hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Haymi Behar Haymi Behar

    Adına Yapay Zeka desek de yapabilecekleri oldukça gerçek

    19.06.2017 Pazartesi | 17:25Son Güncelleme:

    Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde günün öne çıkan ve ilgi çekici olduğunu düşündüğüm konularının başında yapay zeka (AI) geliyor. Önümüzdeki 45 yıl içinde insanların yaptığı her şeyin, yapay zeka yöntemiyle robotlarca da yapılabileceği konuşuluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapay Zeka, Big Data, Artırılmış Gerçeklik gibi kavramları artık sadece dijital sektör profesyonellerinin değil, kıyısından köşesinden de olsa akıllı cihaz kullanan herkesin hayatına girmiş durumda. Özellikle son 40-50 yıldır yapılan distopya ve bilim kurgu karışımı filmler, robotlar ve yapay zeka konusunda insanların algısını olumsuz yönde etkilemiş olsa da yapay zeka gibi yenilikler insanların hayatını oldukça kolaylaştırıyor.

    Belirli veriler ile hizmet verilmesi konusuna bakarsak, insanlar tepkileri genellikle oldukça benzer görünüyor. Öncelikle, insanlar kendi istedikleri ve kontrollerindeki aksiyonlardan oldukça memnun görünüyor. Sonrasında kişiselleştirme işin içine girmeye başladıkça memnuniyetsizlik ortaya çıkıyor. “Benim hakkımda nasıl bu kadar çok bilgiye sahip olabilirler? Beni nasıl bu kadar iyi tanıyabilirler?” gibi sorular insanları sarıyor. Bir sonraki adımda ise bu deneyime alıştıkça ve güven arttıkça kullanıcı memnuniyeti de ilk seviyedeki düzeye çıkıyor.

    Yapay zeka konusunda şu an bir geçiş aşamasında olduğumuz düşünülebilir. Örneğin iş sahası ve istihdamı düşünürsek, öncelikle tekrar edilen işler yapay zekaya sahip robotlar için düşünülebilir. Daha sonraki adımda insanlar ile yapay zekaya sahip makinelerin iş birliğiyle işler ilerleyecek. Son noktada da sadece makinelerin yapabileceği iş kolları doğmuş olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapay Zeka ve gelecek üzerine birkaç tahmin

    Önümüzdeki yıllarda yapay zeka ile donanmış makineler tarafından yapılabilecek işleri 9 adımda özetleyebilirim.

    1.      10-15 yıl içinde insanlar gibi eğitilebilir olacaklar.

    2.      15-20 yıl içinde insanlar gibi mağazalarda satış temsilciliği yapabilecekler.

    3.      35-40 yıl içinde en çok satan kitabı yapa zekaya sahip bir makine yazabilecek.

    4.      40-50 yıl içinde matematik yarışmalarında boy gösterebilecekler.

    5.      40-50 yıl içinde cerrahi operasyonları yürütebilecekler.

    6.      45-50 yıl içinde matematiksel araştırmalarda oldukça büyük bir yer kaplayabilecekler.

    7.      50-60 yıl içinde üst düzey matematiksel düşünme kabiliyetine sahip olabilecekler.

    8.      80-90 yıl içinde yapay zekayla donanmış robotlar, yapay zeka araştırması yapabilecekler.

    9.      100-110 yıl içinde, şu an insanların üretim süreci içinde yer aldığı bütün aktiviteleri eksiksiz ve hatta insanlardan daha iyi gerçekleştirebilecekler.

    “E yani, amma yaptın. Uçmuşsun sen!” diyorsanız sadece 10 veya 20 yıl öncesi ile bugünü karşılaştırmanızı tavsiye ederim.