hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Hakan Çelik Hakan Çelik

    İşte panik butonlu akıllı ceket!

    08.05.2015 Cuma | 10:54Son Güncelleme:

    Arzuhan Doğan Yalçındağ, Gökhan Öğüt, Cansen Başaran Symes, Beyaz Saray İletişim Direktörü Dan Pfeiffer ve Spotify Avrupa Başkanı Jonathan Forster'ın da katılacağı Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi'nin en büyük sürprizi Arzu Kaprol imzalı, ısıtma, soğutma ve acil durumda mesaj gönderme özelliklerine sahip akıllı ceket.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın en büyük teknoloji pazarlarından biri haline gelen, cep telefonu satışlarında ve sosyal medya kullanımında rekorlar kıran Türkiye, çok önemli bir bilişim zirvesine evsahipliği yapmaya hazırlanıyor. Vodafone tarafından düzenlenen Dijital Dönüşüm Zirvesi 14 Mayıs tarihinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Zirvenin bir bölümü CNN Türk tarafından canlı olarak ekranlara taşınacak.

    Uluslararası çapta, iş dünyasından önemli isimlerin davetli olduğu etkinlikte David Rowan, Carlo Ratti, Mike Walsh ve Beyaz Saray'ın İletişim Direktörü Dan Pfeiffer de yer alacak. Zirvenin konuşmacıları arasında Arzuhan Doğan Yalçındağ, Gökhan Öğüt, Cansen Başaran Symes, Mehmet Büyükekşi de bulunuyor. Mercan Dede'nin müziklerini hazırladığı etkinliğin bir başka önemli konuğu da dünyada dijital müziğin en geniş kütüphanesine sahip olan Spotify'in Avrupa Başkanı Jonathan Forster.

    Ancak bu zirvenin öncekilerden çok farklı ve sıra dışı bir yönü var. Vodafone'un desteğiyle Arzu Kaprol tarafından tasarlanan "akıllı ceket" ilk kez burada karşımıza çıkacak.

    "Giyilebilir teknolojiler" bir süredir bilim insanlarının üzerinde yoğunlaştığı konular arasında. Tekstil ve moda sektörünün çehresini değiştirecek şaşırtıcı gelişmeye İstanbul'da tanık olacağız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte panik butonlu akıllı ceket

    Teknoloji odaklı moda

    Ülkemizin ünlü modacılarından Arzu Kaprol, dünyanın en büyük teknoloji ve iletişim şirketlerinden Vodafone'un katkılarıyla 14 Mayıs'ta Haliç Kongre Merkezi'nde Türkiye'nin ilk dijital defilesini gerçekleştirecek.

    Kaprol daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kamuflajlarının yenilenmesi projesinde de çalıştı.

    New York'taki ünlü Metropolitan Müzesi'nin kostüm bölümünü yöneten Fashion Institute of Technology (FIT) de Kaprol'un son 5 yılda yaptığı koleksiyonları inceleyip, iki kıyafeti 16 ülkeyi dolaşacak bir sergide yer alması için seçti.

    Teknoloji ve moda arasında yıllar içinde böyle güçlü bağlar kuran Arzu Kaprol İstanbul defilesinde hem hologram hem geleneksel yöntemler kullanılacak. Arzu Kaprol akıllı ceket başta olmak üzere uzun bir süredir üzerinde çalıştığı özel koleksiyonu davetlilerle buluşturacak.

    Kaprol'ün nano teknoloji yardımıyla tasarladığı akıllı ceket ilk kez burada kamuoyuna tanıtılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte panik butonlu akıllı ceket

    Yağmurda boyu uzuyor

    Ceketin teknolojik marifetlerine gelince... Örneğin yağmur yağdığında otomatik kapşon çıkarma, boyunu uzatıp, kısaltma özellikleri mevcut.

    Dört mevsim kullanılabilme özelliğine sahip olan bu kıyafet, üzerindeki mikro güneş panelleriyle enerji topluyor. Bu sayede kullanıcısına ısınma veya serinleme imkanı sağlıyor. "Vodafone Locate" donanımıyla ceketin nerede olduğunu bulmak mümkün. Vodafone SIM kart ile gelen panik butonu da daha önce seçilen 3 kişiye acil durum mesajı gönderiyor.

    Kadına ve çocuklara yönelik şiddetin ulaştığı boyut düşünülecek olursa bu özellik bile çok önemli. Arzu Kaprol'ün 20'li yaşlarındaki genetik, elektronik ve endüstri mühendisleriyle birlikte geliştirdiği ceket yaklaşık 750 gram ağırlığında. Kumaşlar İsviçreli Schoeller firmasının imzasını taşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ceket şu an için prototip durumunda. Ancak büyük ihtimalle yakında ticarileşecek, yani mağazalarda satılacak.

    Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç hatırlattı. 2013 itibariyle dünyada 22 milyon insan giyilebilir teknoloji ürünü kullanıyor. Bu rakam 2018'de tam 5 katına çıkarak 105 milyon kişiye ulaşacak. Kollarımızdaki saatlerin yanında giydiğimiz spor kıyafetleri, pantolonlar, şortlar akıllı olacak. Nitekim Vodafone İngiltere'de Southampton Üniversitesi ile birlikte, cep telefonu şarj eden akıllı şort ve uyku tulumu geliştirilmesine öncülük etmiş.

    İşte panik butonlu akıllı ceket

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BBC Research'ün tahminlerine göre bu yıl 6 milyar dolarlık hacime sahip olan giyilebilir teknolojiler pazarı 2018'de 22 milyar dolara ulaşacak. Bu muazzam pastadan Türk girişimcilerin de pay alması için önemli bir fırsat var.

    Arzu Kaprol'un Vodafone tarafından desteklenen etkileyici tasarım çalışmaları yüksek katmadeğer üretimine imkan verecek. Bu sayede sanat ve moda alanında Türkiye'nin bir adım daha öne çıkması mümkün olacak diye düşünüyorum.