hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Haymi Behar Haymi Behar

    Fransa seçimlerinin ardından

    07.05.2017 Pazar | 22:07Son Güncelleme:

    Fransa seçimlerine henüz bir buçuk ay varken, 9 aday arasında, Macron'un liberal söylemi ve enerji politikası vaadiyle kazanacağı tahmininde bulunmuştum. Öyle de oldu. Fransa seçimleri, Brexit ve Trump'ın ABD Başkanı seçilmesinden sonra Avrupa'daki politik dengeler için oldukça önemli ipuçları içeriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Macron'un seçimlerden zaferle çıkmasına ve AB'ye biraz daha yakından bakalım:

    Marcron'un özgürlükçü, AB yanlısı, çevreci ve gençlere değişim vaad eden söylemi Le Pen'in korku politikalarını yendi.

    Avrupa geleceği açısından önemli bir zafer kazandı. Brexit ve Trump'ın kazanması ile yükselen sağcı popülist siyasete Fransa 'Dur' dedi.

    AB'de şu anda Polonya, Macaristan gibi ülkelerde popülist otoriter AB karşıtı liderler iktidarda. Şimdilik bu trende 'Dur' dedi.

    Ancak sağcı, ayrımcı, popülist otoriter yönetim trendi son bulmuş değil. Le Pen'in ırkçı söylemi ile %35 oy alması tarihi bir yükseliş.

    2. Dünya savaşından 70 yıl sonra ırkçı şöylemin bu kadar güçlenmesi dünyanın geleceği açısından ürkütücü riskler barındırıyor.

    Berlin duvarının yıkılmasından sonra dünyada oluşan özgürlükçü hava 20 yıl sonra yerini kalın duvarlara ve etnik/dinsel ayrımcılığa bıraktı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hollanda'dan sonra Fransızlar da AB düşmanı siyasetçilere şimdilik geçit vermedi.

    Ancak AB ülkelerinin Brexit sonrası halklarına bütünleştirici, özgürlükçü ve gelir adaleti vaad eden yeni bir vizyon sunmaları gerek.