hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    “Eşitsizliklerin Azaltılması” ve “Girişimcilikte Önce Kadın” projeleri nasıl fark yaratıyor?

    24.07.2019 Çarşamba | 21:55Son Güncelleme:

    Dünyanın artan sorunlarını çözmek için, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere pek çok bölgede, girişimciler geniş eko-sistemler oluşturmaya çalışıyorlar. Şirketler, kamu kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları sosyal sorunlara, kalıcı ve sürdürülebilir çözümler bulabilmek için platformlar kuruyor, yarışmalar başlatıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyal sorunların çözümüne katkı sağlamayı amaçlayan, 21. yüzyılın iş modeli olarak görülen sosyal girişimcilik, aralarında Stanford, Harvard, Yale, Oxford gibi üniversitelerin de bulunduğu dünyada 50’yi aşkın üniversitede ders olarak işleniyor.

    Ülkemizde de sosyal grişimcilik kavramı yaygınlaşıyor. 19 Temmuz 2019’da Zorlu Holding’in ana partnerliğinde, İTÜ Çekirdek’in stratejik partnerliğinde gerçekleştirilen imece’nin ‘Eşitsizliklerin Azaltılması’ temalı 3. Destek Programına katılan takımların yarışına tanık oldum.

    23 Temmuz 2019 sabahındaysa, Vodafone Vakfı’nın, Türkiye Bilişim Vakfı ve  Milli Eğitim Bakanlığı’yla birlikte yürüttüğü “Girişimcilikte Önce Kadın” projesinin sonuçlarını dinledim.

    Her iki girişim de başarılı sonuçlar elde ediyor, ilham veriyor ve rol modeller yaratıyor. Böylece daha çok sayıda bireyin çözüm üretmesine destek oluyor.

    “Eşitsizliklerin  Azaltılması” ve “Girişimcilikte Önce Kadın” projeleri nasıl fark yaratıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’nin sosyal inovasyon platformu İmece

    Son yıllarda, ülkemizde sosyal girişimcilği destekleyen işbirliklerinin sayısında artış gözlemliyoruz. Bu yapılardan birisi de İmece. Anadolu’nun birleşerek dertlere ve ihtiyaçlara çözüm bulma yönteminden ilham alan İmece, ATÖLYE ve Zorlu Holding’in kurucu ortaklığında ve S360’ın stratejik  partner’liğiyle oluşmuş bir yapı.  

    İmece, sosyal dönüşüm yaratmak isteyen birey ve kurumlar ile sosyal etki odaklı girişim yaratmak isteyen tüm girişimcilere destek fırsatı sunuyor.  Kuruluşun amacı, kendi gelir modelini üreten ve Türkiye’deki toplumsal meselelere, yeni bir bakış açısı getiren sosyal girişim hikayelerini ortaya çıkarmak. 

    İmece’nin ekibi, küresel örnekleri inceliyor. Akademik kurumlar, sivil toplum örgütleri, yatırımcılar, özel sektör ve kamu çalışanları, danışmanlar ve öğrenciler ile aylar süren saha araştırmaları yapıyor. Elde edilen veriler ışığında,

    sosyal sorunlara odaklanıyor. Bu sorunlara sosyal girişim fikirleriyle çözüm üretebilecek takımlara eğitim ve  mentorluk hizmeti sunuyor. Girişimcilere bir eko-sistem yaratıyor.  Ayrıca, bazı proejelere hibe desteği sağlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eşitsziliklerin Azaltılması

    İki yıldır  destek programları yürüten İmece,  bu yıl  30 Nisan’da  “Eşitsizliklerin Azaltılması” temalı 3.Destek Programı’nı başlattı. Programa kısa bir süre içinde, 19 şehirden; Afyonkarahisar, Ankara, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Samsun, Şanlıurfa ve Şırnak;  160 proje başvurdu.

    Engellilerin, mültecilerin ve dezavantajlı grupların yaşam kalitesinin artmasını hedefleyen bu projeler, erişilebilirlik, kodlama, oyun becerileri, çocuk, yaşlılık, toplumsal cinsiyet, kariyer imkanları, teknoloji, tarım, çevre, gıda üretimi ve paylaşım ekonomisi gibi alanlara odaklandı.

    Sosyal girişimcilik temelinde yenilikçi çözüm önerileri içeren başvurular arasından 18 sosyal girişim seçildi.  5-7 Temmuz 2019 tarihleri arasında, bu 18 ekip etki modelleme ve iş geliştirme gibi farklı konularda eğitim aldılar.  Üç günlük  “Bootcamp” sürecinden sonra,  yedi takım jüriye projelerini sunma imkanı elde etti.

