hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    35 ülkeden 650 dijital şirket durumu değerlendirdi: “2020 gerileme yılı olacak”

    11.05.2020 Pazartesi | 11:25Son Güncelleme:

    Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınının etkileri giderek netleşiyor. Araştırma ve danışmanlık şirketleri sürekli olarak veri paylaşarak, durumu anlamamıza yardımcı olacak ipuçları sunuyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DIGITAL EUROPE tarafından, Türkiye’den 35 şirketin dahil olduğu ve toplamda 650 dijital endüstri şirketinin mevcut durum ve gelecek beklentilerini içeren araştırma raporu da çok çarpıcı analizler içeriyor.

    Hazırlanan rapor geçtiğimiz günlerde internet üzerinden gerçekleştirilen bir basın toplantısında paylaşıldı. 2011 yılında Türkiye Bilişim Vakfı, TÜBİSAD ve TESİD birlikteliğiyle kurulan Dijital Türkiye Platformu, DIGITAL EUROPE’un üyesi olarak bu çalışmada yer aldı. 14 Avrupa ülkesinden 14 STK’nın katkı verdiği ve Türkiye verileri için Dijital Türkiye Platformu’nun (DTP) aracılık ettiği raporun sunumunu Türkiye Bilişim Vakfı Projeler Koordinatörü Seda Çakmak yaptı.

    TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Erman Karaca ve TESİD Yönetim Kurulu Başkanı C. Müjdat Altay’ın katıldığı etkinlikte; Avrupalı şirketlerin yüzde 93’ünün hem kendi ülkelerinde hem de dünyada resesyon beklentisinde olduğu açıklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Kırılımların en büyüğünü COVID-19 ile yaşadık”

    Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı durumu şu cümlelerle özetledi: “Rahatlıkla söyleyebilirim ki kırılımların en büyüğünü COVID-19 ile yaşadık. En çok söylenen şeylerden birisi “hiçbir şey eskisi gibi olmayacak”. Neyin eskisi gibi olmayacağını söylemediğiniz sürece bu laf bir klişe olarak kalıyor. Elbette bir şeyler değişecek, değişmeye başladı bile...ve bugünkü gibi uzaktan görüşmelerimiz, toplantılar, eğitim, ticaret alışkanlıkları gibi değişen gelişmeleri görmeye başladık”

    Bilişim sektörü için 4 kritik faktör

    TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Erman Karaca konuşmasında Digital Europe araştırmasının krizin tüm ülkeler için korkutucu boyutlarını gözler önüne serdiğini hatırlatarak, “Bu salgın bize dijital teknolojilerin hayatımızdaki önemini bir kez daha gösterdi. Bilişim sektöründeki iddiamızı yükseltmede 4 kritik faktör; insan sermayesi, yazılım, donanım ve altyapı. Ekonominin süratle ayağa kalması ve gelecek risklere hazırlıklı olmak için bu dört alanda mutlaka ilerleme sağlamamız gerekiyor. Bu nedenle her şeyden önce bilişim sektöründeki firmaların açıklanmış olan teşviklerden yararlanabiliyor olması gerekir” şeklinde konuştu.

    Pandemi nedeniyle açılan mesafe bilgi iletişim teknolojileriyle kapandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplantıda son olarak söz alan TESİD Yönetim Kurulu Başkanı C. Müjdat Altay ise şu yorumu yaptı: “2019’da yayınlanan “Milli Teknoloji Hamlesi”ne çok inanıyorum ve destekliyorum. Geçmişte yapabildiğimizi gösterdik, bugün pandemi sırasında da yerli firmalarımız bir kez daha neler yapabileceğimizi ispatladı. Şu anda dünyada yıkıcı bir etki ile karşı karşıyayız. Ve her zaman bu yıkıcılık sonrasında inovasyon gelmiştir. Şimdi de daha da iyisini yapmak üzere tüm paydaşlar olarak gayretimizi artırmalı, gerekli destekleri almalıyız.”

    Şirketler devletlerden destek ve erteleme bekliyor

    Araştırma, hem Avrupalı hem de Türk şirketlerin devletlerin çalışan ücretlerine katkı yapması ve vergilerin ertelenmesi beklentisi içinde olduğunu ortaya koyuyor.

    Raporun önemli başlıklarını şu şekilde özetlemek mümkün.

    1.Avrupalı şirketlere göre olumsuz dalgalar sürecek.

    • Şirketlerin yüzde 93’ü pandeminin küresel bir resesyona yol açacağını düşünüyor.

    • Yüzde 35’i’ü, çalışan sayılarında azalma olacağını;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    • Yüzde 74’ü sınır ötesi ticaretin aksayacağını dile getiriyor.

    2.Avrupalı şirketlerin yöneticileri etkin önlemler olarak devletlerinden;

    • Çalışan ücretlerine katkı,

    • Vergi erteleme,

    • Ulusal ve AB genelinde uzaktan yönetilebilir ihalelere çıkılmasını,

    • Dijital eğitim ve altyapı yatırımlarının desteklemesini bekliyor.

    Türkiye’de şirketler ne düşünüyor?

    Araştırmanın Türkiye sonuçlarında dikkat çeken üç olumlu veri mevcut. Öncelikle, Türk şirketlerinin yüzde 82’sinin çalışanlarının evden çalışma koşullarının sağlandığını, yüzde 64’ününse çalışanlarının evden tam kapasite çalışabildiğini dile getirmiş olması çok önemli. Ayrıca, Türk şirketlerinde hijyen önlemlerinin ve kriz takımlarının hızla oluşturulduğunun vurgulanması da dikkat çekici.

    Türkiye’deki sonuçlara göre;

    • Katılımcı şirketlerin yüzde 63’ü müşterilerinin durumunda bir belirsizlik olduğunu ;

    • Yüzde 57’si sipariş iptalleriyle karşılaştığını;

    • Yüzde 40 ‘ı Pazarlarında yatırım kararlarının askıya alındığını;

    • Dijital endüstrinin geneli kamu ve özel ihalelerin tabana yayılmasının önemli olduğunu dile getiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de şirketler ne bekliyor?

    Resesyon konusunda beklentilerini ortaya koyan şirketlerin

    • Yüzde 83’ü çalışan ücretlerinin devlet tarafından desteklenmesi

    • Yüzde 74’ü vergi ertelemesi yapılması gerektiğini belirtiyor.

    • Yüzde 74 COVID-19’un mücbir sebep kapsamına alınmasını;

    • Yüzde 52 ‘si düşük faizli kredi sağlanmasını bekliyor

    Detaylı bilgi ve rapora ulaşmak için: www.digitaleurope.org / www.dijitalturkiyeplatformu.org

    Rapor: https://www.digitaleurope.org/wp/wp-content/uploads/2020/04/Survey-EU-results-DIGITALEUROPE-Trade-associations.pdf