hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Türkiye markası için sinemaya daha çok destek gerek

    31.05.2018 Perşembe | 11:57Son Güncelleme:

    Amerika, filmleri ve dizileriyle uzun yıllardır dünyanın dört bir yanına eriişiyor. Hollywood, Amerikan yaşam biçimini ve düşünce sistemini öykülerin içine yerleştirerek adeta bir propaganda makinesi gibi çalışıyor. Son dönemde Türk dizileri de benzer bir başarıyla Türkiye’nin tanıtımında büyük rol aynadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sinemada da sesimizi duyuran çok değerli yönetmenlerimiz ve oyuncularımız var. Geçtiğimiz günlerde 71. Cannes Film Festivali'nde dakikalarca alkışlanan Ahlat Ağacı dünya basınından büyük ilgi gördü. Türkiye’nin sanattaki bu başarısı, ülkemizin algısına da çok olumlu bir katkı yaptı. Önümüzdeki dönemde, köklü bir geçmişi olan Türk sinemasına verilecek her destek aynı zamanda “Made in Turkey” markasına destek olacaktır.

    Nuri Bilge Ceylan'ın 9 filmi

    Yol Kenarı: Yarım kalmış bir toplum karabasanı

    Türkiye’nin sanattaki bu başarısı, ülkemizin algısına da çok olumlu bir katkı yaptı. Önümüzdeki dönemde, köklü bir geçmişi olan Türk sinemasına verilecek her destek aynı zamanda “Made in Turkey” markasına destek olacaktır.

    Bir gencin büyüme öyküsü

    Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın sekizinci uzun metrajlı filmi Ahlat Ağacı, Türkiye’de vizyona girdi. Filmin senaryosunu Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan ve Akın Aksu’yla birlikte yaklaşık bir yılda kaleme aldı. Ahlat Ağacı, merkezine ‘Ahlat Ağacı’ adlı kitabını yayınlatmaya çalışan Sinan’ın (Doğu Demirkol) üniversiteyi bitirip, ailesinin yaşadığı ilçeye geri dönmesiyle başlayan ve baba-oğul arasındaki ilişki baz alınarak gelişen insan ilişkilerini konu alıyor. Sinan, babası İdris’in (Murat Cemcir) at yarışı tutkusu nedeniyle yaşadığı maddi zorluklar içinde babasına büyük bir öfke duyuyor. Ancak, içindeki derin baba sevgisi, film içinde kendisiyle yüzleşmesine, büyümesine ve hayatı daha iyi anlamaya başlamasına yardımcı oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altın Palmiye’deki 21 film arasında

    71. Cannes Film Festivali’nde büyük ödül Altın Palmiye için yarışan 21 film arasında yer alan Ahlat Ağacı eleştirmenlerden büyük övgü aldı. Türkiye, Fransa, Almanya, Bulgaristan, Makedonya, Bosna Hersek ve İsveç ortak yapımı olan filmin ilk gösterimi 2018 Cannes Film Festivali'nin "Ana Yarışma" bölümünde 18 Mayıs 2018'de yapılmıştı.

    Yapımcılığı Zeyno Film- Zeynep Atakan’ın üstlendiği, başrollerini Doğu Demirkol ve Murat Cemcir’in paylaştığı filmde; Bennu Yıldırımlar, Hazar Ergüçlü, Serkan Keskin, Tamer Levent, Akın Aksu, Ahmet Rıfat Şungar, Kubilay Tuncer, Öner Erkan, Kadir Çermik, Ercüment Balakoğlu, Özay Fecht, Sencar Sağdıç ve Asena Keskinci rol alıyor.

    Türkiye markası için sinemaya daha çok destek gerek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yalnız, kararsız ve kuşkucu bir gencin gözünden yaşam

    Ahlat Ağacı projesi Nuri Bilge Ceylan’ın bir Çanakkale seyahatiyle başlamış. Ünlü yönetmen, “Özellikle baba-oğul ilişkisi olsun diye yola çıkmadım ama baba-oğul ilişkisi içerisinde insana ve insanın doğasına dair pek çok şey anlatma şansı bulabiliyorsunuz” diyerek dile getirdiği ve önce baba İdris karakteri üzerine kurgulanan hikaye, Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan ve Akın Aksu’nun görüşmeleri sonucunda oğul Sinan’ın hikayesi olarak değişmiş. Filmin çekimleri, Çanakkale, Çan ve Yenice’de gerçekleşmiş.

    "Toplum Dışı" Olmanın Yarattığı Tahribat

    Film özünde, bir gencin kendi kabuğunun dışına çıkması, dünyayı tanımaya başlaması ve yetişkinliğe adım atmasının öyküsü. Sinan karakteri, okuyan, sorgulayan, insanlarla yakınlaşmaktan kaçan, dışarıdan soğuk ve umursamaz görünen, ancak kendisini yalnızlığa mahkum eden genç. Yaşam hakkındaki bilgisi kitaplardan gelen, bildikleriyle kendisini üstün gören, kibirli Sinan, filmin akışı içinde başka gerçekler olabileceğinin farkına varıyor. Doğu Demirkol’un Oscar’lık bir performansla canlandırdığı karakter, gençlerin büyürken yaşadıkları çelişkileri, acıları ve çatışmaları evrensel bir yaklaşımla ortaya koyuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nuri Bilge Ceylan’ın öykü anlatımı, oyuncuların üstün yorumları, müzik ve mekan seçimi, ışık kullanımı, ana öyküyle bağlanan ama her biri ayrı öyküler sunan ikili-üçlü diyaloglar, bir köy kahvesinde veya küçük bir kitapçıdaki son derece sofistike tartışmalar, komedi ve acı arasındaki gidiş-gelişler... Üç saatlik filmi bir sanat şölenine çeviriyor. Sinan’la beraber, izleyici de değişiyor, gelişiyor. Hayatı sorgulayarak salondan çıkıyor.

    IMDB’nin 9.3 puan verdiği, izleyicilerin dakikalarca ayakta alkışladığı Ahlat Ağacı, sinemanın mükemmel bir örneği olarak, Türkiye’nin sanat tarihine altın harflerle yazılıyor.

    Türkiye markası için sinemaya daha çok destek gerek