hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Tofaş 50. Yılında da sosyal sorumluluk projelerine ağırlık verecek

    24.09.2018 Pazartesi | 12:59Son Güncelleme:

    Dünyanın önde gelen şirketleri, giderek sosyal sorumluluk projelerine daha fazla kaynak ayırıyorlar. Düzenli ve sürekli olarak, toplumsal fayda sağlayacak çalışmalara destek oluyorlar. 50. Yılını kutlayan Tofaş da, bu konuda örnek vakalara imza atan bir kuruluşumuz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merhum Vehbi Koç’un ilerici vizyonu ve girişimleriyle, Koç Holding ve Fiat ortaklığında, 1968 yılında temeli atılan Tofaş, ülkemizin en büyük dördüncü sanayi kuruluşu olarak yarım yüzyılı geride bırakıyor. Tofaş, kültür-sanat, eğitim ve spor alanında uzun soluklu projelere yatırım yaparak, toplumsal gelişime katkıda bulunuyor.

    Kültüre ve turizme destek

    Kültürel mirasımıza sahip çıkmayı önemseyen Tofaş, Türkiye’nin en büyük beş antik şehir kalıntısından biri olan ve 1988’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Hierapolis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarına 13 yıldır destek veriyor.

    Geçtiğimiz hafta, Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu’yla birlikte kazı ekibindeki görev devir teslimini izlemek için Denizli Pamukkale yakınlarındaki Hierapolis’e gittik. 1970’li yıllarda Türkiye’ye gelerek Hierapolis antik kentinin ortaya çıkarılmasında önemli rol oynayan Kazı Başkanı İtalyan Profesör Francesco D’Andria’nın plaket takdim törenine katıldık. 40 yılı aşkın bir süredir Hierapolis’i gün ışığına çıkarmak için emek veren Profesör Dr. D’Andria, törende mükemmel Türkçesiyle ekibine ve Tofaş’a teşekkür ederek, görevini Profesör Grazia Semeraro’ya devretti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tofaş 50. Yılında da sosyal sorumluluk projelerine ağırlık verecek

    Hierapolis 1988’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş olan çok değerli bir ulusal miras. Yılda 1.5 milyon ziyaretçi çekiyor. Cengiz Eroldu, “Buradaki kazı çalışmalarının devam etmesiyle Hierapolis’in hem Türkiye’deki hem dünyadaki önemi daha da artacak ve buradaki çalışmalar ülkemizin tanıtımına daha fazla katkı sağlayacak. Bu mirası en iyi şekilde korumak ve kültürlerarası köprü kurmak, bizim için çok değerli” cümleleriyle, desteğin önümüzdeki dönemde de süreceğini vurguladı.

    İtalyan Arkeoloji Heyeti 1957’den beri çalışıyor

    Hierapolis, Denizli Bölgesi’nde Menderes’in bir kolu olan Çürüksu (Lykos) nehrinin vadisinde yer alıyor. Kent, Antik çağda, Anadolu ovasını Ege sahiliyle birleştiren yolların kesişme noktasında olduğu için stratejik öneme sahipti.

    Pamukkale Üniversitesi’nin yaptığı kazılar, bu bölgenin Menderes üzerinde Laodikeia ve Tripolis gibi diğer önemli kentlere ev sahipliği yaptığını ortaya koyuyor. Kent, deprem/ fay hattı üzerinde yer alıyor.

    Bölgede MS. 60’da yaşanan büyük bir deprem sonucu oluşan fay hattındaki çatlaklardan termal su yüzeye çıkmiş.. Kalsiyum karbonat bakımından zengin bu su yamaçlarda birikmiş ve Pamukkale’nin beyaz travertenleri oluşmuş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    8 bin kişilik tiyatro

    1957 yılında İtalyan Arkeoloji Heyeti’nin sistematik kazı ve restorasyon çalışmalarına başladığı Hierapolis, MS. 300’lü yıllara kadar uzanan geçmişiyle Helenistik ve Roma dönemlerinden izler taşıyor.

    Akdeniz havzasındaki en önemli Roma tiyatrosu olarak gösterilen 1800 yıllık Hierapolis Antik Tiyatrosu, çalışmalar sonucunda yüzde 95 mevcut orijinal mimari malzeme kullanılarak ayağa kaldırdı. Tiyatro, 8 bin kişilik kapasitesiyle Türkiye’deki en görkemli antik tiyatrolar arasında yer alıyor. Ayrıca, Türkiye’de sahne binası restore edilmiş tek tiyatrosu.

