hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Türk halkı koronavirüsle ilgili ne düşünüyor?

    16.03.2020 Pazartesi | 13:05Son Güncelleme:

    Ülkemizin önde gelen ve köklü araştırma şirketlerinden Barem, korona virüsü salgını üzerine önemli bir araştırmanın sonuçarını açıkladı. 15 yaş ve üzeri Türkiye temsili 1000 kişi ile CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemiyle 10-12 Mart 2020 tarihleri arasında yürütülen araştırma, gençler, eğitimliler ve kadınların salgından diğer gruplara göre daha çok korktuğunu ortaya koyuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırma sonuçlarına göre, halkımızın yarısından fazlası salgının abartıldığını düşünüyor. Ancak, her şeye rağmen önlem almayı ihmal etmediğini söylüyor.

    Cevap verenlerin yaklaşık yüzde 70’i Sağlık Bakanlığı’nın korona virüsü salgınını çok iyi yönettiğini ve çalışmalarına güven duyduğunu dile getiriyor.

    Nisan ayında da virüsün tamamen ortadan kalkacağına inanılıyor.

    Barem Genel Müdürü Sencer Binyıldız sonuçları “Araştırmamızda Türkiye’de Korona virus bilincinin oldukça yüksek olduğunu, bu konuda yetkililere güvenildiğini, önerilerine büyük ölçüde uyulduğunu ve kısa sürede atlatılacağına dair umudu gördük. Bilincin ve önlemlerin riskli gruplar da dahil daha da yayılmasıyla biz de en kısa sürede virüsün üstesinden geleceğimizi umuyoruz” cümlesiyle yorumluyor.

    Korona virüsü 3 kişiden 2’sini korkutuyor

    Araştırmada görüşülen kişilere ilk önce, kendilerinin veya ailelerinden birinin bu virüse yakalanmaktan korkup korkmadıkları sorulmuş. Yanıt verenlerin yüzde 67’si, bir başka deyişle, her üç kişiden ikisi virüsten korktuğunu dile getirmiş. Buna karşın, üç kişiden birisi (yüzde 31) korona virüsünden korkmadığını söylemiş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Virüs gençleri, eğitimlileri ve kadınları endişelendiriyor

    Araştırma verileri yaş arttıkça korona virüsü konusunda duyulan endişenin azaldığını ortaya koyuyor. 24 yaş ve altı kişilerde yüzde 72 olan korku oranı, 65 yaş ve üzeri kişilerde yüzde 57’ye düşüyor. Uzmanların en riskli gruplardan biri olarak ettiği 60 yaş üstü nüfusun gençlerden daha az endişeli olduğu gözlemleniyor.

    Veriler, cinsiyete göre ayrıştırıldığında kadınların korku ve endişe oranının yüzde 71 gibi çok yüksek bir rakama eriştiği görülüyor. Kendisinin veya ailesinin virüs kapmasından “kesinlikle” korkanların oranı, lise ve altı eğitimli kişilerde yüzde 13 . Bu oran üniversite ve üzeri eğitimlilerde bu oran yüzde 23’e çıkıyor.

    Sağlık Bakanlığı’na güven yüksek

    Araştırma verilerine göre, Sağlık Bakanlığı’nın virus salgınını iyi yönettiği düşünülüyor. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 69’u bu görüşte. Erkekler (yüzde 74) ve 55 yaş üzeri kişilerde (yüzde 75) onay oranı daha da yüksek.

    Korona virüsü abartılıyor mu?

    Görüşülen kişilerin yüzde 52’si salgın tehdidin abartıldığını düşünüyor. Buna karşın, yüzde 43’lük bir kesimse sorunun abartılmadığını ve riskin oldukça yüksek olduğuna inanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her 4 kişiden 3’ü, virüsün yayılmasını önleyecekse, seyahat ve benzeri bazı haklarından vazgeçmeye hazır olduğunu söylüyor. Lise ve üzeri eğitimli kişilerde bunu dile getirenlerin oranı yüzde 80’in üzerinde çıkıyor.

    Nisan’da virus bitecek

    Araştırmaya katılanların yüzde 64’ü, salgının önümüzdeki ay hafifleyeceği bekletsine sahip. Durumun iyileşeceğine dair umut yaşa bağlı olarak artıyor. 24 yaş altı gençlerin yalnızca yarısı bu düşünceye katılırken, 65 yaş ve üzeri kişilerin yüzde 78’i önümüzdeki ay korona virüsü salgında daha iyi bir noktada olacağımız kanısında.

    Salgına karşı önlem alanlar yaklaşık 3 farklı önlemden bahsediyor.

    Korona virüsü tehdidine karşı önlem alıp alınmadığı sorusu, halkımıızn daha fazla bilgilnedirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Sonuçlara göre, her üç kişiden birisi (yüzde 31) herhangi bir önlem almadığını söylüyor.

    Önlem aldığını belirten kişilerse (yüzde 69), yaklaşık 3 çeşit önlem aldıklarından bahsediyor. Alınan önlemlerde ilk sırayı elleri daha sık yıkamak alıyor. Evden daha az çıkmak ikinci, el dezenfektanı kullanmak üçüncü, kişisel teması kesmek dördüncü, maske takmak beşinci, kolonya kullanmak ise altıncı sırada bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Görüşülen kişilerin yüzde 43’ü salgın riskinden dolayı elini daha sık yıkadığını belirtiyor. Onu yüzde 15 ile evden daha az çıkmak ve sosyal etkileşimi azaltmak takip ediyor. El dezantektanı kullanmak yüzde 15, kişisel teması kesmek (tokalaşmamak, öpüşmemek, sarılmamak) yüzde 12, maske takmak yüzde 10, kolonya ve sirke kullanmak yüzde 8 ile virüs salgınına karşı alınan en popüler önlemler arasında.