hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    “Kişiselleştirilmiş Sağlık” trendi yükseliyor“

    10.11.2021 Çarşamba | 14:05Son Güncelleme:

    Pandemi sağlıkla ilgili kaygıların artmasına ve beklentilerin değişmesine neden oldu. Yaşanan değişimin kalıcı alışkanlıklar getirmesi bekleniyor.  Son dönemde sağlık alanındaki araştırmalar da bu radikal değişime dikkat çekiyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplanan veriler trendlere ışık tuttuğu kadar yıllar içinde sağlıklı yaşam algısındaki değişimlerini de gözler önüne seriyor.  9 Kasım 2021 tarihinde İstanbul Mandarin Oriental Bosphorus Hotel’de yapılan basın toplantısında paylaşılan üçüncü rapor pandeminin sağlık alanında yarattığı değişimle ilgili çarpıcı veriler ortaya koydu. En çok dikkat çeken olguysa,  kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleri algısındaki değişimdi. 

    Türkiye Sağlık Trendleri 2021 için 12 ilde 1278 kişi ile görüşüldü

    Türkiye Sağlık Trendleri Raporu, İPSOS tarafından 12 ilde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Balıkesir, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Malatya, Samsun, Trabzon) 15-64 yaş grubu toplam 1278 kadın ve erkekle gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre hazırlandı. Kalitatif araştırmada ise fikir önderleri grubunda 27 farklı paydaş ile telefon ve online platformda derinlemesine görüşmeler gerçekleştirildi.  Araştırmanın en önemli bulgularından bir tanesi Covid-19 ile kamuoyunun sağlıklı yaşam ve önlem alma konusunda farkındalığın artması. Bu kapsamda insanların daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürmek için kendi sağlıklarının kontrolünü ele almak istedikleri görülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırma sonuçlarına göre:

    Ülkemizde her 10 kişiden 8’i pandemi döneminde kendisini kaygılı hissettiğini belirtiyor.

    Ankete katılanların yüzde 89’u pandemi döneminde kendisinin ve ailesinin sağlığına daha fazla dikkat ettiğini; yüzde 72’si bu dönemde daha fazla sağlıklı yaşam alışkanlığı edindiğini  söylüyor.

    Buna karşın, fazla kilolar bir sorun olarak kendisini gösteriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 60’ı salgın döneminde kilo aldığını dile getiriyor. Sağlık Trendleri Araştırması 2019’da kilosundan memnun olanların oranı yüzde 83 iken,  2021’de kilosundan memnun olanların oranının çarpıcı bir biçimde azalarak yüzde 45’lere düştüğü görülüyor.

    Pandeminin etkisi kişisel bakım alışkanlıklarında da gözlemleniyor.  Araştırmaya katılan her 3 kişiden biri, pandemi döneminde evde kişisel bakım alışkanlıklarının arttığını dile getiriyor. Bu kişilerin yarısından fazlası pandemi sonrası da evde kişisel bakım rutinlerine devam edeceği görüşünü taşıyor.

    Araştırma diş sağlığı konusundaki bilincin arttığına işaret ediyor.  2019 yılında “Son 1 yıl içerisinde hiç diş hekimine gitmeyenlerin oranı yüzde 42” iken, bu oran 2021 yılında yüzde 37’ye gerilemiş.

    Kamuoyunun yüzde 80’i ağız ve diş sağlığının genel sağlık durumu ile ilişkili olduğunu belirtirken, yüzde 58’i ağız ve diş sağlığının kalp sağlığı ile ilişkili olduğunu düşünüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Verilere göre, kalp sağlığı konusunda düzenli olarak kontrole gidenlerin sayısı 2019’a göre  iki kat artmış.  Çocuğunun kalp sağlığı kontrollerini düzenli olarak yaptıranların oranı da 2019’da yüzde 16 iken 2021’de yüzde 27’ye çıkmış.

     “Hastalandığımda eğer mümkünse evde bakılmayı tercih ederim” diyenlerin oranı 2019 yılında yüzde 37 iken 2021 yılında yüzde 62’ye yükselerek yaklaşık iki kat artmış.

    Basit hastalıklarda doktoruyla uzaktan iletişime geçerek muayene olmak isteyenlerin sayısında pandemi dönemiyle birlikte artış yaşanmış. 2019’da yüzde 38 olan rakam bu yıl önemli bir yükselişle yüzde 61’e çıkmış.

    Katılımcıların yüzde 40’ı, doktor ile tele sağlık hizmetleri üzerinde sanal ortamda yapılan görüşmelerin yüz yüze yapılan muayene kadar verimli/kaliteli olacağını düşünüyor.

    Fikir önderleri, hekimlere mobil mesajlaşma uygulamaları üzerinden danışma, online konsültasyon ve terapi hizmetleri, online randevu ve sağlık verisi sistemlerine olan ilgide artış yaşandığına dikkat çekiyor. Bu kapsamda, dijital sağlık hizmetlerinin sektöre çok olumlu katkıları olacağı, hastanelerdeki yükü ciddi oranda azaltacağı yönünde görüş bildiriyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy  verileri şu cümlelerle özetliyor:  “Araştırmanın bulgularına göre pandemi sağlık algımızı değiştirmiş gibi duruyor. Hem farkındalığın hem de sağlık hizmetlerine erişim isteğinin arttığını gözlemliyoruz. Dijitalleşme hem hasta hem de bizler için bu süreci kolaylaştırdı. Bunun yanı sıra araştırma bize insanların bugüne kadar genel sağlık konusunda göz ardı ettiği iki konu olan diş sağlığı ve uyku alanlarında da farkındalığının ciddi oranda arttığını gösteriyor.”