hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Marka yaratmanın sırrı: 3D Duygu, duyu, deneyim

    08.08.2018 Çarşamba | 10:26Son Güncelleme:

    Marka bir şirket için katma değer, sadık müşteri ve uzun bir ömür demek. Günümüzde markaları yaratmak da yaşatmak da zor. Tüketicilerin medya kullanım kalıplarındaki değişiklik, dijital teknolojiler ve sosyal medya pazarlama çalışmalarının etkinliğini azaltıyor. Şirketlerin insanların kalbine ulaşabilmesi için daha çok yaratıcı fikre ve daha etkileyici öykülere ihtiyacı var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Marka yaratmanın yolu 3D’den geçiyor: duyular, duygular ve deneyimler. İnsanlar yaşadıklarını, hissettiklerini unutmuyorlar. Olumlu ve olumsuz deneyimlerini paylaşıyorlar. Kendilerini iyi hissettiren ürünlere ve hizmetlere yöneliyorlar. Son yıllarda, eğlence sektöründeki büyümenin gerisinde de bu içgörü yatıyor.

    3D Ekonomisine yatırım

    Ülkemizde 3D Ekonomisine en büyük yatırımı Doğuş Holding yapıyor. Marinalar, oteller, restoranlarla yüksek gelir grubu turistleri çekebilecek güçlü bir eko-sistem yaratan Doğuş Grubu, ziyaretçilerin Fransa ve İtalya’daki gibi daha uzun kalması ve daha yüksek oranda döviz bırakması için özgün deneyimler sunan mekanlar yaratıyor.

    Grubun, ABD, Fransa, İtalya, İspanya, İsviçre gibi turizmin iddialı ülkeleri de dahil olmak üzere on iki ülkede, yüz noktada, 2 bin 500 oda kapasiteli onüç oteli var. Üç otelin yapımıysa devam ediyor.

    Elli sekiz marka on iki üke

    Grubun 2012 yılında kurduğu D.REAM, on iki ülkede, yüz yetmiş noktada 8 bin 500 çalışana sahip dev bir yapıya dönüşmüş durumda. Elli sekiz markaya sahip, Yeme-içme ve eğlence sektöründe Türkiye’nin en büyük kuruluşu olan D.REAM, yılda yaklaşık 14 milyon kişiyi ağırlıyor. Bir yandan, yurt dışında Rüya, Nusret, Günaydın gibi Türkiye kökenli markalarla Türk mutfağının en iyi örneklerini dünyaya tanıtmaya çalışıyor. Öte yandan, Türkiye’ye gelen ziyaretçilere, katma değerli hizmetler sunarak, onların deneyimlerini zenginleştiriyor.

    Çok genç bir şirket olan D.REAM ’in piyasa değeri 1. 2 milyar dolara erişmiş durumda. Singapur devlet fonu Temasek ve İngiltere’de bulunan yerleşik uluslararası sermaye fonu Metric Capital Partners’ın yüzde 17 hisse devri karşılığında ortak olduğu kuruluş büyümeye devam ediyor.

    Marina yatırımları

    Doğuş Grubu marinalara da büyük yatırım yapıyor. D-Marin markasıyla, 2003’ten beri Türkiye, Fransa, İspanya, Yunanistan, Hırvatistan ve Karadağ olmak üzere altı ülkede, toplam 8.570 kapasiteli 11 marina, 3 bakım ve onarım merkeziyle hizmet veriyor.

    Y ve Z Nesli özel deneyimler arıyor

    14. Bodrum Müzik Festivali’nin kurucu destekçisi olan Doğuş Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk; Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Hüsnü Akhan ve kuruluşun tepe yöneticileri, Fazıl Say Konseri öncesindeki bir basın buluşmasında, grubun hedeflerini paylaştılar.

    Bu toplantıda, Ferit Şahenk, tüm girişimlerinde Türkiye markasının algısını yükseltmek için çalıştıklarını söyledi. Şahenk, dünyada büyük bir hızla gelişen yeme-içme ve eğlence sektörüne yönelmelerinin gerisinde, bu alanın sağladığı katma değer olduğunu, grubun satın almalar yerine, kendi konseptlerini yaratarak ilerlemeyi seçtiğini belirtti. Bu alanı “soft power”, (yumuşak güç) olarak tanımlayan Şahenk, her restoranın kendine özel atmosferini yaratmak için dünyanın dört bir yanından gelen şefler ve uzmanlarla birlikte çalıştıklarını anlattı.

    Araştırmalar, Y ve Z Nesli mensuplarının ürün satın almaktan çok, deneyim biriktirmeye yöneldiğini ortaya koyuyor. Doğuş Grubu’nun yeme-içme ve eğlence markaları beş duyuya ulaşarak, unutulmaz deneyimler yaşatma vizyonuyla, gelecek nesillere erişecek hizmetler yaratıyor ve 3D ekonomisi için önemli yapı taşları oluşturuyor.