hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fem Bozdağ Fem Bozdağ

    Sanatın Pahası

    06.04.2021 Salı | 15:19Son Güncelleme:

    Rönesans döneminin önemli sanatçılarından biri olan Leonardo Da Vinci’nin yaklaşık 1500’lü yıllarda resmettiği ‘’Salvator Mundi (Dünyanın Kurtarıcısı)’’ isimli eseri, 2017 yılında Christie’s Müzayede Evi’nde 450 milyon dolara Suudi bir prens tarafından satın alınmıştır. Müzayedeye sunulan en pahalı eserlerde ilk sırada yer alan Salvator Mundi, erkek Mona Lisa olarak da anılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eser, keşfedildiği ilk yıllarda Da Vinci’nin elinde çıktığı kanıtlanamadığı için yaklaşık 60 dolarlık bir fiyata satılmıştı. Ceviz tahta üzerine yağlı boya resmin kompozisyonu, takdis bir diğer adı ile kutsama işareti yapan, Rönesans kıyafetleri giyen ve elinde şeffaf bir küre tutan İsa’nın bir portresinden oluşmaktadır. Tablo, satın alındıktan sonra Louvre Abu Dhabi’ye gönderildi fakat günümüzde nerede saklandığı ya da sergilendiği konusunda herhangi kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

    Willem de Kooning, Interchange

    Hollandalı-Amerikan Willem de Kooning’in 1955 yılında soyut dışavurumcu tarzda yarattığı ‘’Interchange (Değişim)’’, Dünya’nın en pahalı sanat eserleri listesinde ikinci sırada yer alır. 2015 yılında David Geffen Vakfı bünyesi altında müzayedeye çıkan eser, 300 milyon dolara satılmıştır. Interchange, Kooning’in ilk soyut manzara resimlerinden biridir. Kanvas üzeri yağlı boya resminin boyutları 200x175 santimetredir. Tablo, günümüzde Şikago Sanat Enstitüsü’nde sergilenmektedir.

    Jackson Pollock, Number 17A

    Savaş sonrası Amerikan sanatının öncü isimlerinden biri olan Jackson Pollock, aksiyon resimleri ile tanınan bir sanatçıdır. 1948 yılında yapılan ‘’Number 17A’’, 2016’da David Geffen Vakfı açık artırmasında 202 milyon dolara alıcı bulmuştur. Sunta üzeri damlatma tekniği ile yapılan eser, Ken C. Griffin tarafından Kooning’in Interchange eseri ile birlikte satın alınmıştır. Yaşadığı dönemin büyük bir kısmını yoksulluk içinde geçiren Pollock’un Number 17A kadar olmasa da milyon dolarlara satın alınan birçok eseri de bulunmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Francis Bacon, Three Studies of Lucian Freud

    İngiliz ekspresyonist ressam Francis Bacon’ın 1969 tarihli ‘’Three Studies of Lucian Freud (Freud Üçlemesi) eseri, üçleme resimleri ile ünlü sanatçının Freud’un torunu Lucian Freud’u ana figür olarak kullandığı triptik bir resimdir. Eser, 2013 yılı Christie’s Savaş Sonrası ve Çağdaş Sanat müzayedesinde 142 milyona ulaşarak sanatçının 2008’de 86 milyon dolara satılan eseri sonrası yeni bir rekora imza atmıştır. Belirsiz bir mekanda Lucian Freud’u neredeyse soyut bir biçimde tasvir eden eser, kimliği açıklanmayan bir müzayede katılımcısı tarafından satın alınmıştır.

    Andy Warhol, Silver Car Crash (Double Disaster)

    Pop Art akımının öncülerinden biri olan Andy Warhol, yaşadığı dönemde de eserlerini pazarlama konusunda oldukça başarılı bir sanatçıydı. 1963 yılında serigraf baskı olarak üretilen ‘’Silver Car Crash (Double Disaster) Gümüş Araba Kazası (Çifte Felaket)’’, fiyatı ile 71.7 milyon dolarlık Green Car Crash eserinden sonra Warhol’a kendi rekorunu kırdırtmıştır. 2013’de Sotheby’s Müzayede Evi bünyesinde anonim bir katılımcının 105 milyon dolara satın aldığı eser, siyah beyaz renklerden ve 15 kareden oluşan bir araba kazasını tasvir eder.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Jeff Koons, Rabbit

    Yaşayan en pahalı sanatçılar listesinde en üst sıralarda yer alan Jeff Koons, yarattığı eserler ile çağdaş sanat alanında adından sıkça bahsettiren bir sanatçıdır. Her özel ya da açık müzayedede eserlerinin pahasını ikiye katlayan Koons’un ‘’Rabbit (Tavşan)’’ eseri, paslanmaz çelik materyalli ve elinde sivri bir bıçak tutan metalik renkli bir tavşan heykelidir. Çağdaş kiç sanat örneği olan Tavşan, 2019 yılında Christie's Müzayede Evi tarafından 91 milyon dolara satılmıştır. Sanatçının, Tavşan heykeline benzer parlak renkli, farklı boyutlarda ve balon hayvan görünümlü bir heykel serisi bulunmaktadır.

    Geçmişte sanat eserlerinin değeri, esere sahip olan aile, sanatçının diğer eserleri, boyut ve kullanılan materyaller gibi kategoriler baz alınarak belirlenirdi. Günümüzde ise eserlerin değerine, geçmiş müzayede deneyimleri, konsinye edenler, eserin magazinsel yönü, sanatçının temsil edildiği galeri ya da hamisi üzerinden bir fiyatlandırma yapılıyor.