğer tomografisi görüntüleri ile radyolog raporu ya da sözel bilgilendirmesi olmadan yapılan tedavi uygulamaları olduğu görülüyor. Bu noktayı tekrar vurgulamak istiyorum pek çok hastalık benzer akciğer görünümlerine yol açıyor. Ölümcül sonuçlar doğmaması için toraks tomografisi çekilen hastalarda tedavi planlanması mutlaka radyolog görüşü sonrasında planlanmalı” diye konuştu.

    “Toraks BT Tetkikinin Normal Olması Covid-19 Hastalığı Olmadığını Göstermez”

    Toraks BT tetkikinin Covid-19 akciğer tutulumunun çok yüksek duyarlılık gösterebildiğine dikkat çeken Hazırolan, şunları söyledi: “Ancak başka virüslerin de akciğer tutulumları ve hatta enfektif olmayan alerjik, otoimmün, kalp hastalıkları da aynı görünümlere yol açabiliyor. Bu nedenle görüntüleme sonrasında mutlaka viral test sonucu takip edilmeli. Görünümlerin Covid-19 enfeksiyonuna mı yoksa başka enfeksiyon nedenine ya da enfektif olmayan etkene mi bağlı olduğu belirlenmeli. Ek olarak toraks BT tetkikinin normal olması Covid-19 hastalığı olmadığını göstermez. Sadece bu hastalığa bağlı ya da başka hastalıklara bağlı akciğer bulgusu olmadığını gösteriyor. Klinik bulgu olan olguların toraks BT’si normal olsa da viral test uygulanmalı.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tomografi Çekimi Öncesinde Bekleme Alanlarında Bulaş Riski Artıyor

    Türk Radyoloji Derneği olarak saha gözlemlerinde ateş ve boğaz ağrısı ile başvuran belirgin alt solunum yolu enfeksiyonu olmayan hastalara da tomografi tetkikinin büyük oranda istendiği vurgulayan Hazırolan, bunun pek çok sakıncası olduğunu kaydetti. Tomografi isteği konusunda seçici davranılmadığı durumda tomografi isteklerinde yığılma olduğunu dile getiren Hazırolan, “Enfeksiyondan korunma yöntemleri tomografi bazında sekteye uğruyor. Hastalar tomografi çekimi öncesinde dar bekleme alanlarında yakın temasa bağlı bulaş riski ile karşılaşıyor. Bulaş riski olan hastaya tomografi çekimi yapıldıktan sonra cihazın enfeksiyon odağı olmasının önüne geçilebilmesi ayrıca, sonraki hastaları korumak amacıyla odanın ve cihazın uygun sterilizasyon maddeleri ile temizlenmesi, belirli bir süre havalandırılması gerekiyor. Yoğun çekim temposu enfeksiyondan korunma işlemlerini güçleştiriyor” şeklinde konuştu.

    Alt Solunum Yolu Enfeksiyon Bulgusu Olmayan Gençlere BT Çekimi Radyasyona Maruziyeti Arttırıyor

    Genç yaş grubunda yer alan hastalardan tomografi istenirken daha da dikkatli davranılması gerektiğine dikkat çeken Hazırolan, “Ülkemizde ve diğer ülkelerin gözlemleri gösteriyor ki genç yaş grubunda yer alan olguların seyri daha hafif oluyor ve çok yüksek oranda komplikasyonsuz olarak hastalığı atlatıyor. Bu kişilere belirgin alt solunum yolu enfeksiyon bulgusu olmadan çekim yapılması bu olguların genç yaşta radyasyona maruziyetine neden oluyor” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Radyologlar Risk Altında, Bilim Kurulunda Olmalılar

    Ülke çapında çok fazla sayıda Covid-19 şüpheli hastaya çekim yapan tomografi ünitelerindeki personellerin çok yüksek risk altında olduğunu vurgulayan Hazırolan, “Bu nedenle dernek olarak tomografi çekimi yapılan hastaların ve radyoloji personelinin korunmasına yönelik gerekli kriterlerin belirlenmesi amacıyla Bilimsel danışma kuruluna başvurularımızı yaptık ve ortak çalışma ve öneride bulunma tekliflerimizi bildirdik” diye konuştu.

    Radyoloji bölümleri olarak ülke çapında tüm önceliklerinin Covid-19 salgını ile mücadele olduğunu ifade edin Hazırolan, acil, enfeksiyon, göğüs hastalıkları, yoğun bakım hekimleri ile birlikte radyoloji uzmanları ve radyoloji personelinin bu hastalıkla en ön saflarda mücadele verdiğini kaydetti.