hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Türk Şef Buğra Özdemir sıfır atık mutfak yaklaşımıyla Danimarka’da başarılı projelere imza atıyor

    14.09.2022 Çarşamba | 16:29Son Güncelleme:

    Kuraklıklar, savaşlar, göçler ve azalan su kaynakları küresel gıda üretimini tehdit ediyor. Gıda fiyatları sürekli olarak artıyor. Sağlıklı ürünlere erişim zorlaşıyor. Birleşmiş Milletler gibi küresel organizasyonlar, hükümetler, yerel yönetimler ve özel sektör kuruluşları insanlığı bekleyen açlık, susuzluk ve yetersiz beslenme sorunlarına çözüm aramak için projeler gerçekleştiriyorlar. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pek çok konuda rol model olan İskandinav ülkeleri çevre ve sürdürülebilirlik çalışmalarına da büyük kaynak ayırıyorlar. Vatandaşlarına bu bilinci yaymak için eğitim programları oluşturuyorlar. Çevreyi korumak için gerekli yasal düzenlemeleri yapıyorlar.  İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya akıllı şehir uygulamalarıyla ve sürdürülebilirlik  çalışmalarıyla başarılı sonuçlar elde ediyorlar. 

    Son dönemde gastronomi alanında önemli işlere imza atan Danimarka, pek çok prestijli ödülü de başkalarına bırakmıyor. Geçtiğimiz 20 yıl içinde Danimarkalı şefler,  yerel, mevsimsel ve  sürdürülebilir malzemeler ile yaptıkları lezzetli yemekler sayesinde dünyada örnek gösterilir oldular. 

    Danimarka’nın yükselen yıldızları arasında  genç bir Türk Şef, Buğra Özdemir de yer alıyor. Anadolu Üniversitesi Gastronomi Bölünü mezunu olan Özdemir, 2020’den beri  Danimarka’da Michelin yıldızlı restoranlarda çalışıyor. Yüksek lisans tezini Danimarka’nın sürdürülebilir gıda konusu üzerine yapan genç şef, sıfır atık mutfak konusunda dikkat çeken çalışmalara imza atıyor. 

    Türk Şef Buğra Özdemir sıfır atık mutfak yaklaşımıyla Danimarka’da başarılı projelere imza atıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gıda israfını engellemek için sıfır atık politikası

    Geçtiğimiz hafta Danimarka Büyükelçisi Danny Annan’ın Ankara’da Danimarka Resmi Konutundaverdiği küçük bir davette, Büyükelçi’den Danimarka’nın son dönemde gastronomi alanında gösterdiği büyük aşama, ülkenin gıda israfını  engellemek ve sürdürülebilir gıda üretimi için yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldık.  Şef Buğra Özdemir’le tanıştık. 

    Büyükelçi Annan konuşmasına şu sözlerle başladı: “Küresel gıda tedariği  halihazırda büyük sorunlarla karşı karşıya. Bu sorunlar arasında, tüketicilere eşitsiz dağıtım, iklim değişikliğinin etkileri, az beslenme ve çok beslenmeyi sayabiliriz. Dünya nüfusu hala çok hızlı bir şekilde artmaya devam ederken, cevaplamamız gereken çokönemli bir soru var: Dünyadaki tüketicilerin kaynakların etkin kullanımı ile üretilmiş,sürdürülebilir, güvenli ve yüksek kaliteli gıdaya ulaşımını nasıl sağlayabiliriz?” 

    Danny AnnanDanimarka'nın sürdürülebilir gıda üretiminde rol modeli olmasını sağlayan ve gıda israfın azaltılmasında şampiyon konumuna getirenunsurlar hakkında şu bilgiyi paylaştı: 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Danimarkalı çiftçiler, çevreye minimum etki vererek maksimum rekolte elde etmelerini sağlayan hassas tarım teknolojileri kullanıyor. Gıda üreticileri su ve enerji tüketimlerini azaltarak daha fazla gıda üretmeyi hedefliyor. Nihai tüketiciler de gıda israfını azaltmak için ciddi çaba gösteriyor. 

    Danimarka'yı gastronomi alanında İskandinavya'nın güç merkezine dönüştürmüş olan ünlü şefler sayesinde2022'de ülkedeki 28 restoran toplamda  39 Michelin yıldızına sahip oldu. Sürdürülebilirlik alanında da  öne çıkan Danimarka 15 tane yeşil Michelin yıldızına sahip.