hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fırat Öklü Fırat Öklü

    Zihin ve ruh sağlığı için Pilates

    04.07.2022 Pazartesi | 15:23Son Güncelleme:

    Uzun bir aradan sonra yine gündemde olan bir konu ile birlikteyiz.  Pandemi süreci sonrası ruh sağlığımız olumsuz etkilendi. Bunu göz ardı edemeyiz. İki yılı aşkın süredir hem her şeyden kısıtlı kalmak hem de sağlık kaygısıyla yaşamak bizleri zihnen ve ruhen yordu. Bu süreçte olumsuz etkilenmemek kaçınılmazdı. Bu süreçte doğru egzersiz yapanlar, beslenmesine dikkat edenler, kilo kontrolünü elden bırakmayanlar, bağışıklılığını yüksek tutanlar pandemi savaşından zaferle çıktılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Egzersiz bu süreçte bizim en önemli silahlarımızdandı ve öyle olmaya devam edecek. Peki zihinsel ve ruhsal olarak bu süreçten nasıl etkilendik?

    Zihni anlama kabiliyeti ve idrak etme kuvveti olarak tanımlayabiliriz. Ruh sağlığı ise optimum seviyede duygusal ve davranışsal işlevlerini sürdürebilen bir kişinin durumudur. Şimdi pilates egzersizleri bizim üzerimizde nasıl bir etki yapar ya da diğer egzersizlerden farklı olarak bize zihinsel ve ruhsal olarak üzerimizdeki etkileri nelerdir? 

    Diğer yazılarımda hep bahsettiğim gibi pilates tüm vücut egzersizidir. Vücudu bir bütün olarak ele alır. Nefesin egzersizin içinde olması ana prensiplerden bir tanesidir. Diyafram nefesiyle vücudumuzdaki oksijen miktarı diğer egzersizlere göre daha fazla ve kalitelidir. Pilateste kaslar kuvvetlenirken ağır bir yükün altına girmez . Hareketin sayısı ve yükten çok kalitesi ve doğruluğu önemlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oysa bir ağırlık antrenmanında odak nokta daha fazla set yapmak ve daha fazla nasıl ağırlık arttırabilirim olmuştur. Çok fazla yükler he kalbi yorar hem de kaslar ve eklemlerde sakatlık riski oluşturur. Pilateste nefesin harekette bütünleşmesi bizim o anda odak noktamızın hareketin

    doğruluğuna daha fazla konsantre olmamıza yol açar. Bu da bize zihinsel bir dinlenme sağlar. 
    Pilateste gördüğümüz hareket çeşitliliği başka bir egzersiz türünde yoktur. Her seansta yeni öğrenilen bir hareket motivasyonumuzu arttırır.

    Zihnimizin odak noktası hep yenilenen bir hareket üzerindedir. Bu zengin hareket yelpazesi bizim ruhumuza iyi gelir. Her seansta yeni bir hareket öğrenmiş olmak kendimize olan güvenimizi arttırır ve iyi hissettirir. Egzersizin ruh sağlığı üzerine yapılan araştırmalarda depresyon üzerinde oldukça önemli faydaları olduğunu biliyoruz.

    Pilateste kaslar kuvvetlenirken aynı hareket içinde esnetilir. Kasların gergnliği azalır. Bu bir masaj etkisi yaratır ve bu şekilde zihnimiz rahatlar. Pilates çok fazla odaklanmaya yönelik bir egzersiz metodudur. Egzersiz yaparken nefese hareketin doğruluğuna, ritmi korumak ve bir akıcılık içinde hareket yapmak bizi dış dünyadan uzaklaştırır ve kendimizle baş başa kalmamızı sağlar bu da bize zihinsel ve ruhsal bir dinlenme sağlar. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pilatesin içinde olan esneme hareketleri eklemlerin ve kasların rahatlamasını sağlarken bu esnetme hareketleri sırasında beyne giden sinyaller stresin azalmasına ve rahatlamaya yardımcı olur. Pilates bize sosyalleşme fırsatı sunar ve beynimizde ki hormonların(dopamin, oksitosin, serotonin ve endorfin) düzeyini arttırarak değiştirir. Olumsuz düşüncelerden bizi uzaklaştırır, farkındalık yaratır. Kendimizi keyifsiz, yorgun, moralsiz depresyonda hissediyorsak riskli yan etkileri olan kimyasallar yerine bir doz pilates dersi denemenizi tavsiye ederim . Şimdi ruh sağlığınıza iyi gelecek üç pilates hareketiyle baş başa bırakıyorum. 

    1-) Bridge  (8-10 tekrar)

    Başlangıç pozisyonu 

    - Dizleriniz büküp ayaklarınızı yere basacak şekilde sırt üstü uzanın . -

    Hareket pozisyonu 

    - Nefes verirken, kalçanızdan başlayarak her bir omuru teker teker yerden kaldırın  ve kürek kemiklerinize kadar yükselin . - Yukarıda kısa bir nefes alın - Nefes verirken, sırtınızdan başlayacak şekilde her bir omurunuzu tek tek mindere indirin .

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Modifikasyonlar 

    - Bel ağrılarında omurganın düz konumunu bozmadan kalçayı  düz yukarıya kaldırın . 
    Zihin ve ruh sağlığı için Pilates
    Zihin ve ruh sağlığı için Pilates

    2-) Criss cross 

    Başlangıç pozisyonu 

    - Sırt üstü uzanın, eller ensede ayakları tek tek masaüsü pozisyona getirin. 

    Hareket Pozisyonu 

    - Baş ve omuzları yerden kaldırın , bir bacağınızı göğsünüze doğru çekerken diğer bacağınızı ileriye uzatın ve  üst gövdeyi bükülü olan dizinize doğru döndürün .

     - Nefes verirken  gövdeyi döndürün ve bacakları değiştirin. 

    - Nefes alırken diğer tarafa dönün 

    Önlemler 

    - Bel ve boyun rahatsızlıklarında hareketi uygulamayın.

    Zihin ve ruh sağlığı için Pilates

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Zihin ve ruh sağlığı için Pilates

    3-)  Spine Twist 

    Başlangıç pozisyonu 

    - Bacaklar düz ve bitişik olacak şekilde kollar omuz hizasında iki yana açık mata oturun . 
    Hareket Pozisyonu 

    - Nefes alırken gövde pozisyonunu bozmadan bir yöne doğru iki kesik nefes alarak dönüş yapın 

    - Nefes verirken  başlangıç pozisyonuna dönün  

    - Tekrar edin 

    Modifikasyon 

    - Bacak kasları esnek olmayan bireyler dizleri hafifçe bükebilir  veya kalça altına yükselti koyabilirler. 

    Zihin ve ruh sağlığı için Pilates

    Zihin ve ruh sağlığı için Pilates

    Zihin ve ruh sağlığı için Pilates