hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Çocuklarımız iyimser bir bakış açısıyla pandemi sürecinin sona ereceğine inanıyor

    16.12.2020 Çarşamba | 12:20Son Güncelleme:

    Dünyayı temelden etkileyen salgın hastalık, çocukların da hayal dünyasına girdi. Bu yıl 39’uncusu düzenlenen 'Uluslararası Pınar Çocuk Resim Yarışması’na katılan çocukların resimleri, Anadolu Üniversitesi ve Pınar iş birliğiyle incelendi. Çocukların pandemiye rağmen olumlu bakış açılarını koruduğu gözlemlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pınar ile Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nün ortaklaşa yaptığı araştırmada Türkiye’nin 7 bölgesinden, Almanya’dan ve Özel Eğitim Uygulama Okulları’ndan gelen resimler analiz edildi. Serbest temada gerçekleştirilen yarışmaya ilk ve ortaöğretim çağındaki 6-14 yaş arasındaki çocuklar katılırken, toplam 3 bin 719 resmin betimsel sosyolojik analizleri yapıldı. Yapılan analizler, 10 yıl önce 29. Uluslararası Pınar Çocuk Resim Yarışması kapsamında gerçekleştirilen sosyolojik araştırmanın sonuçlarıyla karşılaştırılarak kapsamlı bir rapor hazırlandı.

    En çok doğa ve insanı çizdiler

    Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Güllüpınar’ın ve ekibinin yaptığı araştırmada Uluslararası Pınar Çocuk Resim Yarışması’na gelen resimlerin en çok “doğa ve insan” temasında çizildiği görüldü.

    Doğa ve insan temalı resimlerin çizilmesi, kent hayatında doğal yaşam alanlarının daralmasıyla çocukların doğal çevreye olan ihtiyaç ve özlemini gösteriyor. Bu temayı sıırasıyla, “sosyal çevre ve insan”, “portre, tekil ve soyut nesneler” ile “toplumsal olaylar” takip etti.

    Çocuklar geleceğe umutla bakıyor

    Araştırmada yarışma başvurularının sona erme tarihi, Türkiye’de ilk Covid-19 vakalarının görülmeye başlandığı günlere denk gelse de çocukların süreçten etkilendikleri ve “yeni normal”i resimlerine yansıttıklarını söyleyen Prof. Dr. Fuat Güllüpınar “Yarışma Temmuz ayında gerçekleştirilseydi resimlerin büyük bir çoğunluğu pandemiyi yansıtacaktı. Ancak çocukların önemli bir bölümü, pandemi sürecini ve salgının üstesinden gelmeye ilişkin çözüm önerilerini, umut verici ve yaratıcı bir perspektiften resmediyor. Çocuklarımız pandemi sürecinin iyimser bir bakış açısıyla sona ereceğine inanıyor.” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bölgesel farklılıklar öne çıkıyor

    Prof. Dr. Fuat Güllüpınar ve ekibinin yaptığı araştırmada bölgesel farklılıklar da ortaya çıktı. Yapılan analizde Akdeniz Bölgesi’nde yaşayan çocukların resimlerinde toplumsal sorunları işlediği gözlemlendi. Ege, Marmara, Doğu Anadolu, İç Anadolu Bölgeleri ile Özel Eğitim ve Uygulama Okulları (OÇEM)’ndaki çocuklar resimlerinde doğa ve insan ögeleri ön plana çıktı.

    Kız çocuklar daha insan-odaklı

    Araştırmada, Pınar Çocuk Resim Yarışması’na katılan erkek çocukların deniz manzaralı resimleri tercih ettiği görülürken kız çocuklarının ise insan resimleri çizdiği bulgusuna varıldı.