hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni yılda “yapamazsın” diyenlerin sesini kısın

    Yeni yılda “yapamazsın” diyenlerin sesini kısın
    expand

    Yeni yıl kararlarını yıl başında alanların daha iyi uyguladığına dair araştırmalar var. Etkili iletişim konusunda eğitimler vermeye başlayalı, çok farklı geri bildirimler almaya başladım. Bu süreçte iletişim kazalarının nedeninin ilk olarak dinlemek ve anlamak kısmından kaynaklandığını gözlemliyorum. Bunun yanı sıra empati kuramamak ve iletişim kuramamanın arkasında hep korkular geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Topluluk önünde konuşmaktan çekinen insanların bir kısmında bu durum korkuya dönüşebiliyor. “Konuşma Becerisinin Geliştirilmesine Yönelik Etkinlik Önerileri” başlıklı makalede belirtildiği gibi, Amerika’da yapılan araştırmalar, Amerikan halkının yüzde 75’inin topluluk önünde konuşma korkusu olduğunu gösteriyor. İnsanların kendilerine yapamayacakları, başaramayacakları gibi kelimelerle telkinde bulunmaları çevrelerinden önce kendi iç seslerinden geliyor. Oysa her şey bunu kontrol etmeleri ile başlıyor.
    İletişimin anahtarı anlamak ve anlatmaktır.

    Topluluk önünde konuşmanın yanı sıra kişiler arası iletişimde de birçok sorun yaşanıyor. İnsanlar karşısındakini anlamak için değil de yok etmek için yaklaşıyor sanki. Karşımızdakini dinlemeliyiz ki anlayabilelim. Anlayalım ki empati kurabilelim ve güçlü iletişim bağları kuralım. İletişimin olmazsa olmaz adımlarını izlediğimizde bazı temel sorunlar kendiliğinden çözülebiliyor.

    Kelimeler davranışları tetikler

    1955 yılında “Konuşma Eylem Teorisi”ni ortaya atan İngiliz Filozof John Langshaw Austin, gündelik hayatta «yapmak» ve «konuşmak» arasında ayrım yaptığımızı, ancak gerçekte bu ikisi arasında hiçbir fark olmadığını söyler. Bir ifadenin, aynı zamanda bir eylemle sergilendiğinin gözden kaçırılmaması gerektiğini anlatan Austin, “Cümlelerin bir önerme anlamı vardır, bu «doğru» ya da «yanlış» olabilir.” der. Yani kelimelerin hayatımızda büyük etkisi vardır. Düşüncelerimiz duygularımızı, duygularımız davranışlarımızı, davranışlar ise hayatımızı etkiler. Bu nedenle nasıl bir davranış kazanacağımızı ya da davranış değişikliği yapacağımızda kelimelerin çok büyük bir etkisi vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni yılda yeni bir başlangıç yapın

    Seçkin, nitelikli, vicdanlı ve dürüst insanlardan oluşan bir çevreniz olsun. Hedeflerinize ulaşmanızda yardımcı olan, size sizin için en doğru olacak şekilde görüşlerini iletenleri alın. Olumsuz kelimelerle sis bulutunun içerisine atanlardan uzak durun. “Yapamazsın” diyenlerin sesini kısın ve güzel kelimelerle renklendirenlerle daha sık görüşün.
    Başarılı birçok bilim insanı ve uzmanın hayatı başarısızlıklarla doludur. Onlar her başarısızlıktan ders çıkartırlar ve daha güçlü şekilde mücadele etmeye devam ederler. Bu sene yeni kararlar almak için önce kendinizle iletişim kurun, sonra da sevdiklerinizle nitelikli ve etkili iletişim ile hayatınızı renklendirin.

    Yeni yıl kararlarını yıl başında alanların daha iyi uyguladığına dair araştırmalar var. Bu yıl daha sağlıklı, daha mutlu, daha başarılı olmak istiyorsanız, listeleri yapmaya başlayın. Mesela yeni yılda daha çok kitap okuyun, daha çok yürüyün. Günlük tutmuyorsanız, bu yıl blog yazmaya başlayın. Sevdiklerinize zaman ayırmak için daha çok özen gösterin. Mutlu yıllar…

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow