hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    2018’in bilim kadınlarını alkışlama zamanı

    28.09.2018 Cuma | 12:27Son Güncelleme:

    UNESCO ve L’Oréal 16 yıldır “Bilim Kadınları” başlıklı bir program yürütüyorlar. Dünyanın her yerindeki araştırmacı bilim kadınlarınaı destek olmayı hedefleyen L’Oréal, bugüne kadar 115 ülkeden 3200’den fazla bilim kadınına ulaştı.  L’Oréal Türkiye’yse, 16 yılda 94 bilim kadıına destek sunarak en çok bursiyere sahip olan  beşinci L’Oréal şirketi konumuna yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaşam Bilimleri ve Malzeme Bilimlerinde gelecek kadınlarda 

    L'Oréal Türkiye’nin kadınların bilime katkısını desteklemek ve bilimde cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek amacıyla UNESCO iş birliğiyle 16 yıldır yürüttüğü  “Bilim Kadınları İçin” programının 2018 bilim kadınları belirlendi. 

    Malzeme Bilimleri kategorisinde burs kazananlar

    ·         Dr. Serim Kayacan İlday (Bilkent Üniversitesi, Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi-UNAM)

    ·         Dr. Sündüs Erbaş Çakmak (Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi)

    ·         Doç. Dr. Yasemin Yüksel Durmaz (İstanbul Medipol Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü) 

    Yaşam Bilimleri kategorisinde burs kazananlar

    ·         Dr. Ceyda Açılan Ayhan (Koç Üniversitesi, Tıp Fakültesi)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ·         Dr. Nurcan Tunçbağ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Enformatik Enstitüsü Sağlık Bölümü)

    ·         Dr. Selvi Durmuş Erim (İstinye Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı) burs almaya hak kazandılar. 

    2018’in bilim kadınlarını alkışlama zamanı

    UNESCO Türkiye Millî Komisyonu bağımsız jürisi tarafından seçilen bilim kadınları, akademik özgeçmişleri, projelerinin bilime yaptıkları katkı, projelerinin uygulanabilirliği, bilimsel yeniliği ve sürdürülebilirliği gibi kriterler göz önüne alınarak değerlendirildiler. 2018 Bilim Kadınları, hem L!Oréal’in dünya çapındaki bilim kadınları ağının bir parçası oldular, hem de projelerine destek olacak 50 bin TL burs kazandılar. 

    Bilim kadınlarına daha çok destek gerek 

    Ne yazık ki, günümüzde bilim insanlarının sadece yüzde 28’i kadın. Nobel ödüllerinde durum çok daha vahim. Bilim alanında Nobel Ödülü kazanan kadın oranı yüzde 3.  Bilim alanındaki toplumsal cinsiyet eşitliğine destek olmak pek çok ülkenin önceliği halinde. Kız çocukların STEM (Bilim, Tekmoloji, Mühendislik ve Matematik) dallarına yönelmesi için programlar düzenleniyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    L'Oréal Kurumsal Vakfı, 20 yıldır, UNESCO’yla birlikte, bilimsel araştırma yapan bilim kadınlarının sayısını artırmayı teşvik eden çalışmalar yapıyor. Biyo-çeşitliliğin korunmasından genlerin sırlarını çözmeye, hastalıklar için çare bulmaktan, evreni keşfetmeye kadar, her kıtada, bilimin her seviyesinde çalışan bu olağanüstü kadınlar, hayatlarını bilginin ilerlemesine ve insanlığın iyileştirilmesine adıyor. 

    Programın uluslararası kısmında her kıtadan 1 üstün bilim kadını olmak üzere toplam 5 bilim kadını ödüllendiriliyor.  Ayrıca her yıl 15 genç ve yetenekli bilim kadınına da “Uluslararası Yükselen Yetenek” ödülü veriliyor. Programın Türkiye kısmında ise her yıl, 40 yaş altında 6 genç ve yetenekli bilim kadını, araştırma ve projelerinde kullanılmak üzere 50 Bin TL burs ile ödüllendiriliyor. 

    Türkiye, ‘Bilim Kadınları İçin’ programına dünyada en çok destek veren 5. Ülke, 16 yılda 94 bilim kadınına burs verildi. Bu isimlerden Profesör Ayşe Erzan Uluslararası Büyük Ödül aldı. Doç. Dr. Bilge Demirköz, Doç Dr. Ahu Arslan Yıldız ve Doç. Dr. Duygu Sağ, “Uluslararası Yükselen Yetenek” ödülüne layık görüldüler. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilimin kadınlara ihtiyacı var 

    L'Oreal Türkiye Ülke Genel Müdürü Laurent Duffier “2018 Bilim Kadınları”yla birlikte düzenlenen basın buluşmasında “Dünyanın bilime, bilimin kadınlara ihtiyacı var’ ve biz bilim kadınlarının dünyayı değiştirme gücüne sahip olduğuna inanıyoruz” diyerek şu rakamları paylaştı: 

    ·         “Dünya genelinde her üç araştırmacıdan yalnızca biri kadın.

    ·         Bilimsel yüksek akademik pozisyonların sadece yüzde 11’inde kadınlar bulunuyor.

    ·         Son 10 yılda bilimsel araştırmalarda çalışan kadınların oranı yalnızca  yüzde 12 arttı.

    ·         Bilim kariyerinin her aşamasında kadınlar ciddi anlamda az temsil ediliyor.

    ·         Lisede bilim konusunda uzmanlaşmak isteyen kadın oranı yüzde 50’yken  üniversitede yüzde 32’ye, master aşamasında yüzde 30’a ve doktorada yüzde 25’lere kadar düşüyor.” 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2015 UNESCO raporuna göre 10 yılda Türkiye’deki bilim kadını sayımızın iki  2 kat artığına ve  bilim alanında kadınlarımızın payının yüzde 36 olduğuna dikkat çeken Duffier; L'Oréal Türkiye olarak bu oranı arttırmak için çalışmalarını sürdüreceklerinin de altını çizdi.