hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Reklam dünyasının "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi"

    15.10.2018 Pazartesi | 10:44Son Güncelleme:

    Cortana, Siri, Alexa, Holly gibi sanal asistanlara kadın sesi veriliyor. Benzer bir şekilde, sinemada da yapay zeka kadın sesiyle yansıtılıyor. “Her” fimindeki Samantha, “Blade Runner 2049”daki Joi, “Örümcek Adam”daki Karen gibi karakterlerin kadın sesine sahip olması, mevcut toplumsal rollerin geleceğe de değişmeden taşınacağı kaygısını yaratıyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği reklamlarda da açık bir biçimde görülüyor. Son on yılda ülkemizde Effie ödülü alan çalışmaları inceleyen bir rapor, ülkemizde kadın ve erkek rolleri arasındaki ayrımın pazarlama iletişimine yansıdığını ortaya koyuyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reklamverenler Derneği (RVD) reklamlardaki toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmaya kararlı. Reklamların topluma rol modeller sunduğu gerçeğinden yola çıkan RVD ‘nin üyeleri elele vererek bu sorunu çözmek için bir kampanya başlattı. Dernek, Bahçeşehir Üniversitesi Reklamcılık Bölümü'yle birlikte son 10 yılda ülkemizde Effie alan televizyon reklamlarını inceledi ve “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi”ni ortaya koydu. 2007 yılından beri Effie Yarışması’nda ödül kazanmış toplam 489 televizyon reklamının değerlendirildiği araştırma, reklamlardaki kadın ve erkek rollerinin cinsiyet eşitliğinden uzak olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. 

    Reklam dünyasının Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi

    Baş rollerde ve dış seste erkek hakimiyeti
    Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü öğretim üyeleri Dr. Gül Şener ve Dr. Eda Öztürk tarafından yürütülen çalışma kapsamında, 2007-2018 yılları arasındaki 9 Effie Yarışması’nda ödül kazanmış toplam 489 televizyon reklamı analiz edildi. Sonuçlara göre reklamlarda;

    1. Ana karakterlerin yüzde 65’i erkek, yüzde 35’i kadın.

    2. Cinsiyet temsillerindeki en keskin eşitsizlik dış ses kullanımında göze çarpıyor. Reklamda erkek dış ses oranı yüzde 89 iken kadın dış ses oranı sadece yüzde 10.

    3. Reklamlarda evli olarak resmedilen kadın ana karakterlerin oranı erkek karakterlerin iki katı. (Evli kadın ana karakterlerin oranı yüzde 44. Erkek ana karakterlerde bu oran yüzde 23.)

    4. Kadın ana karakterlerin yüzde 43’ü ev ortamında gösteriliyor.

    5. Kadın karakterlerin sadece yüzde 10’u işyerinde tasvir ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reklam dünyasının Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi

    Reklamlar hayatın gerçeklerini yansıtmıyor

    Reklamverenler Derneği, Kasım 2017’de toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmeye yönelik çalışmaları hayata geçirmek üzere, “Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yürütme Kurulu’nu” oluşturdu. Reklamverenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura, reklamların hayatın gerçeklerini yansıtmadığının altını çizerek, başarı kriterlerinin kadın-erkek ayrımı yapmayan; klişe kalıpları rol modeller olarak göstermeyen çalışmaları hedeflediklerini söylüyor.

    Ahmet Pura, reklamın algıları değiştirebilecek ve cinsiyet eşitsizliğini dönüştürecek en güçlü kaynak olduğuna dikkat çekerek, RVD’nin reklamlardaki dönüşümün bayrağını taşıyacağını ve diğer alanlardaki çabalara destek olacağını belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reklam dünyasının Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi