hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Bu yıl zeytin hasatı  çok bereketli geçiyor

    18.10.2019 Cuma | 12:16Son Güncelleme:

    Her yıl olduğu gibi, bu yıl da Ekim ayının ortalarında erken zeytin hasatı başladı. Aralık ayı sonralarına kadar devam edecek hasatın ilk safhasını Ayvalık’ta yerinde gördük. Ağaçlar zeytin doluydu, çiftçinin yüzü gülüyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Komili’nin Türkiye Gıda Direktötü Erman Erol’dan bu yılki üretin rakamları hakkında bilgi aldık:

    Zeytin rekoltesi çok iyi görünüyor. Sizin tahminleriniz ne doğrultuda?

    Son on yılda yapılan çalışmalarla birlikte ülkemiz zeytin ağacı sayısı bakımından dünyada ikinci sıraya gelmiş durumda. Buna paralel olarak bu yıl zeytinyağında geçen yıla kıyasla yüzde 18,7’lik bir artışla 225 bin ton rekolte bekliyoruz. Bu hepimiz için  çok sevindirici bir gelişme.  Bir diğer sevindirici haber ise, iklimsel faktörlerde düzensizlikler olsa da bu sene ürünümüzün  kalitesi daha yüksek olacak.

    Geçmiş yıllara oranla rakamlar nasıl?

    2016-2017 yılında zeytin üretimimiz 178 bin tondu. Bu rakam,  2017-2018  döneminde bir rekor kırarak 263 bin tona erişti. Geçtiğimiz yıl 189 bin ton olan rekoltemizin bu yıl 225 bin tonu aşmasını bekliyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yıl zeytin hasatı  çok bereketli geçiyor

    Kişi başına tüketim artıyor mu?

    Biz 140 yılı aşkın süredir zeytin ağacının meyvesinden elde edilen zeytinyağının tüketimini artırmak için çalışıyoruz. Ne yazık ki,  ülkemiz kişi başı zeytinyağı tüketimi açısından diğer üretici ülkelere kıyasla oldukça geri durumda.

    Avrupa’da kişi başı zeytinyağı tüketimi ortalama 15 litre. Ülkemizdeyse bu rakam neredeyse 2 litre seviyelerinde. Dünyada son yıllarda giderek yükselen sağlıklı beslenme trendi bazı ürünleri de yıldızlaştırdı, işte o ürünlerden biri kuşkusuz zeytinyağı. Batı’da tekrar keşfediliyor ve tüketimi giderek artıyor.  Bu nedenle tüm çalışmalarımızın odak noktası ülkemizde zeytinyağı kültürünü geliştirmek ve tüketimini arttırmak.

    Bu yıl zeytin hasatı  çok bereketli geçiyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zeytinyağı üretiminde en önemli unsurlar neler?

    Zeytinyağı üretiminde kalite süreçlerinin doğru yönetilmesi kritik önem taşıyor. Açık zeytinyağları, üretim sürecindeki kontrol eksikliklerinden dolayı tüketici sağlığı için risk taşıyor. Açık zeytinyağı daha doğal zeytinyağı anlamına gelmiyor.

    Gıda üretim belgesi olmayan tesislerden alınan ürünlerin içinde her şey olabiliyor ve yağda tağşiş ancak laboratuvar testleriyle anlaşılabiliyor. Tüketicimiz kaliteli ürün almak istiyorsa mutlaka kalite kontrolden geçirilmiş, güvenilir ambalajlı, markalı ürünleri tercih etmeli”.