    3 takıma hibe desteği ve kuluçka programına katılma hakkı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Finalistler, 19 Temmuz 2019 tarihinde Zorlu PSM’de düzenlenen ve iş dünyasının ve sivil toplum kuruluşlarının  önde gelen yöneticilerinin katıldığı bir etkinlikte projelerini sundular.  Kuluçka programına katılmaya hak kazanan takımların seçildiği etkinlikte New York Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Selçuk Şirin sosyal girişimcilik ve eğitim ilişkisi üzerine bir konuşma yaptı.

     “Özel Sektörden Sivil Topluma Eşitsizliklerin Azaltılması Adına Neler Yapıyoruz?” başlıklı panelde, jüri üyeleri bakış açılarını paylaştılar. Etkinlik alanında kurulan “Proje Pazarı’nda  ilk 10 sırayı paylaşan ekipler stant açarak girişimlerini tanıttılar.

    Jüri, KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, UNHCR Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü Geçim Kaynakları Müdürü Damla Taşkın, İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Deniz Tunçalp, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Ebru Dildar Edin, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, Alternatif Yaşam Derneği Başkanı Ercan Tutal ve Girişimcilik Vakfı Genel Müdürü Mehru Aygül’den oluştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çevreye, mültecilere, görme engellilere  çözüm önerileri

    “ROOT (Birlikte); BlindLook ve Ecording” isimli üç proje,  İmece’nin ‘Eşitsizliklerin Azaltılması’ temalı 3. Destek Programı kapsamında düzenlenen kuluçka programına katılmaya hak kazandı.  

    Seçilen her girişime Zorlu Holding tarafından 60 bin TL değerinde hibe, İTÜ Çekirdek’te çalışma alanı, İTÜ Çekirdek’ten girişimcilik eğitimi, imece’den sosyal etki eğitimi, 3 ay boyunca kapsamlı mentorluk, yerel ve global ağlara, faydalanıcılara ve müşterilere erişim imkânları sunulacak.

    “Eşitsizliklerin  Azaltılması” ve “Girişimcilikte Önce Kadın” projeleri nasıl fark yaratıyor

    ROOT (Birlikte)

    Root ekibi, Türkiye’de 11-17 yaş arasındaki mülteci ve yerli çocukların birbirlerini daha yakından tanımalarını sağlayan bir oyun geliştiriyor. 3,9 milyon mültecinin olduğu Türkiye’de okul çağında olan Suriyeli çocuk sayısı yaklaşık olarak 865.000 civarında ve 2018-2019 eğitim yılı için tahmin edilen okullaşma oranı yüzde 65.

    Arapça ve Türkçe tasarlanan “Birlikte” isimli oyun, çocukların birbirlerini ve kültürlerini daha yakından tanıyarak kaynaşmalarını, empati ve diyalog kurmalarını ve sosyal yönlerinin güçlenmesini sağlıyor.

    BlindLook

    Yemek yemenin önemli bir sosyalleşme aracı olduğu ülkemizde restoranları ve menüleri görme engelliler için erişilebilir kılmamaız gerekiyor.  BlindLook bu vizyonla,  görme engelli bireylerin çevrelerindeki restoranlardan haberdar olmalarını ve sosyal hayata katılımını artırmayı amaçlıyor.

    BlindLook ekibi, erişilebilir mekan rehberi, restorana ulaşmak için erişilebilir yol tarifleri ile ulaşımı yönlendirme ve dijital menüler ile sipariş sürecini özgürleştirme imkanları sunuyor.

    “Eşitsizliklerin  Azaltılması” ve “Girişimcilikte Önce Kadın” projeleri nasıl fark yaratıyor

    Ecording

    2003’te günde 10.000 kişi olan zorla yerinden edilen insan sayısı 2017’de günlük 44.000’e yükseldi. İklim değişikliği sebebiyle göç etmek zorunda kalacak insanların sayısının, 2050 yılında 200 milyon kişiye varacağını öngörüyor.

    Çevre bilincini artırmayı hedefleyen bu girişim, iklim değişikliği ve kadın istihdamı konularına aynı anda çözüm geliştiriyor.

    ecording ekibi, iklim değişikliği sorunlarıyla karşı karşıya kalan kırsal bölgelerde yaşayan kadınların hazırladıkları tohum toplarını drone ile fırlatıp, ulaşılması zor alanları ağaçlandırıyor. Geleneksel yöntemler yerine “ecoDrone” ile yapılan ağaçlandırma çalışmaları, 6 kat daha fazla ve 12 kat daha hızlı tohum ekimi imkanı sağlayarak ağaçlandırma maliyetlerini de düşürüyor.

    Kadına öncelik veren girişim programı

    “Girişimcilikte Önce Kadın” projesi, kadınların girişimcilik kapasitelerini iletişim teknolojilerinin desteğiyle artırmak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle 4 yıl önce (Nisan 2015) hayata geçirildi.

