hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Hakan Çelik Hakan Çelik

    Tarım Bakanı Eker patates fiyatını açıkladı

    07.05.2015 Perşembe | 13:05Son Güncelleme:

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehdi Eker, Posta Gazetesi Ankara Temsilisi ve CNN Türk program yapımcısı Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Bakan Eker, aşırı yükseldiği ve 5- 6 TL bandına çıktığı iddia edilen patates fiyatları hakkında konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Eker, haberlerin gerçeği yansıtmadığını İstanbul, Ankara ve İzmir'de ortalama market fiyatlarının 3,6 TL olduğunu söyledi.

    Bakan'ın verdiği bilgiye göre, üreticiler de patatesi yaklaşık 1.8 TL'ye satıyor.

    Mehdi Eker, çiftçilerin fiyatlar üzerinde daha fazla söz sahibi olabilmesi için mutlaka örgütlenip büyük işletmeler halinde üretim yapmaları çağrısını yaptı.

    Türkiye'nin en büyük patates üretimi bu dönemde Çukurova bölgesinde yapılıyor. Yine İzmir ve Ödemiş civarı önemli üretim merkezleri.

    Bakan Mehdi Eker'in patates konusunda verdiği bilgiler şöyle:

    "Sadece Adana şehrindeki üretim bile tek başına Türkiye'nin tüketiminin önemli bölümünü karşılıyor. Şu anda Türkiye'de üretim yani arz sorunu yok. İki hafta önce turfanda patatesler çıktı. Antalya, Ödemiş, Bolu, Adapazarı, Kayseri, Sıvas, Nevşehir, Niğde diğer önemli üretim merkezleri.

    Fiyatla oluşan sorun tarımla ve üretimle değil ticaret zinciriyle ilgili. Hükümetin doğrudan fiyatlara müdahalesi söz konusu olamaz. Sorun pazarlama, ticaret modelinden ve biraz da spekülatif eğilimlerden kaynaklanıyor. Hal ve perakende sektörünün yeniden yapılanması lazım.

    Patates ithalatı yapılması için üretim sorunu olması gerekir. Fiyatlarda aşırı yükselme olmadığı sürece ithalatı gerektirecek bir durum yok. İthalat konjonktürel olarak karar verilen bir yöntem. Diğer tarım ürünlerinde de zaman zaman uygulanıyor.

    Patates fiyatı 3.6 TL. 2 TL'ye hatta biraz daha altına satan marketler de var.

    Ürün eksikliğinden kaynaklanmıyor. Üretici ve market fiyatı arasındaki fark Türkiye'nin hal ve pazarlama sisteminden kaynaklanıyor. Perakende sektörünün fiyatlandırmasından kaynaklanıyor.

    Üreticiler örgütlenirse fiyatları belirlemek için daha fazla güçleri olur. Şu an için üreticiler olması gerektiği kadar örgütlü değil.

    Bir süre önce yapılan yasal düzenlemeyle üreticilerin doğrudan semt pazarlarına girebilmesinin önünü açtık. Üreticiler bir araya gelerek daha büyük ölçekte üretim yapmayı başarmalı."