hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Tuzdan neden uzak durmalısınız?

    09.03.2018 Cuma | 11:57Son Güncelleme:

    Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer referans kurumlar günlük toplam tuz tüketiminin, 5-6 grama denk gelen 1 çay kaşığı tuz ile sınırlandırılmasını önerirken, Türkiye’de tuz tüketimi bu önerinin tam üç katı olduğu bildirildi. Tuza Dikkat Haftası etkinlikleri kapsamında Sabri Ülker Vakfı, tarafından düzenlenen toplantıda aşırı tuz tüketimine dikkat çekildi. “Fazla Tuzu Azalt, Ömrünü Uzat” başlığı ile düzenlenen farkındalık kampanyasında Türkiye ve Dünya’daki tuz tüketimine ilişkin veriler paylaşıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tuzun bileşiminde bulunan sodyum, yaşam için olmazsa olmaz bir mineraldir. Sağlığın sürdürülebilmesi için, yetişkin bireyler günde 1.5 gram sodyuma ihtiyaç duyar. Tuzun bileşiminde bulunan ve fizyolojik açıdan ihtiyaç duyduğumuz, bir mineral olan sodyum kan basıncı, asit baz dengesi, sinir sistemi ve kas dokusunun çalışmasında görev alır. Ancak aşırı tuz tüketimi ve dolayısıyla yüksek sodyum alımı, kalp, beyin ve böbrek hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilen, önemli bir toplum sağlığı sorunudur.

    Canan Karatay: "Fransız İhtilali'nin sebebi tuzdu"

    Kokmasın diye tuzlanan bebekler ölüyor

    Her 3 ölümden birinin nedeni hipertansyon

    T.C Sağlık Bakanlığı verilerine göre her 3 ölümden 1’inin nedeni hipertansiyondur. Hipertansiyonun her 1 yaşam kaybındaki etkisinin ise yüzde 53 olduğu belirtiliyor. Yüksek kan basıncı ülkemizde ölüm ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp, beyin ve böbrek hastalıklarının önde gelen risk etmenidir. Kan basıncının düzenlenmesinde, sodyum alımı ile doğrudan ilişkili olan tuz tüketimi konusundaki farkındalığın önemi büyüktür. Dolayısıyla aşırı tuz tüketimi ile doğrudan ilişkili olan hipertansiyon aynı zamanda en önemli önlenebilir ölüm nedenlerinden biridir. Aşırı tuz tüketiminin yüzde 25, yaklaşık 1 çay kaşığı kadar azaltılması her 4 kişiden 1’inin hayatını kurtarmaya yardımcı olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ülkemizde her 10 kişiden 3’ü hipertansiyon

    PatenT2 verilerine göre Türkiye’de her 10 yetişkinden 3’ünde hipertansiyon görülüyor. Yaş ile birlikte görülme sıklığı da artıyor ve 50 yaş üstü her 2 kişiden 1’inde hipertansiyon görülüyor.

    Hipertansiyon görülme sıklığı kadınlarda erkeklere göre daha yüksek

    Sağlık Bakanlığı verilerine göre her üç ölümden birinin nedeninin hipertansiyon olduğunu belirten Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ülver Derici, “Türkiye’de hipertansiyon görülme sıklığının kadınlarda yüzde 32.3, erkeklerde ise yüzde 28.4. Hipertansiyon görülme sıklığı kadınlarda erkeklere göre daha yüksek. Ancak bu konudaki farkındalık da kadınlarda erkeklerden yüksektir. Erkeklerin yüzde 41’i, kadınların ise yüzde 67’si hipertansiyon farkındalığına sahiptir. Toplumun genelinde, hipertansiyonu olan bireylerin yüzde 45.3’ü ise bu durumun farkında değil” şeklinde konuştu.

    Tuzdan neden uzak durmalısınız

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Günlük tuz tüketimi Türkiye’de 15 gram

    Fazla tuz tüketiminin toplum sağlığının geleceği için önemli bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş, “Günlük tuz tüketimi İngiltere’de 9, ABD’de 10, Japonya’da 12, Çin’de 13 gram iken bu rakam Türkiye’de 15 gram. Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı ve önemli diğer referans kurumlar günlük toplam tuz alımının, 5-6 grama denk gelen 1 çay kaşığı tuzla sınırlandırılması gerektiğini öneriyor. Aşırı tuz tüketiminin ve beraberinde yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde ilk adım, farkındalık oluşturularak beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzının değiştirilmesinden geçiyor. Başlattığımız “Fazla Tuzu Azalt, Ömrünü Uzat” farkındalık kampanyasıyla açık hava mecraları, sosyal medya ve internet yoluyla, kamuoyu nezdinde farkındalığın artması için çalışmalar gerçekleştireceğiz” dedi.

    Tuz önerisinin tam üç katı tuz tüketiliyor

    Türkiye’deki tuz tüketim oranlarını ortaya koyan SALTURK-2 araştırmasının sonuçlarını paylaşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Erdem, şunları söyledi: “Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin 2008 yılında gerçekleştirdiği SALTURK-1 çalışması Türkiye’de yetişkinlerin günlük tuz tüketiminin 18 gram olduğunu, 2012 yılında tekrarlanan SALTURK-2 çalışması ise günlük tüketimin bir miktar azalarak 15 grama düştüğünü gösterildi. Ancak bu rakam günde toplam 5 -6 gram olarak belirtilen tuz önerisinin yine de tam üç katı oluyor.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aşırı tuz tüketimi kanseri tetikliyor

    Tuz tüketiminin sağlıklı yaşamda yerine değinen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Altun “Aşırı tuz tüketiminin önlenmesi, yüksek kan basıncı ve buna bağlı ortaya çıkabilen kalp, beyin ve böbrek ile ilişkili kronik hastalıkların azalmasında önemli rol oynayabilir. Aşırı tuz tüketimi kan basıncından bağımsız olarak toksik etki göstererek mide kanseri, kemik erimesi ve diğer kalp sağlığı sorunları riskini de artırabilir” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aşırı tuz tüketimi, kemik erimesinin ilerlemesinde rol oynayabilir

    Bilinçli anneler sayesinde çocukluk çağında doğru tuz tüketim alışkanlıklarının kazanılabileceğine dikkat çeken Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. H. Tanju Besler, şunları söyledi: “Kadınlar doğru yeme ve beslenme davranışlarının aileye ve çocuklara kazandırılmasında önemli rol üstleniyor. Ancak özellikle gebelik ve menopoz dönemindeki kadınlar aşırı tuz tüketiminin kendileri için de riskli olduğunun farkına varmalı. Kadınlar menopoz ve menopoz sonrası dönemde, kemik erimesi açısından risk altındadır. Aşırı tuz tüketimi, vücuttan kalsiyum atımını artırarak, kemik erimesinin ilerlemesinde rol oynayabilir. Dolayısıyla kadınların tuz tüketimi hakkında farkındalığının artırılması toplum sağlığı açısından önemli rol oynuyor.”

    Aşırı tuz tüketiminin azaltılması konusunda bireysel sorumluluklarımız nelerdir?

    · Tuzluğu masadan kaldırın.

    · Tadına bakmadan yemeklere tuz eklemeyin.

    · Tencereye eklediğiniz tuzu azaltın.

    · Az tuzlu ve lezzetli yemekler için doğal baharatlardan faydalanın.

    · Her gün sebze meyve tüketin, potasyum alımınızı destekleyin, tuz tüketimini azaltın.

    · Fazla tuz tüketmekten kaçının ve aktif yaşayın.