hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    “Türkiye’nin ilk 10 klinik araştırma ülkesi arasına girmek için araştırma sayısını yaklaşık olarak üç katına çıkarması gerekiyor”

    29.09.2020 Salı | 15:13Son Güncelleme:

    Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin (AIFD) desteğiyle, araştırma şirketi IQVIA tarafından hazırlanan “Türkiye İçin Klinik Araştırma Stratejisinin Faydaları-Yenilik Temelli Büyüme İçin Yol Haritası” Raporu yayınlandı. Rapora göre; Türkiye’nin ilk 10 klinik araştırma ülkesi arasına girmek için araştırma sayısını yaklaşık olarak üç katına çıkarması gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Klinik araştırmalarla ilgili rapordan önce dilerseniz klinik araştırmanın ne olduğuna yakından bakalım. T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yaptığı tanıma göre klinik araştırma , potansiyel ilaçların, tıbbi cihazların, diğer tanı ya da tedavi ürün ve yöntemlerinin kamunun kullanımına sunulması için güvenliliğin ve etkililiğin bir dizi araştırma ile ispatlanması olarak tanımlanıyor. Gönüllü kişilerin katılımıyla gerçekleştirilen ve tıbbi bilgi elde etmeyi amaçlayan bu bilimsel çalışmalara klinik araştırma deniyor.

    Rapordaki veriler çok çarpıcı ve umut verici gözüküyor. Rapora göre; “Türkiye ilaç pazarı büyüklüğünde dünyada 17’nci sırada yer alırken, toplam klinik araştırma sayısında 26’ncı sırada yer alıyor. Türkiye’de yürütülen klinik araştırmaların doğrudan yapılan yatırım ve klinik araştırmalarda kullanılan yenilikçi ilaçların değerinden oluşan toplam ekonomik değeri Haziran 2019 itibarıyla yıllık 327,7 milyon Dolar hesaplandı. Türkiye’nin ilk 10 klinik araştırma ülkesi arasına girmek için araştırma sayısını yaklaşık olarak üç katına çıkarması gerekiyor.

    Yine rapora göre; Türkiye çapında 21 binin üzerinde hasta klinik araştırmalarda tedavi imkânı buluyor. Ayrıca halihazırda Türkiye çapında devam eden endüstri destekli klinik araştırmalarda yaklaşık 21 bin 700 hasta tedavi imkânı buluyor. 2019 yılında 521 adet olan klinik çalışmaların, rapordaki önerilerin hayata geçmesiyle birlikte sekiz yıl içinde üç katına çıkması öngörülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Türkiye’nin 2027 yılında toplam klinik çalışma sayısı bakımından ilk 10 ülke arasına girmesi öngörülüyor”

    Klinik araştırmalar SGK üzerindeki mali ilaç yükünü 41,8 milyon Dolar azalttığı belirtilen raporda, Türkiye'de yürütülen klinik araştırmaların toplam ekonomik değeri, Haziran 2019 itibarıyla tahminen yıllık 327,7 milyon Dolar olarak ölçülüyor. Klinik araştırmalar alanında “hızlı büyüme” senaryosunun hayata geçirilmesiyle birlikte Türkiye’nin 2027 yılında toplam klinik çalışma sayısı bakımından ilk 10 ülke arasına, yeni çalışma sayısı bakımındansa ilk altı veya yedi ülke arasına (ABD, Birleşik Krallık, İspanya, Almanya, Kanada, Fransa ve İtalya’nın arkasından) girmesi öngörülüyor.

    “Klinik çalışmalara katılan hekimlerden elde edilen veriler kişisel deneyimden ziyade kanıtlara dayanıyor”

    1995-2015 arasında klinik araştırma yayınları trendlerini inceleyen PubMed’e göre , en yüksek sayıda bilimsel içerik yayınlayan 30 ülkenin, tüm yayınların yüzde 94,6’sını ürettiği, küresel çapta ana klinik dergilerin yüzde 98,1’ini oluşturduğu görülüyor. Aynı analize göre Türkiye, “sistematik inceleme” ve “meta analiz” kategorilerindeki 55 yayınla 31’inci sırada yer alırken, “klinik çalışma” kategorisinde 671 yayınla 18’inci sırada yer alıyor. Türkiye tüm yayınlarda ise 19 bin 963 yayınla 17’nci sırada yer alıyor. Klinik çalışmalara katılan hekimlerden elde edilen veriler kişisel deneyimden ziyade kanıtlara dayanıyor. Bu nedenle bir hekim, klinik araştırmaya katıldığında elde edilecek kanıt tabanlı veriler daha sonra araştırmaya katılacak diğer bilim insanlarına kaynak teşkil edebiliyor. Nadir hastalıklar ve spesifik vakalara aşinalığı artan bilim insanları, gelecekte alacakları tedavi kararlarında daha güvenilir veriler ve deneyimlere dayanabiliyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporda Türkiye’de klinik araştırmaların arttırılması amacıyla, farklı fırsat alanlarında 12 adımdan bazıları şöyle:

    • Merkezi bir hasta veri tabanı oluşturma
    • Hasta sevk sistemi tasarlama
    • Kamuoyu farkındalığı yaratma
    • Dokümantasyon ve etik kurul başvurusunu kolaylaştırma merkezi hale getirme
    • Etik inceleme standartlarının uygulanmasını sağlama
    • Araştırmacı ağı oluşturma
    • Ar-Ge yönetmeliklerini gözden geçirme