    Tofaş 50. Yılında da sosyal sorumluluk projelerine ağırlık verecek


    Hierapolis, Türkiye’deki antik kentler arasındaki en büyük ticaret merkezine sahip olanı. Bölgedeki, Nekropol, Akdeniz havzasının en geniş Roma mezarlığı olma özelliğine sahip.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gençlere büyük yatırım

    Fen Lisesi
    Tofaş, kültür-sanata olduğu gibi, spor ve eğitime de destek oluyor. Tofaş için fabrikanın bulunduğu Bursa ilimizin önemli bir yeri var. Kuruluşun,, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi işbirliğiyle yaptığı ve daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na devrettiği Tofaş Fen Lisesi 2014-2015 öğretim yılından beri eğitim veriyor. Tofaş, okulun laboratuvarlarına yatırım yapmayı sürdürüyor. Ayrıca, başarılı öğrencilere burs imkânı sunuyor.

    Basketbol okulları

    Tofaş, 2000 yılından beri ülke genelinde basketbol okullarına yatırım yapıyor. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, bu çalışmaları “sosyal sorumluluk projelerinin sürdürülebilir olması ve fayda yaratması bizim için öncelikli. Tofaş Spor Kulübü ile Türkiye’de basketbolun gelişimine, Bursa başta olmak üzere ülke genelinde basketbol kültürünün yerleşmesine katkı sağlamaya devam ediyoruz” sözleriyle anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tofaş’ın Basketbol okullarında bine yakın çocuk herhangi bir ücret ödemeden spor yapabiliyor. Bini aşkın öğrencinin üç yüzü lisanslı. Dolayısıyla, Türkiye basketbolunu altyapısı için, bu eğitimlerde önemli bir kaynak oluşuyor. Okullardaki genç yeteneklerin Tofaş basketbol takımına katılma şansı var. Örneğin, takımın mevcut kadrosunda alt yapıdan gelen 5 oyuncu var. Ayrıca,

    • Çocukların spor eğitiminde velilerin çok önemli rolü olduğu inancıyla, Tofaş ekipleri internet üzerinden ailelere de eğitim veriyor.
    • Tofaş’ın Fabrikası Bursa’da olduğu için, kuruluş Bursa’ya özel bir önem veriyor. Son iki yıldır Bursa’nın ilçelerinde gençlerin gelişimine büyük yatırım yapıldı. Kentte ücretsiz basketbol eğitimi veren 15 okul mevcut.

    • Rahmetli Mustafa Koç’un önderliğinde, 2015 yılında içinde üç basketbol salonunun ve sporcu sağlık merkezinin olduğu bir tesis inşa edildi.
    • Bu yatırımın ardından Bursa’nın tüm ilçelerini kapsayan “Yeni Nesil Tofaş” isimli bir proje başlatıldı. Üç yıldır devam eden proje çerçevesinde, kuruluş antrenörleri eğitiyor ve antrenmanların kurgusunu hazırlıyor.

    • Cengiz Eroldu, “Yeni Nesil Tofaş” projesinin vizyonunu ve sonuçlarını şu sözlerle özetliyor: “Bizim için önemli olan bir maçı kazanmaktan öte çocukların atletik özelliklerinin gelişmesi. 10 yaşında bir çocuğun maçı kazanmaktan ziyade atletik özelliklerini geliştirmek için oynaması gerekli. “Yeni Nesil Tofaş” projemiz üç yıldan bu yana devam ediyor. Bu aslında bir laboratuvar uygulama. Sonuçlarını da bizim için çok önemli. 2017 sezonunda Fenerbahçe’den sonra en çok seyirci Bursa’da oldu, ortalama 3 bin 750 kişinin seyirci olarak katıldığı bir ortamda oynadık. “

    Rakamlarla Tofaş

    • Bu yıl 50. Kuruluş yıl dönümümü kutlayacak olan Tofaş, geçen yılı ülkemiz otomotiv sanayisinin üretim rekorunu kırarak girdi.
    • 2017de 384 bin adet üretimle, otomotiv tarihimizin en büyük üretimini gerçekleştirdi
    • İç Pazar satışlarında yerlilik oranı em yüksek olan şirket.
    • Sattığı her 100 aracın 92’si, Tofaş’ın Bursa fabrikasında üretiliyor
    • Egea serisi 2017 yılına, Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobili oldu.
    • Yılda 270 bin adet otomobil ihraç ediyor
    • İhracatta Türkiye üçüncüsü.
    • Üretiminin yüzde 75’ini ihraç ediyor.