hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Gençleri tarıma yönlendirmek için teknoloji şart

    04.04.2018 Çarşamba | 10:36Son Güncelleme:

    Ülkemizdeki kentleşme yüzde 75 oranına yaklaştı. Köylerde tarımla uğraşan aileler kentlere göç ettikçe, gelenekler kesintiye uğruyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gençler tarımdan uzaklaşıyor. Oysa, gelecek nesillerin sağlıklı gıdaya erişimi için sürdürülebilir tarım yatırımlarına büyük ihtiyacımız var. Bu bağlamda, Anadolu Efes’in, Gelecek Tarımda projesi önemli bir rol model sunuyor.

    36 yıllık tarım yatırımı

    Gelecek Tarımda projesi kapsamında, 36 yıldır tarımsal Ar-Ge çalışmaları yapan, çiftçi destek programları geliştiren ve sürdürülebilir tarım alanında çalışmalara imza atan Anadolu Efes, bu yıl yeni bir projeye başladı. Anadolu Efes, önümüzdeki dönemde dünyanın en büyük doğa koruma kuruluşlarından WWF’in Türkiye ekibiyle birlikte akıllı tarım yatırımlarına ağrılık verecek. “Gelecekte Tarım, Tarımda Gelecek Var” mottosuyla başlatılan çalışmaların pilot uygulamaları Konya, Kayseri, Eskişehir, Adıyaman’daki arpa, Bilecik’im Pazaryeri ilçesindeki şerbetçiotu üretimi yapan çiftçilerle başlayacak.

    Gençleri tarıma yönlendirmek için teknoloji şart


    Genç Çiftçilere destek

    Gelecek Tarımda çalışmaları kapsamındaki Genç Çiftçi Destek Programı ile tarımda yeni nesil teknolojiler kullanılarak gençlerin tarıma olan ilgisinin artırılması hedefleniyor. Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş’ın verdiği bilgiye göre, kuruluş kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik akıllı ve doğaya duyarlı uygulamaları destekleyecek. Genç çiftçilere fon ve danışmanlık desteği verecek.

    Türkiye nüfusu 95 milyonu geçecek

    Projenin tanıtım toplantısında konuşan WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar “2050 yılında yaklaşık 10 milyar olacak dünya nüfusunu beslemek için gıda üretimimizin küresel olarak en az %50 artması gerekiyor. 2050’de Türkiye nüfusu 95 milyonu geçecek, ve 2080 öngörülerine göre Türkiye tarımda bugün üretebildiğinden %15 daha az üretebilecek.”uyarısında bulundu.

    Bayar akıllı tarıma geçmemizin bir zorunluluk olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Akıllı Tarım Projesi, tarımda verimliliği artırırken, tarımsal faaliyetlerin toprak, su ve canlılar üzerindeki etkilerini azaltacak, iklim değişikliği kaynaklı etkilere karşı daha dirençli hale gelmesini sağlayacak. Bundan da hem insan, hem doğa kazançlı çıkacak”