hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Hakan Çelik Hakan Çelik

    Erdoğan devlerle buluşuyor

    30.03.2016 Çarşamba | 08:39Son Güncelleme:

    Cumhurbaşkanı ile ABD'ye giden CNN Türk programcısı Hakan Çelik Washington'dan bildiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nükleer Güvenlik Zirvesi ve Maryland'da Türk- Amerikan Kültür Merkezi'nin açılışı için ABD'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan dünyanın önde gelen şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle bir araya geliyor. Hedef ortak yatırım ve Türkiye'ye teknoloji transferi sağlamak.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 Nisan'a kadar sürecek ABD ziyaretinin üç önemli bacağı var.

    1- Maryland'daki cami ve külliye kompleksinden oluşan Türk- Amerikan Kültür Merkezi'nin açılışı.
    2- Washington'daki Nükleer Güvenlik Zirvesi.
    3- İş dünyası temsilcileri, lobiler ve kanaat önderleriyle buluşmalar.

    Türkiye'de herkes Cumhurbaşkanı'nın ABD ziyaretinde siyasi temaslara kilitlendi ve Barack Obama ile özel görüşme olup olmayacağı bütünüyle gündemi kapladı. Oysa Washignton ziyaretinin en az bu görüşme kadar önemli başka bir boyutu var. O da iş dünyasıyla kurulacak temaslar.
    Erdoğan iki gün boyunca dev şirketlerin yöneticileriyle bir araya geliyor.

    Türkiye'nin ihracatta ve turizmde kayıplar yaşadığı bir dönemde ekonomi çevreleriyle yapılacak görüşmeler çok önemli. Türkiye, büyüme ve kalkınma hedeflerinden taviz vermeyeceğini birinci ağızdan aktarma şansı bulacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut mümkün oldukça yüksek profilli isimlere görüşme organize edebilmek için aylar öncesinden seferber olmuş.

    Dünya devleri ile zirve

    Erdoğan'ın görüşeceği iş dünyası temsilcileri arasında dünya devleri de var. Lockheed Martin Başkanı Marillyn A. Hewson, Dow Chemical CEO'su Andrew N. Liveris, Boeing Başkanı Raymond L. Conner, Citibank Başkanı Michael O'Neill, Coca Cola CEO'su Muhtar Kent, Honeywell CEO'su David M. Cote, PWC Başkanı Dennis M. Nally, Pratt Whitney Başkanı Bob Leduc, Baker McKenzie Başkanı Eduardo C. Leite, Motorola CEO'su Greg Brown, Procter and Gamble CEO'su David S. Taylor, Westinghouse Başkanı Danny Roderick, Raytheon Başkanı Dr. Thomas Kennedy Erdoğan ile buluşacak isimlerden bazıları.

    Türkiye'ye nükleer ödül

    Nükleer enerjinin güvenli kullanımı ve uluslararası işbirliği imkanlarının artırılması gündeme gelecek.
    Bu çerçevede Nükleer Endüstri Zirvesi (NIS) ve Nükleer Güvenlik Zirvesi (NSS) düzenlenecek. Türkiye bu alanlarda gösterdiği işbirliği ve yardımlar nedeniyle "Atoms for Peace" (Barış için Atom) ödülünü alacak. İspanya, Ukrayna, Şii, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Macaristan ve İsveç ödül alacak diğer ülkeler arasında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakanlar ve Fidan heyette

    Erdoğan'ın ABD ziyaretine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu da katılıyor. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da heyette.

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan, Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Zafer Alper, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şenol Kazancı, Erdoğan ile Amerika'ya gelen diğer isimler.

    İkili görüşmeleri

    Cumhurbaşkanı Erdoğan ikili temasları çerçevesinde Cezayir Başbakanı Abdelmalek Sellal, Danimarka Başbakanı Lars Lokker Rasmussen'i kabul edecek ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile bir araya gelecek. Erdoğan'ın programında Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşme de bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz haftalarda Amerika'nın önde gelen Yahudi kuruluşlarının temsilcilerini Ankara'da Cumhurbaşkanlığı külliyesinde kabul etmişti. Erdoğan'ın Washington programında Yahudi lobi örgütleriyle görüşme bulunuyor. Türkiye- ABD ilişkilerinde güçlüklerin yaşandığı ve Türkiye- İsrail arasında normalleşme adımlarının atıldığı bir dönemde bu buluşma çok önemli.

    Erdoğan Amerika'da bulunduğu süre içinde etkili düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü'nde bir konuşma yapacak, tanınmış gazetecilerle bir araya gelecek ve bazı kanaat önderleriyle görüşecek.

    TC- TUR'da kimler var?

    Erdoğan'ın Amerika ziyaretini resmi heyetle birlikte Türkiye'den çok sayıda gazeteci takip ediyor. Farklı boyutarı bulunan ziyaretin önemi nedeniyle bugüne kadarki en kalabalık gazeteci katılımı buraya olmuş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Airbus A330 tipindeki TC-TUR uçağıyla İstanbul'dan Washington'a gelen basın mensupları arasında gazetelerin genel yayın yönetmenleri, Ankara temsilcileri ve köşe yazarları da var.

    Erdoğan'ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, başdanışmanları Lütfullah Göktaş, Mustafa Varank, Yiğit Bulut, Cemil Ertem, Sefer Turan, Şeref Malkoç, Özlem Zengin, Gülay Samancı'nın yanı sıra Külliye'de başdanışmanlık görevine kısa süre önce başlayan ünlü basketbolcu Hidayet Türkoğlu ile ünlü güreşçi Hamza Yerlikaya da resmi heyette yer alıyor.

    Maryland'daki cami

    Cumhurbaşkanı'nın ABD ziyaretinin önemli ayaklarından birini Maryland durağı oluşturacak. Erdoğan bir süre önce yapımı tamamlanan Türk Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nin açılışını yapacak.

    Cami, külliye ve sosyal diğer tesislerden oluşan yapıların mimarı Hilmi Şenalp.

    Amerika'da artan Müslüman Türk nüfusun dini hizmet ihtiyacını karşılamak amacıyla 1993 yılında Maryland'da 60 dönümlük arazi satın alınarak buraya bir mescit inşa edilmiş.

    2008'de Cumhurbaşkanı Erdoğan, dini, kültürel ve sanatsal organizasyonların tertip edileceği Türk toplumunun özelliklerinin daha iyi tanıtılabileceği bir merkeze dönüştürülmesi talimatını vermiş.

    Hızla yapımına başlanan külliye 2,5 yıl gibi kısa sürede tamamlandı. Merkezin temeli Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez tarafından birlikte atılmıştı.

    Klasik Osmanlı mimari üslubunda yapılan kültür merkezinin bir bölümünde Selçuklu mimarisinden de izler var.

    Camii ve dini yapıların yanı sıra merkezde müze, sergi salonları, Türk hamamı, misafirhane, sanat galerisi ve 10 adet geleneksel Türk evi bulunuyor. Türk mutfağından örneklerin sergileneceği kısımlar ve açık piknik alanları da var.

    Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'le uçakta sohbet etme fırsatı buldum. Ortaya çıkan yapıdan çok etkilendiğini söyledi. Görmez'e göre Maryland'da yapımı tamamlanan kompleks Türk- İslam kültürünün daha iyi anlaşılmasına vesile olacak ve medeniyetler arası çatışmanın aşılmasına katkı sağlayacak.

    Merkez yaklaşık 100 milyon TL'ye malolmuş. Türkiye'nin desteğiyle inşa edilen merkez için bazı hayırseverler de önemi mali katkı sağlamış.