hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Müslüman gençler pazarlama dünyasını nasıl değiştiriyor?

    19.11.2018 Pazartesi | 13:04Son Güncelleme:

    Dünyada 1.6 milyar Müslüman yaşıyor. Bu grubun yüzde 33’ü on beş , yüzde 66’sı otuz yaş altında. Pakistan kökenli İngiliz Yazar Shelina Janmohamed, M Generation olarak tanımladığı Müslüman gençlerin değişen yaşam biçimlerine ışık tutuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz hafta, Brand Week kapsamında Türkiye’ye gelen Pakistan kökenli İngiliz Yazar Shelina Janmohamed ve Ogilvy Türkiye CEO’su Emine Çubukçu’yla buluştuk. Ünlü yazarla, müslüman gençlerin yaşam biçimleri ve beklentileri hakkında sohbet ettik.

    Janmohamed, müslüman tüketicileri anlamak ve onlara özel bir iletişim tarzı oluşturmak amacıyla kurulan Ogilvy Noor ajansının Başkan Yardımcısı. Dilimize de çevrilmiş olan M Nesli : Yeni Müslüman Gençlik ve Başörtüsü İçinde Aşk  isimli iki kitabın yazarı. Ayrıca, Ad Age dergisinin “Women to Watch”, Campaign’in “İngiltere’nin En Güçlü 100 Müslüman Kadını” listelerinde yer verilen bir fikir önderi.

    Müslüman gençler pazarlama dünyasını nasıl değiştiriyor

    Müslümanların yüzde 90’ı için din öncelikli

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Shelina Janmohamed “Dini kimlik üzerinden konuşmak sadece Müslümanlara özgü değil şüphesiz, Hindular, Hristiyanlar ve Museviler için de bu geçerli” diyor. Ogilvy Noor’un 12 ülkede 3 bin 600 kişiyle yaptığı “Markalar, İslam ve Yeni Müslüman Tüketici” başlıklı bir araştırmaya göre, Müslümanların yüzde 90’ı için din tercihlerini belirleyen temel etken durumunda. Ancak, şirketler genellikle bu konuya dikkat etmiyor. Orta sınıf mensubu müslümanların yaklaşık üçte ikisi, markaların kendilerini anlamadığın dile getiriyor.

    Müslüman gençler pazarlama dünyasını nasıl değiştiriyor

    2.6 trilyon dolarlık  potansiyel

    2015-2016 Küresel İslami Ekonomi Raporuna göre, (The State of the Global Islamic Economy Report 2015 / 2016) İslama uygun yaşam biçimine göre tasarlanmış ürün ve hizmetlerin yaratacağı pazar 2.6 trilyon dolarlık bir hacme sahip. Türkiye bu pazarda önemli bir yer edinmeye aday ülkelerden birisi.
    ·         Finans: 1.6 trilyon dolar

    ·         Helal Gıda: 2 trilyon dolar

    ·         Moda-Giyim: 484 milyar dolar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ·         Helal İlaç: 103 milyar dolar

    ·         Seyahat: 238 milyar dolar

    ·         Helal Kozmetik: 73 milyar dolar

    ·         Medya ve Eğlence: 301 milyar dolar

    Müslüman gençler pazarlama dünyasını nasıl değiştiriyor

     

    Modern Müslümanlar

    Shelina Janmohamed “M (Muslim)  Generation” ( M Nesli) teriminin yaratıcısı. Janmohamed  “Modern Müslümanların”geçmişteki Müslüman nesillerden farklı olduğuna dikkat çekiyor ve bu nesli şöyle özetliyor. 

    ·         Yaş ortalaması 15-35 arasında değişen,

    ·         Müslümanların azınlıkta ya da çoğunlukta olduğu tüm ülkelerde gözlemlenen ortak özelliklere sahip küresel bir grup.

    ·         Bu grup, Müslüman kimliğiyle gurur duyuyor,

    ·         Basite indirgenen  ve empatiden önyargı ve  basmakalıp düşüncelerden bunalmış,

    ·         Kendine güvenen,

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ·         Klişelere karşı çıkan,

    ·         Modaya uyan,

    ·         Modern gençlerden oluşuyor.

    ·         En önemli özellikleri kendilerini ifade etme arzuları.

    Müslüman gençler pazarlama dünyasını nasıl değiştiriyor

    Müslüman Genç kadınlar

    Şirketlerin, geleneksellik ve modernlik; aile ve bireysellik; annelik ve kariyer gibi ikilemler içinde olan müslüman kadınları anlamaları ve onların dünyasıyla yakınlaşmaları gerekiyor.

    Shelina Janmohamed, Müslüman genç kadınların pek çok alanda öne çıktığını belirtiyor.  Bu kadınlar, eğitim, spor, müzik,  seyahat, moda, güzellik alanlarında seslerini duyuruyorlar. Medyadaki klişelerden, dikkate alınmamaktan, hakaretlerden ve saldırgan tavırlardan  bıkmış müslüman gençler,  kendileri gibi olmak ve öyle kabul görmek istiyorlar. Kimliklerini anlamaya çalışıyorlar.  Giyinme ve yaşam biçimleriyle ilgili kendilerine yol gösterecek uzmanlar ve rol modeller arıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk dizileri
    M nesli kadınlarının , kendi işlerini kurarak haklarında oluşan kalıplaşmış fikirleri yıktıklarını belirten Janmohamed, Türk dizilerinin başta Orta Doğu olmak üzere, Müslüman coğrafyadaki kadınlara ilham verdiğini savunuyor. Dizilerdeki güçlü kadınların rol modeller oluşturduğuna   ve Türkiye’yi bir cazibe merkezi haline getirdiğine de dikkat çekiyor.

    Müslüman gençler pazarlama dünyasını nasıl değiştiriyor

    Küresel rol modeler

    ABD takımında başörtüsüyle mücadele eden ilk kadın sporcu olan eskrimci Ibtihaj Muhammed; Dünyanın ilk tesettürlü modeli Halima Aden; Everest’e tırmanan ilk Suudi Arabistan’lı kadın olan Raha Muharrak gibi başarılı kadınların sayısı artıyor. 

    Markalar ne yapıyor?

    Başta çalışan genç kadınlar olmak üzere, müslüman kadınların artan harcama gücü, markaların da dikkatini çekiyor. Reklamcılar, Müslüman kadın rol modeler ve marka sözcüleriyle yeni nesle yakınlaşmaya çalışıyorlar.  Örneğin, Gliss ya da Sunsilk gibi saçlarını örten kadınlar için özel formüllü bir şampuan üretiyorlar.  Ya da HiLo Soleha  gibi D vitamin eksikliğini kapatacak özel kalsiyum katkılı süt ürünü geliştiriyorlar.

    Markalara tavsiyeler

    Ogilvy Noor ajansının Başkan Yardımcısı Shelina Janmohamed, M Nesline ürün ve hizmet satmak isteyen şirketlere şu tavsiyelerde bulunuyor.

    1.      Öncelikle, başörtü konusunu aşın.

    2.      Dahiliyet konusuna özen gösterin

    3.      Başka tüm gruplarda olduğu gibi, Müslüman tüketicilerin de farklı bireyler olduğunu unutmayın.

    4.      Onların yaşam tazlarını ve yaşadıkları gerginlikleri anlamaya çalışın.

    5.      Çeşitliliğe dikkat edin.

    6.       Farklı beklentiler ve  içgörüler olduğunun farkına varın.