hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fırat Öklü Fırat Öklü

    İçinde bulunduğu çaresizlik onun için çözüm olacaktı... Pilatesin Tarihçesi

    04.01.2021 Pazartesi | 14:12Son Güncelleme:

    Joseph H. Pilates 8 Aralık 1883‘te Mönchengladbach, Almanya‘da doğdu. Joe’nun babası ödüllü bir cimnastikçi ve annesi ise natüropat ( Fiziksel metod ile tedavi usülü ) idi. Muhtemelen ailesinin alt yapısı Joe’nun sağlık ve egzersize olan merakını ve yaşam tarzını etkiledi. Raşitizim, astım ve romatik ateş rahatsızlıkları olan çelimsiz bir çocuktu. Bir aile hekimi tarafından kendisine verilen anatomi kitabı ilgisini çekti, daha çocukken insan vücudunu incelemeye başladı. Genç yaşta kayak, vücut geliştirme, yoga ve jimnastikle ilgilenmeye başlayan Joe, 14 yaşına geldiğinde vücudu insan anatomisi görsellerine referans olabilecek hale bürünmüştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zaman içinde modern yaşam tarzının, kötü duruşun ve yetersiz solunumun zayıf bünyelerin temel sebebleri olduğuna kanaat getirdi. Pilates bu nedenle çeşitli egzersiz ve antreman programları geliştirip, uygulayabilmek için ihtiyaç duyduğu aletleri tasarladı ve üretti.

    Pilates ve erkek kardeşi 1. Dünya Savaşı patlak verdiği sırada İngiltere’de yaşayan Alman vatandaşıydılar. Bundan dolayı düşman olarak ilan edilip Lanchester İngiltere’de bir kampta tutuldular. İşte bu dönem Joe nun kendi egzersiz sistemini geliştirmeye başladığı zamanlardı.

    Lanchester kampında, savaş zamanndaki hastalık ve yaralanmalar yüzünden acı çekenlere, gözaltına alınanlara ve askerlere kadar bir çok kişiye bir çeşit hemşirelik yaptı. Pilates burada sorumlu olduğu 30 hastaya hergün egzersiz yaptırıyordu. 1918 -1919’da yaşanan grip salgınında onun egzersiz programına katılıp, rejım programını takip edenlerin hiçbiri bu salgından etkilenmedi.

    Joe’nun bu başarısını fark eden kamp sorumlusu onu Man’daki hastaneye atadı. Burada sorumlu olduğu 30 hastaya hergün egzersiz yaptırmaya devam etti. O dönemler modern tıbbın yeni başladığı zamanlardı, morfin ve ameliyat dışında hastalara uygulanacak tedavi yöntemi yok gibiydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Joe’nun egzersiz programına katılan hastalar kısa sürede iyileşme göstermeye başladılar ve birçok kişinin ölümüne sebeb olan salgın hastalıkların hiçbirine yakalanmadılar.

    Düzenli çalışma sonucunda Joe ilk egzersiz aletini oluşturdu. Çünkü 30 hastayla hergün çalışmak zordu. Bunun üzerine Joe hasta yataklarına yaylar takarak ilk pilates ekipmanı olan “cadillac”ı geliştirdi. Böylece hastalar Joe’nun gözetiminde kendi kendilerine egzersiz yapmaya başladılar.

    İçinde bulunduğu çaresizlik onun için çözüm olacaktı... Pilatesin Tarihçesi

    Kamp sonrası Almanya’ya geri dönen Joe, Nazi polis kuvvetini çalıştırmaya başladı. Ancak Nazilerle çalışmaktan hoşnut olmayan Joe ABD’ye gitmeye karar verdi. Bu yolculuğu sırasında eşi Clara ile tanıştı. 1926 da New York ‘da ilk pilates stüdyolarını açtılar. Burada Joe’nun kontroloji adını verdiği metodu uygulamaya başladılar. Joe sürekli yeni egzersiz aletleri oluşturuyordu. “Reformer”, ”Wunda Chair”, ”Cadillac”, ”Ladder Barrel”, “Spine Corrector” bu dönemde ortaya çıktı. Kendi için dizayn ettiği bu ekipmanları daha sonra hastalarına göre modifiye etti. Joe’nun ilk yapmış olduğu bu ekipmanların birçoğu şu anda hala kullanılmaktadır. Zihin beden bütünlüğü öngören metodun askeri eğitimlerden ilkokullara çok geniş bir yalpazede tanınmasını isteyen Joe bunu zaman içerisinde başardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mottosu; “EĞER 35 YAŞINDA FORMDA DEĞİLSENİZ, O ZAMAN YAŞLI OLDUĞUNUZA, EĞER 75 YAŞINDA FORMDA VE ESNEKSENİZ O ZAMAN GENÇ OLDUĞUNUZA İNANIN” oldu.