    Projeye katılan kadınlar, aldıkları teknoloji ve girişimcilik eğitimlerinin devamında, kendileri için özel olarak oluşturulan oncekadin.gov.tr adresindeki dijital mağaza üzerinden ürünlerini satışa sunarak el emeklerini kazanca dönüştürebiliyor.

    Proje kapsamında bugüne kadar 37 bini aşkın kadına girişimcilik ve teknoloji eğitimi verildi. Proje aracılığyla,  toplam 54 bin kadına erişildi ve yaklaşık 60 milyon TL’lik potansiyel ekonomik değer yaratıldı.

    “Girişimcilikte Önce Kadın” projesi kapsamında başarılı girişimci kadınlar için bugüne kadar sağlanan cansuyu sermayesi ise toplam 120 bin TL’yi buldu.

    “Eşitsizliklerin  Azaltılması” ve “Girişimcilikte Önce Kadın” projeleri nasıl fark yaratıyor

    İlham veren öyküler

    23 Temmuz 2019 günü “Girişimcilikte Önce Kadın” projesinin sonuçlarının anlatıldığı basın toplantısında,  Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel  şu bilgileri paylaştı:

    ·         Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması’nda Türkiye’nin dört bir yanından toplam 621 başvuruyla bugüne kadarki en yüksek başvuruya ulaşıldı.

    ·         Kursiyerlerin kendi üretimleri olan el yapımı ürünlerle katıldığı ve projenin internet sitesi aracılığıyla satış yaptığı yarışmada katılımcılar, satış adedi, siteye yüklenen ilan adedi, kargolu ve kargosuz satış tutarları gibi sayısal verilerle değerlendirildi.

    ·         3 kişiye Büyük Ödül, 2 kişiye ise Jüri Özel Ödülü sunuldu. Yarışmada bu yıl ilk kez ürünlerin niteliklerine ve farklı şekilde yeniden ele alınmasına bakılarak en yenilikçi ürünü tasarlayan proje katılımcısına Üründe İnovasyon Ödülü de verildi. Böylece, toplam 6 kadın ödüle hak kazandı.

    ·         Balıkesir’den Berna Ertürk Polat birinci, Yalova’dan Sevcan Engin ikinci, Denizli’den Gülpembe Yakın üçüncü olurken, Samsun’dan Sezin Moral ve Ordu’dan Pınar Güder Beşli Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Üründe İnovasyon Ödülü’nün sahibi ise İstanbul’dan Gülter Coşkun oldu.

    ·         Yarışmada birinciye 15 bin TL, ikinciye 10 bin TL, üçüncüye 7 bin 500 TL, Jüri Özel Ödülü alan 2 kişiye 3’er bin TL, Üründe İnovasyon Ödülü sahibine ise 5 bin TL para ödülü verildi. Böylece, başarılı girişimci kadınlara girişimcilik hayallerini gerçekleştirebilmeleri için toplam 43 bin 500 TL’lik cansuyu sermayesi sunuldu.

    Hayali kendi atölyesini kurmak

    Balıkesir’den katılarak birinciliğe layık görülen Berna Ertürk Polat grişim yolculuğunu şu cümlelerle anlattı:

     “El işi ürünlere ve resme hep çok ilgiliydim. Kendi nişanım için misafirlerimize hediye ararken kokulu taş ile tanıştım. Ben de yapmak istedim ve deneye yanıla öğrendim. Bir gün Facebook üzerinden Bandırma Halk Eğitim Merkezi’nin paylaşımı ile Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’ni gördüm. Hemen oncekadin.gov.tr’ye üye oldum. Mobil uygulama üzerinden eğitim alarak kendime yeni satış yöntemleri geliştirdim; sosyal medyayı etkin kullanma, markalaşmanın önemi, fotoğraf çekimleri gibi birçok konuda bilgi sahibi oldum. Bu eğitim sayesinde satışlarımda kapasitemin üzerine çıktım. Atölye kurup sadece bu işi yapmak ve bu işi yapmak isteyen kadınlara işi öğreterek kendi ekibimi kurmak ve büyütmek istiyorum. Böylece, kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımlarına destek olmayı hedefliyorum.”

    Sonuç olarak:

    Ülkemizin her yanında eşitsizliklerin azaltılmasına; başta gençler ve kadınlar olmak üzere fikir bulan, çözüm üreten, yaşamı kolaylaştıran, çevreyi koruyan,  eğitime destek olan, üreten, katma değer yaratan bireylere ihtiyacımız var.

    Özel sektör, yerel yönetimler, kamu ve  sivil toplum kuruluşları elele vererek, sorunlara değil çözümlere bakmalıyız. Bunun için ilham veren öyküler yaratmalı ve rol modelleriyle başarıyı çoğaltmalıyız.